ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναδεικνύει ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τη στιγμή που η Ευρώπη καλείται να δώσει κοινή απάντηση στο μείζον πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το θέμα αυτό με αφορμή την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου- Κύπρου που έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, ενημερώνοντας αναλυτικά για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη “να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τί παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών”.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 21/10/2021]