JP MORGAN: “ΤΑΥΡΟΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – Η ΑΓΟΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ STORY, ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΑΛΙ

Άκρως αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών τράπεζων δηλώνει η JP Morgan, τονίζοντας ότι υπάρχουν ισχυροί καταλύτες που θα οδηγήσουν στο re-rating των μετοχών τους.

Άκρως αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών τράπεζων δηλώνει η JP Morgan σε σημερινή της έκθεση, τονίζοντας ότι υπάρχουν ισχυροί καταλυτές που θα οδηγήσουν στο re-rating των μετοχών τους. Όπως επισημαίνει, το μεγάλο discount έναντι των τραπεζών της ευρωζώνης, δεν δικαιολογείται και εκτιμά ότι οι δείκτες NPE θα “ισοφαρίσουν” αυτούς των ευρωπαϊκών τράπεζων έως τις αρχές του 2022, χαρακτηρίζοντας “μεγάλη ευκαιρία” το σχέδιο Ελλάδα 2.0 για τον κλάδο.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, τον τελευταίο χρόνο, οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες έχουν αλλάξει σημαντικά προς τα θετικά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, συνέχισαν να εκτελούν τα σχέδια μείωσης του ρίσκου, μειώνοντας τα NPE κατά περίπου 17 δισ. ευρώ, ή το ένα τέταρτο του επιπέδου πριν από την COVID-19. Λειτουργικά, τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19, κάτι το οποίο μαζί με τα σταθερά βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας, σημαίνουν ότι η στόχευση της αγοράς θα πρέπει να στραφεί προς τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των τραπεζών και τη μεσοπρόθεσμη τάση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE. 

Όπως σημειώνει η JP Morgan, οι δείκτες NPE αναμένεται να συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ανοίγοντας τον δρόμο για ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, με πρόσθετη ώθηση στην κερδοφορία από την επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, τις περαιτέρω ευκαιρίες στο μέτωπο των εσόδων από προμήθειες και τα κέρδη λειτουργικής αποδοτικότητας.

Η αμερικανική τράπεζα βλέπει σημαντική πιθανότητα επίτευξης διατηρίσιμων δεικτών αποδοτικότητας ROTE στις ελληνικές τράπεζες, στα επίπεδα του 8% -9% έως το 2023 και με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV για το 2022 στο μόλις 0,43x, θεωρεί ότι αυτό παρουσιάζει ένα ελκυστικό δυναμικό μεσοπρόθεσμου re-rating, δηλαδή ράλι των τιμών των μετοχών τους στο ταμπλό. Έτσι, η JP Morgan δίνει πλέον σύσταση overweight για την Alpha Bank (από Not rated πριν) ενώ διατηρεί παράλληλα τη στάση overweight για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα και την ουδέτερη στάση στην Πειραιώς.

Σε ότι αφορά τις τιμές-στόχους, η JP Morgan τοποθετεί τα 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, το 1,10 ευρώ για την Eurobank από 0,80 ευρώ πριν, τα 3,30 ευρώ για την Εθνική από 3,50 ευρώ πριν και τα 1,90 ευρώ για την Πειραιώς από 2 ευρώ πριν, με ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2022.

Η δυναμική της ανάπτυξης υποτιμάται από την αγορά

Μετά από χρόνια απομόχλευσης, η ανάπτυξη των δανείων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, με υγιέστερους ισολογισμούς, βελτίωση της εταιρικής ζήτησης και έναρξη των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι τα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών θα αυξηθούν με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7% το 2020-2023, κάτι το οποίο είναι σε πλήρη αντίθεση με το -3% που καταγράφηκε το 2016-19. Η αύξηση των δανείων παρέχει σημαντική ώθηση στα έσοδα των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα πιεζόντουσαν από τα χαμηλά επιτόκια και τον καθαρισμό των NPEs, και εκτιμά ότι αυτή η πρόσθετη ώθηση ανάπτυξης προσθέτει έως και 2% κατά μέσο όρο στα ROTE έως το 2023. Σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου και τις περαιτέρω αυξήσεις στα κέρδη από προμήθειες και στους δείκτες αποδοτικότητας, η JP Morgan αναμένει ότι τα ROTE θα φτάσουν το 8% -9% έως το 2023.

Ελκυστικό μεσοπρόθεσμο δυναμικό rerating

To discount στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών που φτάνει το 40% σε σχέση με τις τράπεζες της ευρωζώνης δεν δικαιολογείται, τονίζει η JP Morgan.  Ενώ προφανώς δεν βρίσκονται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα,  οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται σε βαθύ discount σε σχέση με τις τράπεζες της ευρωζώνης που έχουν παρόμοια προφίλ ROTE για το 2022-2023, αντικατοπτρίζοντας σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) που αποτιμά η αγορά στο 18% κατά μέσο όρο, έναντι 10% για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό ιστορικό εκτέλεσης τα τελευταία χρόνια, και αναμένεται η συνεχή υλοποίηση των σχεδίων μετασχηματισμού η οποία σε συνδυασμό με τα πρώτα σημάδια βιώσιμης κερδοφορίας, θα μειώσουν την πίεση στο COE, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα.

Overweight

H JP Morgan θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, δεδομένου του πολλά υποσχόμενου story της μακροοικονομικής ανάκαμψης και των διακριτών χαρακτηριστικών της κάθε μετοχής.  

Όπως σημειώνει, ξεχωρίζει ιδιαίτερα τις προοπτικές της Alpha Bank και της Eurobank καθώς είναι προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και τη διεθνή παρουσία τους, καθώς και τον αμυντικό ισολογισμό και την “άνεση” των κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας και το story επίτευξης των στόχων της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της διαδικασίας μετασχηματισμού της.

Κοιτώντας μπροστά, η συνέχιση της εκτέλεσης των σχεδίων μείωσης των NPEs, τα πρώτα σημάδια επιτάχυνσης της αύξησης των δανείων με την έναρξη του Ελλάδα 2.0, καθώς και το περαιτέρω re-rating των τραπεζών της ΕΕ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καταλήγει η JP Morgan.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη,  28/7/2021]