ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να μπουν σε εφαρμογή οι πρώτες ψηφιακές εφαρμογές του Κτηματολογίου που θα δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους και άλλους επαγγελματίες να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα στοιχεία του κτηματολογίου.

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ότι κάνει ένας δικηγόρος όταν πηγαίνει σε ένα κτηματολογικό γραφείο, η έρευνα του, να γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το γραφείο του χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς χαμένο χρόνο. Αντίστοιχα οι μηχανικοί, οι συμβολαιογράφοι και οι δικαστικοί επιμελητές θα μπορούν να έχουν και αυτοί απομακρυσμένη πρόσβαση στα στοιχεία που σχετίζονται με τη δική τους δραστηριότητα.

Ειδικότερα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πρόσβαση των επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές) στα κτηματολογικά στοιχεία (είδος ιδιοκτησίας, εμβαδόν, είδος δικαιώματος κτλ.) καθώς επίσης να επεκταθεί και η ηλεκτρονική χορήγηση σε όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα Κτηματολογικά Γραφεία. Σήμερα εκδίδονται τα τρία δημοφιλέστερα που καλύπτουν το 80% των αιτούμενων πιστοποιητικών.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι να ξεκινήσει εντός του 2021 το  μεγάλο έργο της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, με ορίζοντα υλοποίησης τα τρία έτη και με χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται πως πάνω από 600 εκατομμύρια σελίδες πρόκειται να ψηφιοποιηθούν. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός με συμφωνία-πλαίσιο και εκτελεστικές συμβάσεις. 

Ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις 

Πρόθεση της πολιτείας είναι να βάλει ένα τέλος στο βασίλειο της “χαρτούρας”, επιχειρώντας η μεταβίβαση ενός ακινήτου να ξεκινάει και να τελειώνει στο γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς επισκέψεις σε εφορίες, υποθηκοφυλακεία και όπου αλλού χρειάζεται σήμερα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή για ηλεκτρονική μεταβίβαση ακινήτων με ένα “κλικ” μέσω του Τaxisnet, ενώ η διαδικασία θα γίνεται υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου, στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που θα καθορίζει τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων των ακινήτων, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. 

Στο πλαίσιο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζει νέα διαδικασία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των μεταβιβάσεων. 

Η ηλεκτρονική υποβολή αναμένεται να αντικαταστήσει την χρονοβόρο σημερινή διαδικασία που προβλέπει τη χειρόγραφη συμπλήρωση των δηλώσεων που γίνεται χειρόγραφα και τα σκαναρισμένα έντυπα στέλνονται μέσω e-mail ή ακόμη και με ταχυδρομείο στην αρμόδια ΔΟΥ. 

Οι παραπάνω δράσεις αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά και την θέση της Ελλάδας στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας, καθώς o χρόνος μεταβίβασης ενός ακινήτου είναι ένα από τα στοιχεία που προσμετρώνται σε σχετικές εκθέσεις όπως το Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Κώστα Κετσιετζή, 24/2/2021]