ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2021 ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ LOCKDOWN

Οι τριγμοί στην οικονομία και τα περιθώρια για μέτρα στήριξης συζητήθηκαν εκτενώς στη 2ήμερη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ το προηγούμενο 2ήμερο ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες προβλέψεις της Κομισιόν θα δίνουν ένα πρώτο στίγμα των τριγμών αλλά και των κινδύνων.

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν πως λόγω της δραστικής επιδείνωσης της πανδημίας, αυτό που θεωρούσαν μέχρι τώρα ως το δυσμενές σενάριο για την πορεία της οικονομίας φέτος και το 2021 είναι πλέον το σενάριο “βάσης” για όλα τα κράτη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελλάδας που εισέρχεται σε νέο καθολικό lockdown

Σε επίπεδο ΕΕ επιχειρείται να  επιταχυνθεί η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ των 750 δισ. ευρώ, αλλά και να ολοκληρωθεί η ενεργοποίηση του 1ου πακέτου στήριξης των 540 δισ. ευρώ (αποφασίσθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο) με επόμενο βήμα τα δάνεια της ΕΤΕπ σε μία προσπάθεια να στηριχθεί η οικονομία.

Στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, αποτιμώνται οι δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις (που θα ενσωματωθούν στο νέο Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή στην τελική του μορφή σε περίπου 20 ημέρες) αλλά και τα “πυρομαχικά” για νέα μέτρα στήριξης. Πρώτο βήμα σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η “γενίκευση” όλων όσων σήμερα ισχύουν και ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ζητούμενο πλέον είναι οι αντοχές των ταμείων και της αγοράς το 2021 με την ύφεση και το έλλειμμα του 2020 να είναι δεδομένο πως θα επιδεινωθούν περαιτέρω

Υπενθυμίζεται πως το προσχέδιο Προϋπολογισμού πέραν του βασικού σεναρίου ανάπτυξης κατά 7,5% περιλαμβάνει και ένα δυσμενές σενάριο ανόδου του ΑΕΠ το 2021 κατά 4,5%-5%. Οι τότε προβλέψεις κλείδωσαν στις αρχές Οκτωβρίου  –  πριν ξεσπάσει δηλαδή το 2ο κύμα πανδημίας –  και το δυσμενές σενάριο συνδεόταν με μία παράταση της υγειονομικής κρίσης μετά τον επόμενο Μάρτιο – Απρίλιο, επηρεάζοντας περισσότερο τα έσοδα από τον τουρισμό και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 που θα οδηγούσε και σε πρωτογενές έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Πλέον, έχουμε ένα νέο κύμα πανδημίας πολύ νωρίτερα και με άγνωστη ακόμη πορεία.

Πάντως, ήδη, τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα ως αναλογία του ΑΕΠ από ό,τι κατά μέσο όρο στα άλλα κράτη – μέλη όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM. Επισήμανε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί το 2020 είναι περίπου στο 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, όπως αναφέρεται και στη δήλωση του Eurogroup, ενώ στην Ελλάδα τα δημοσιονομικά μέτρα είναι πολύ υψηλότερα ήδη περί το 6%-7% του ΑΕΠ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 5/11/2020]