ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ: Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΜΙΣΙΓΚΑΝ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΝΙΚΗ

Νομική δράση αναλαμβάνει η εκστρατεία Τραμπ

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι βαδίζει ξεκάθαρα προς τη νίκη στον αριθμό των πολιτειών που χρειάζεται για να εκλεγεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μολονότι τα τελικά αποτελέσματα σε πολιτείες – κλειδιά θα αργήσουν ακόμη και ημέρες να ανακοινωθούν.

“Όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, θεωρούμε ότι θα είμαστε οι νικητές”, ανέφερε σε δήλωσή του, πριν ακόμη ανακοινωθεί ότι βαδίζει προς τη νίκη στην πολιτεία του Μίσιγκαν.

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στις πολιτείες της Αριζόνα, της Τζόρτζια, του Ουϊσκόνσιν (που φαίνεται να κλείνει επίσης προς τον Μπάιντεν) και της Πενσιλβάνια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πρακτορείου Associated Press, ο Μπάιντεν διαθέτει ήδη 264 εκλέκτορες, έναντι 214 του αντιπάλου του, ενώ χρειάζονται 270 εκλέκτορες σε σύνολο 538 για την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει μέχρι στιγμής 23 πολιτείες, μεταξύ αυτών εκείνες του Τέξας, του Οχάιο και της Φλόριντα, έχοντας επιτύχει πολύ καλύτερη αποτελέσματα εκείνων που προδιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα εκλογικών παρατυπιών,  χωρίς ωστόσο να παρέχει αποδείξεις για κάτι τέτοιο, ενώ προαναγγέλλει προσβολή της διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η καμπάνια Τραμπ ήδη έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες προκειμένου να σταματήσει τη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων στην πολιτειακή Δικαιοσύνη σε Πενσιλβάνια, Ουϊσκόνσιν, Τζόρτζια και Μίσιγκαν.

Η καμπάνια του κ. Μπάιντεν κάνει λόγο για “εξωφρενικές” ενέργειες της εκστρατείας του προέδρου και σημειώνει ότι “η καταμέτρηση δεν πρόκειται να σταματήσει”, καλώντας σε καταμέτρηση μέχρι και της τελευταίας ψήφου.

Εκλογές ΗΠΑ LIVE: Ο Μπάιντεν επικρατεί στο Μίσιγκαν και βρίσκεται πιο κοντά στη νίκη – Νομική δράση αναλαμβάνει η εκστρατεία Τραμπ

Οι ΗΠΑ, εξάλλου, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εκλογική συμμετοχή εδώ και 120 χρόνια, με 66,9%, με τον Τζο Μπάιντεν να έχει ξεπεράσει τα 71 εκατ. ψήφους, τις περισσότερες που έχει λάβει ποτέ υποψήφιος σε αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων (με 435 μέλη, η θητεία των οποίων ανανεώνεται με εκλογές κάθε δύο χρόνια), ωστόσο η προοπτική του ελέγχου του έτερου σώματος του Κογκρέσου, της Γερουσίας (με 100 μέλη, το ένα τρίτο των οποίων ανανεώνεται ανά δύο χρόνια) μοιάζει να απομακρύνεται, γεγονός που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχει – σε αυτή την περίπτωση – περιορισμένες δυνατότητες να εφαρμόσει την ατζέντα της σε ζητήματα που αποτελούν πεδία σύγκρουσης με τους Ρεπουμπλικανούς.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 5/11/2020]