ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ : ΤΟ LOCKDOWN ΦΕΡΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΑ SMS – ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Διευκρινίσεις σχετικά με το δεύτερο καθολικό lockdown, που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 06:00 του Σαββάτου, έδωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

«Βρισκόμαστε σε μία νέα δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει», είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο, αλλά εξίσου σημαντικό σταυροδρόμι» συνέχισε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των νεκρών, των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων τις τελευταίες μέρες αλλά και την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Τι αλλάζει στη ζωή μας από το Σάββατο

Θα είναι όπως στο lockdown του Μαρτίου, εξήγησε, με δύο βασικές διαφορές: Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και ότι νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμένουν ανοιχτά. Στα Γυμνάσια και Λύκεια θα ισχύσει η τηλεκπαίδευση.

Μετακινήσεις επιτρέπονται από και προς εργασία με σχετική βεβαίωση εργοδότη από την ΕΡΓΑΝΗ και για τους αυτοαπασχολούμενους, από τους ίδιους.

Για μετακίνηση από και προς το σχολείο, εκδίδεται έντυπο από τον διευθυντή του σχολείου.

Οι υπόλοιπες μετακινήσεις γίνονται μέσω των SMS με τους αντίστοιχους κωδικούς για γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή συνοδεία μαθητού, μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, και για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Ακόμα, εξήγησε πως παραμένει υποχρεωτική η συμπλήρωση της ειδικής φόρμας για όσους έρχονται από το εξωτερικό, αλλά και όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων, θεάτρων, παιδότοπων. Ωστόσο, για τα κομμωτήρια, δίνεται παράταση δύο ημερών. Η αναστολή τους ξεκινά τη Δευτέρα.

Ενώ, εκτός lockdown παραμένουν οι αγώνες της Superleague και της BasketLeague.

Οι λόγοι για τους οποίους θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις

«Όσοι μετακινούνται από και προς την εργασία τους χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τι ίδιο ισχύει και για μετακίνηση στα σχολεία, με βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου.

Οι μετακινήσεις πολιτών, για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο, επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Για όλες τις άλλες μετακινήσεις, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή (τύπου Β), υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με προσωπική του ευθύνη και περιέχει το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, την διεύθυνση κατοικίας και την ώρα μετακίνησης του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης

Επιστρέφει στη ζωή μας το SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας. Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Τι κλείνει και τι παραμένει ανοιχτό από το Σάββατο

Αναλυτικές οδηγίες για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες και κλάδοι «παγώνουν» από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδική μέριμνα υπηρξε για κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, που θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου, πριν κατεβάσουν ρολά.

Ποιες δραστηριότητες θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους

Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 σε όλη την επικράτεια ισχύουν τα παρακάτω ως προς τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του Covid-19:

  • Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα
  • Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα
  • Επιτρέπονται ενδεικτικά οι παρακάτω δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα:
  • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
  • Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)
  • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ
  • Καθαριστήρια
  • Περίπτερα (24ώρο)
  • Φαρμακεία
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
  • Pet shops
  • Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου
  • Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
  • Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

Διαβάστε εδώ ποιες δραστηριότητες τίθενται σε αναστολή

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 5/11/2020]