Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Με συνέχεια και συνέπεια το Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας του Δήμου 

Εντυπωσιακό αποδεικνύεται ότι είναι το αποτύπωμα της παρουσίασης του σχεδίου αναβίωσης «Των Αριστοτελείων», όπως αυτό σχεδιάσθηκε από το Δήμο Αριστοτέλη και παρουσιάσθηκε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού (31.7.20 – 2.8.20).

Η παρέμβαση υποστήριξε προωθητικά το Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας, απευθυνόμενη σε δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη επιλεγμένων βαλκανικών πόλεων, διπλωμάτες, εκπροσώπους σημαντικών τουριστικών γραφείων, εκπροσώπους Μ.Μ.Ε. Το σχέδιο προβλέπει πραγματοποίηση βαλκανικών συνεργειών στο χώρο του πολιτισμού, του θρησκευτικού πολιτισμού και του τουρισμού, προκειμένου τα βαλκανικά έθνη να γνωρίσουν το ένα τη «βάση» του άλλου μέσα από στιβαρές και καθολικά συμμετοχικές πρωτοβουλίες.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης προωθητικής παρέμβασης ο Κροάτης chef Marin Rendic και η γαστρονομική γιορτή KOUZINA, παρουσίασαν στους φιλοξενούμενους τη μεσογειακή κροατική κουζίνα, όπως αυτή απαντάται στα παράλια της Δαλματίας και των δαλματικών ακτών. Η συγκεκριμένη σύζευξη έφερε κοντά την Ελλάδα και την Κροατία, αφού στις αρχές Οκτωβρίου ο Δήμος Αριστοτέλη, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού κλήθηκαν στο Σπλιτ της Κροατίας (8 – 11.10.20), προκειμένου να πραγματοποιήσουν την πρώτη δικτύωση Ελλάδας και Κροατίας με αντικείμενο συζήτησης τις τοπικές οινικές περιηγήσεις και τον οινικό πολιτισμό των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού πραγματοποίησε press trip με τη συμμετοχή Σλοβένων και Κροατών εκπροσώπων Τύπου (30.7.20 – 2.8.20), οι οποίοι κατέγραψαν με εξαιρετική πιστότητα θέματα θρησκευτικού πολιτισμού, όπως αυτός εντυπώθηκε κατά την επίσκεψη της ομάδας στο Άγιον Όρος. Τα αφιερώματά τους δημοσιεύθηκαν στις δύο χώρες, φέρνοντας σε πρώτη επαφή Κροάτες και Σλοβένους με την τοπική πολιτιστική, θρησκευτική και γαστρονομική κληρονομιά.

Η αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου «Των Αριστοτελείων» στον Πύργο της Ουρανούπολης (1.8.20) από το Δήμαρχο Αριστοτέλη Στυλιανό Βαλιάνο, παρουσία (μεταξύ άλλων) του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου και του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, Rosen Plenveliev, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση των Δημάρχων του Bansko και του Tsernono, οι οποίοι απηυθύναν στους διοργανωτές επίσημη πρόσκληση – πρόταση δικτύωσης των δύο πόλεων με το Δήμο Αριστοτέλη σε θέματα πολιτιστικών και ιστορικών ανταλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού αναμένεται να προσκαλέσει στη γαστρονομική γιορτή KOUZINA 2021 χορευτικά σχήματα από τη Βουλγαρία δείτε την εκδήλωση εδώ και την Κροατία δείτε την εκδήλωση εδώ , ενώ ο Δήμος Αριστοτέλη έχει ήδη απευθύνει επίσημη πρόσκληση στο Δήμαρχο του Split, Andro Opara να επισκεφθεί την περιοχή, συνοδευόμενος από ομάδα Κροατών τουριστικών πρακτόρων και εκπροσώπων Τύπου.

[ΠΗΓΗ: https://www.news.gr/, 29/10/2020]