ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥΛΟΥΝ ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε πωλήσεις χρυσού για πρώτη φορά από το 2010, καθώς ορισμένες χώρες παραγωγής εκμεταλλεύτηκαν τη διαμόρφωση των τιμών σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες που έχουν καταγράψει λόγω της πανδημίας.

Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 12,1 τόνους χρυσού το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με αγορές 141,9 τόνων το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση του World Gold Council. Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως από το Ουζμπεκιστάν και την Τουρκία, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εμφάνισε επίσης στο τρίμηνο την πρώτη πώληση εδώ και 13 χρόνια.

Ενώ οι εισροές σε ETFs αποτέλεσαν οδηγό για την άνοδο του χρυσού το 2020, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες ήταν αυτές που βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση της τιμής του τα τελευταία χρόνια. Η Citigroup Inc. τον περασμένο μήνα προέβλεψε ότι η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες θα ανακάμψει το 2021, αφού επιβραδύνθηκε φέτος μετά από το  παρολίγον ρεκόρ  αγορών που σημείωσε τόσο το 2018 όσο και το 2019.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι λόγω των συνθηκών οι τράπεζες μπορεί να κοιτάξουν τα αποθέματα χρυσού τους», δήλωσε η Louise Street, επικεφαλής ανάλυσης στο WGC. «Σχεδόν όλες οι πωλήσεις προέρχονται από τράπεζες που αγοράζουν από εγχώριες πηγές, εκμεταλλευόμενες την υψηλή τιμή του χρυσού σε μια εποχή που βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί δημοσιονομικά».

[ΠΗΓΗ: https://www.mononews.gr/, από Bloomberg, 29/10/2020]