Η ΛΙΒΥΗ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΡΑΤΖ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας του λιβυκού κοινοβουλίου, Talal Al-Mihoub, δήλωσε σήμερα ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή για την επανεξέταση των συμφωνιών με την Τουρκία, σύμφωνα με το Libya Review.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA).

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Al-Mihoub εξήγησε ότι η Επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της μετά τον σχηματισμό του νέου Προεδρικού Συμβουλίου και κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι θα εξετάσει όλες τις συμφωνίες και μνημόνια [που υπεγράφησαν] στη διάρκεια της θητείας του πρωθυπουργού Fayez Al-Sarraj.

Αυτό οφείλεται “στην έλλειψη νομιμότητας και στον παράνομο χαρακτήρα και στην αποτυχία να εκπληρωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις”, δήλωσε.

Ο Al-Mihoub αποκήρυξε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες είπε ότι “οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη GNA θα παραμείνουν σε ισχύ, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Σάρατζ και την έλευση νέας κυβέρνησης”. Ο Al-Mihub πρόσθεσε ότι “ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να ξεχνά πως η GNA, δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη από το Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα του Λιβυκού λαού”. Επομένως, όλες οι συμφωνίες δεν βασίζονται σε νομικούς και συνταγματικούς κανόνες και πρέπει να θεωρούνται άκυρες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 28/9/2020]