ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ 24ΩΡΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η περαιτέρω ισχυροποίηση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Ουάσιγκτον, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναμένεται να αποτυπωθεί στη διάρκεια των σημερινών επαφών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο. Μετά την παρουσία-κλειδί του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πομπέο έφτασε, αργά χθες το βράδυ, στη Σούδα, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο πατρικό σπίτι του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσουν σήμερα ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, το οποίο ξεκινά από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περνάει μέσα από την άμυνα και την ασφάλεια και φτάνει μέχρι τις επενδύσεις. Παράλληλα, θα επισκεφθούν την αμερικανική βάση στη Σούδα, με τα μηνύματα του κοινού εικοσιτετράωρου να είναι ηχηρά, σε ένα…momentum, το οποίο ορίζεται από το εν αναμονή άνοιγμα των διερευνητικών επαφών Αθήνας-Άγκυρας και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις της γείτονος, που δεν πείθει για τις προθέσεις της.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η δεύτερη σε ένα χρόνο επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα:

  • -Υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
  • -Αναδεικνύει μία στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.
  • -Αποτυπώνει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και τον αυξημένο ρόλο της Σούδας στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε συνάντηση με τον κ. Δένδια στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. “Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο φιλοξενείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά. Και οι δύο σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων”, σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, από την πλευρά του, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να δείξει την ίδια θέληση για διάλογο με την Ελλάδα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι είναι η Αθήνα που δεν επιθυμεί να συζητήσει. “Ο τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης δεν είναι μέσω επίδειξης δύναμης, ή μέσω επίδειξης εξουσίας, αλλά μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών, διαλόγου. Έτσι θα έπρεπε να επιλυθούν αυτές οι θαλάσσιες διαφορές. Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που κάθε ένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά”, τόνισε (ΑΠΕ) ο κ. Πομπέο.

Που υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή κοινή δήλωση των δύο υπουργών Εξωτερικών:

  • -Επιβεβαίωσαν  τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, από την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ενέργεια, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό.
  • -Σημείωσαν ότι ασπάζονται κοινές απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
  • -Επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες),
  • -Εξέφρασαν την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής και εταιρικής τους σχέσης άμυνας και ασφάλειας εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Η.Π.Α.-Ελλάδας, η οποία ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών.
  • -Καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού και εκφράζουν τη βούληση να ενταχθεί στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο η συζήτηση για αμοιβαία υποστήριξή τους στον Διασυνδετήριο Αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, το έργο πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση του υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της Καβάλας, το έργο Διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed.
  • -Χαιρέτησαν την επίσημη καθιέρωση του Φόρουμ Αερίου EastMed στις 22 Σεπτεμβρίου ως περιφερειακού οργανισμού.
  • -Υπογράμμισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total and Hellenic Petroleum σε υπεράκτια εξερευνητικά τεμάχια ανοικτά των της Κρήτης, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • -Εξέτασαν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.
  • -Σημείωσαν ότι η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά την προστασία και την επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας το 2019, με αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ειδική Έκθεση 301 του Γραφείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • -Χαιρέτισαν τις νέες επενδύσεις και εξαγορές από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση.
  • -Συμφώνησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών, τις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές, καθώς και να συνεχίσουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας.
  • -Συμφώνησαν στην υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της συμφωνίας Πρεσπών με την επακόλουθη προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 29/9/2020]