ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ: «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ*»

Αιέν αριστεύειν: Ομηρική έκφραση που εκφράζει τη βαθιά ριζωμένη, φυλετική επιθυμία των ανθρώπων της ομηρικής εποχής, για απόλυτη προσωπική διάκριση και υπεροχή. Σημαίνει να είναι κανείς πάντα ο καλύτερος, ο πρώτος. Και αυτό εκφράζει και αντιπροσωπεύει σε κάθε βήμα της καριέρας του, ο δικός μας άνθρωπος, ο Χαλκιδικιώτης από τη Στρατονίκη, ο Γιάννης Μίχος!

Ξεκίνησε ως σύμβουλος επιχειρήσεων, πέρασε στην έκδοση ενός οικονομικού-φορολογικού περιοδικού, δημιούργησε τράπεζα δεδομένων κωδικοποιημένης νομοθεσίας, προχώρησε σε παραγωγή λογισμικού για επιχειρήσεις & επαγγελματίες και σήμερα η εταιρεία του Epsilon Net μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών με στόχο την άντληση κεφαλαίων 6,2 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειώσουμε πως για την οικονομική χρήση του 2019 η Epsilon Net πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 17,9 εκατομμυρίων (!).

Και βέβαια αυτά δεν τα λέω εγώ… Τα καταγράφει σε άρθρο-αφιέρωμα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Παφίλας στις οικονομικές σελίδες της Κυριακάτικης έκδοσης του Πρώτου Θέματος, χθες, στις 5 Ιουλίου 2020. Μάλιστα το άρθρο έχει τίτλο «Ο επιχειρηματίας που ακούει τους μικρομεσαίους».

Περήφανη λοιπόν όλη η Χαλκιδική και ιδιαίτερα τα Μαντεμοχώρια για την λαμπρή πορεία του τέκνου τους.

Μόνο που είναι απορίας άξιον το γιατί ο δημοσιογράφος δεν αποκάλυψε και την άλλη πτυχή της λαμπρής πορείας του κου Μίχου, της σύντομης αλλά σημαδιακής θητείας του ως δημάρχου του Δήμου Αριστοτέλη. Ο κος Μίχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 είχε πάρει το δήμο από τα χέρια της διοίκησης Πάχτα, ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 51,79%, το οποίο μεταφράζεται σε 1.000 περίπου ψήφους διαφορά. Είναι γνωστό πως ο κος Μίχος κέρδισε την εκλογική αναμέτρηση με σύνθημα την ενότητα και την συμφιλίωση των υπέρμαχων και των αντιτιθέμενων στην επένδυση των Σκουριών.

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του διότι τον Απρίλιο του 2015 ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του δημάρχου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, με τα εξής λόγια:

“Προσωπικές και επαγγελματικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, σε ένα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με οδηγούν για το καλό του τόπου και της παράταξης, να κάνω έγκαιρα ένα βήμα πίσω, ανοίγοντας τη διαδικασία διαδοχής μου στο Δήμο Αριστοτέλη. Παραμένω πιστός στις αξίες που γέννησαν το “Κίνημα Ανάπτυξης”, την ενότητα, τη δημιουργία και το δίκαιο αγώνα για να μην μετατραπεί η περιοχή μας σε τόπο βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης. Θα είμαι δίπλα στο νέο δήμαρχο και με όλη την παράταξη ενωμένη, με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια, για να επιτευχθούν οι στόχοι και το όραμα του Κινήματος, για να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε τόπο προκοπής και ευημερίας”.

Με αυτή την συγκινητική ανακοίνωση παρέδωσε τον Δήμο Αριστοτέλη στα χέρια της φιλο-Συριζαϊκής antigold διοίκησης Ζουμπά, κάνοντας «έγκαιρα ένα βήμα πίσω, για το καλό του τόπου…». Και ο τόπος πήγε κάτι αιώνες πίσω μέχρι να έρθει ο Στέλιος Βαλιάνος.

Κρίμα λοιπόν για τους αναγνώστες του Πρώτου Θέματος που δεν γνώρισαν και αυτή την πτυχή της επιτυχημένης πορείας του κου Μίχου.

*Τη συμβουλή «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» («πάντα να αριστεύει κάποιος και να είναι από τους άλλους ο καλύτερος») δίνει ο Πηλέας στον γιο του, Αχιλλέα, όταν φεύγει για την Τροία (Ιλιάδα Λ, 784). Την ίδια επίσης συμβουλή δίνει και ο Ιππόλοχος στον γιο του, Γλαύκο, αρχηγό στους Λύκιους και αντίπαλο των Αχαιών (Ιλιάδα Ζ, 128). Το παράγγελμα αυτό έγινε το θεμελιώδες ηθικό ιδανικό σε ολόκληρο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.