ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ -ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει το τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα, μετά από σχεδόν δύο μήνες εφαρμογής περιοριστικών μέτρων. Το Σαββατοκύριακο, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με στενούς συνεργάτες, υπουργούς και ειδικούς λοιμωξιολόγους, υπό τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, θέτοντας επί τάπητος τις τελικές λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου. Το πρώτο κρας τεστ, πάντως, έρχεται σήμερα. Με τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων.

Σταθερός ορίζοντας σε όλη αυτήν την πορεία της επανόδου στην επόμενη ημέρα θα είναι η τήρηση της “τέλειας ισορροπίας” ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. “Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα…Το βασικό μας μέλημα παραμένει σταθερό, αλλά και αδιαπραγμάτευτο. Είναι η προστασία της υγείας των πολιτών και, πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Όπως έγινε μέχρι σήμερα, οι πολίτες θα γνωρίζουν την κατάσταση, θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις και για κάθε απόφαση, έγκυρα και υπεύθυνα”, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Προς κλιμακωτή έναρξη εργασίας

Μεταβολή στα ωράρια για την προσέλευση στην εργασία και διακριτές ώρες για το δημόσιο και τα καταστήματα σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σημείωσε (Σκάι) ότι, μετά από σχετική πρόταση, εξετάζεται πολύ σοβαρά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το ενδεχόμενο “να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης στην εργασία, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός τις ώρες αιχμής”. Η πρόταση του υπουργείου είναι, εάν χρειαστεί να σπάσει η προσέλευση σε τρεις διακριτές φάσεις, αντί να έχουμε το μεγάλο κύμα από τις 7:30 έως τις 8:30 το πρωί.

“Στήνεται ένα πολύ συγκεκριμένο επιχειρησιακό  σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Κερδίσαμε το πρώτο στοίχημα, να μην διαδοθεί ο ιός. Τώρα, λοιπόν, πρέπει σιγά-σιγά να μπούμε σε μια διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας και αυτό σημαίνει ότι κάποιος κόσμος και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να αρχίσει να δραστηριοποιείται για να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία”, ανέφερε. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι  εξετάζεται εάν θα πρέπει όλοι όσοι θα επιβιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό. Δηλαδή, μάσκες. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι τελευταίες πινελιές

Από σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επικοινωνία που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Στη διάρκειά της θα συζητηθεί το πότε και, κυρίως, με ποια μέτρα ασφαλείας θα ανοίξουν άπασες οι σχολικές μονάδες, με τη λογική να δείχνει προς την κατεύθυνση πρώτα να επιστρέψουν στα θρανία οι μεγαλύτερες ηλικίες και να ακολουθήσουν οι μικρότερες. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα…ακούσουν το κουδούνι στις 11 Μαΐου. Από εκεί και πέρα, μία εβδομάδα μετά (χωρίς να αποκλείεται και δύο) αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια. Τελευταία, πάντως, θα ανοίξουν δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί. Επειδή ο χρόνος ως τη λήξη της  σχολικής χρονιάς είναι λίγος για τα δημοτικά, εάν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς. “Κλειδί” στον τομέα της Παιδείας είναι οι εισηγήσεις αναφορικά με το πόσες ημέρες πρέπει να μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε φάση.

Τα υπουργεία θα εξειδικεύσουν τα μέτρα

Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός θα δώσει το γενικό περίγραμμα για την επάνοδο στη νέα κανονικότητα. Από το σημείο αυτό και μετά, τα αρμόδια υπουργεία θα κληθούν να εξειδικεύσουν τα κύματα των μέτρων που θα ληφθούν, με τη μετάβαση να πραγματοποιείται σταδιακά, μακρόσυρτα και σε τρεις φάσεις:

  • -Αρχές Μαΐου
  • -Τέλος Μαΐου
  • -Μέσα Ιουνίου

Ο κανόνας, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι θα ανοίγει νωρίτερα ότι δεν έχει συνωστισμό και ότι είναι…έξω.  “Το “έξω” θα είναι μια λέξη που θα ακούμε συνεχώς στο εξής, αφού ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Έτσι:

  • -Στις 4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση του μέτρου των μετακινήσεων και θα ανοίξουν εμπορικά καταστήματα (όχι εμπορικά κέντρα) και κομμωτήρια.
  • -Σταδιακά θα επιτραπούν οι μετακινήσεις στην επικράτεια, αλλά όχι προς τις νησιωτικές περιοχές.
  • -Η δεύτερη φάση, περί τα τέλη Μαΐου. Θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, των καταστημάτων εστίασης, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης. Αυτό θα γίνει κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής, καθώς θα τηρούνται αποστάσεις. Παράλληλα, έμφαση θα δοθεί στο μήνυμα…τραπεζάκια έξω. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων, με το βάρος να πέφτει στην ειδική συνεννόηση που θα πρέπει να υπάρξει με τους δήμους για την προσωρινή επέκταση των αδειών.
  • -Τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις. Τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου και τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου. Εκείνες τις ημέρες τοποθετείται χρονικά και η άρση του περιορισμού για τη μετάβαση στα νησιά, με στόχο να στηριχθεί ο τουρισμός.

Στον κρίσιμο για την οικονομία τομέα του τουρισμού, στόχος είναι η χώρα να…εξαργυρώσει την πολύ καλή παγκόσμια εικόνα της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προσελκύοντας μεγάλο “κομμάτι” από εκείνους που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές όχι στις χώρες τους, αλλά στο εξωτερικό. “Είμαστε μία χώρα υγειονομικά ασφαλής. Αυτό είναι το πλαίσιο που προωθούμε. Για να έρθουν τουρίστες, όμως, πρέπει να λειτουργούν οι αεροπορικές συνδέσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις. Και είναι πολύ θετικό ότι στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Κομισιόν η διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης μέχρι τα μέσα Μαΐου για την εξομάλυνση των μεταφορών, που αποτελούν προϋπόθεση για την μετακίνηση των ανθρώπων”, επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 27/4/2020]