Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ “ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ, ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ”

“Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης, επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου”.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης  δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και πως θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους. Το Ταμείο, παράλληλα, θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια.

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Επίσης, σημείωσε ότι μια στρατηγική, η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης και τόνισε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά “πολύ λίγα, πολύ αργά”…

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, πρότεινε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν. Επεσήμανε δε, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου”, είπε και, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

Ο κ. Μητσοτάκης:

  • Επανέλαβε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.  
  • Ανέφερε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της Άγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Σε εξέλιξη βρίσκεται η, μέσω τηλεδιάσκεψης, Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναδεικνύει την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η παρέμβαση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι “μαζική, μεγάλη και άμεση”. Παράλληλα, τόνισε  πως η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων. 

“Δε χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος. Εάν η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθυστερήσει και δεν είναι άμεση και αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν”, σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Μητσοτάκης, ταυτόχρονα:

  • Ζήτησε να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα. 
  • Πρότεινε να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί.
  • Ζήτησε στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στον Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς. 

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 23/4/2020]