Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

”Ο τρόπος με τον οποίο το KOUZINA συνέθεσε το τουριστικό εκείνο προϊόν, που αποτέλεσε λόγο θεματικής προώθησης και υγιούς τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδικής» ήταν το θέμα της παρουσίασης, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε συνεδριακό χώρο ξενοδοχείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Ηταν το 2011, όταν βρέθηκε στην περιοχή  η καταξιωμένη σεφ Ντίνα Νικολάου, για γυρίσματα της εκπομπής της, εκείνη την εποχή, και ανακαλύπτοντας όλον αυτόν τον γαστρονομικό πλούτο, έριξε την ιδέα για το φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA» ανέφερε η διευθύντρια μάρκετινγκ του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού Μαρία Πάππα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του KOUZINA 2020.

Ηταν η χρονιά που έγινε πιλοτικά, παράλληλα με την καταγραφή των παραγωγών και την οργάνωση ομάδων (νοικοκυρές, εστιάτορες, παραγωγούς, ξενοδόχους κτλ.) για την προώθηση των προϊόντων τους και την επικοινωνιακή παλέτα της γαστρονομίας του τόπου σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ενας μήνας, πέντε ενότητες

Το φεστιβάλ γαστρονομίας KOUZINA έχει διάρκεια ένα μήνα, αρχής γενομένης την 16η Μαΐου 2020, και χωρίζεται σε πέντε εβδομαδιαίες ενότητες: α. αρχαιοελληνική κουζίνα, β. θαλασσινή, γ. μοναστηριακή, δ. κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων και ε. μεσογειακή κουζίνα.

Από το 2011 που ξεκίνησε το KOUZINA, όπως ανέφερε η κα. Πάππα, πρωταγωνιστεί και εντυπωσιάζει μια ολόκληρη τοπική κοινωνία, πάντα με την αμέριστη βοήθεια των 800 και πλέον εθελοντών. Εχουν φιλοξενηθεί 960 δημοσιογράφοι, καταγράφοντας τις εμπειρίες τους στα ΜΜΕ για τα οποία εργάζονται, σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι χωρισμένες σε θεματικές ενότητες και υποστηρίζονται από τον ΕΟΤ, που έχει την πλήρη ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών αποστολών.

Εχουν γίνει προσεγγίσεις σε περισσότερους από 1.000 τουριστικούς πράκτορες στην Ευρώπη, προωθώντας πακέτα γαστρονομικών αποδράσεων, και μέχρι στιγμής, 46 γραφεία έχουν συνάψει συμβόλαια για συνεργασία με την περιοχή, κυρίως με μικρά ξενοδοχεία.

Τιμώμενη περιοχή

Στο πλαίσιο του KOYZINA, η Κύπρος η οποία ήταν τιμώμενη περιοχή για το 2016, «έχει ανοίξει τον προορισμό της Ανατολικής Χαλκιδικής και σημειώνεται αύξηση της τάξεως του 30%» ανέφερε η κα. Πάππα, στο πλαίσιο της παρουσίασης.

Για το KOUZINA 2020 τιμώμενη περιοχή θα είναι η Κροατία, και στις 12 Ιουνίου 2020 θα παρουσιαστεί στο κοινό η κροάτικη κουζίνα με τη συμμετοχή Κροατών σεφ.

Στην τουριστική προβολή του Δήμου Αριστοτέλη

Η διοργάνωση, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα τουριστικής πολιτικής του Δήμου Αριστοτέλη, αποκτάει τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Επιπρόσθετα, η συνεισφορά του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η οποία το 2019 ήταν καθοριστική για την προώθηση των προϊόντων της Ανατολικής Χαλκιδικής στην ελληνική τουριστική αγορά, αναμένεται να εξελιχθεί και να τοποθετηθεί στη βάση μιας επαγγελματικής συνέργειας με πολυδαίδαλες προεκτάσεις.

«Η KOYZINA είναι η ‘ψυχή’ μια ολόκληρης κοινότητας, που απαντάει με έργο» ανέφερε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Ενεχηλίδου προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ταξιδεύει κάθε γωνιά του τόπου στον κόσμο, αποτελεί δε μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη.

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

«Να δώσουμε αφορμή στον επισκέπτη να γίνει μέρος της ιστορίας, του τόπου’ ενός τόπου που κρύβει σπουδαία παράδοση» ανέφερε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του KOUZINA 2020 και του τρόπου που το γαστρονομικό φεστιβάλ αποτελεί τρόπο υγιούς τουριστικής ανάπτυξης της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Ο κ. Βαλιάνος επισήμανε ότι θα υπάρξει στήριξη στους ιδιώτες, θα συνενωθούν δυνάμεις και με αφορμή τον τουρισμό, θα μεγεθυνθεί η τουριστική σεζόν. Στο πλαίσιο της δικής του τοποθέτησης, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός τοπικού επιχειρηματικού συνεργατικού σχηματισμού (cluster) ανάμεσα στους τοπικούς παραγωγούς, τους ξενοδόχους και τις τουριστικές μονάδες του Δήμου Αριστοτέλη.

Το 2020 η εν λόγω σύμπραξη θα λειτουργήσει πιλοτικά, θα χαραχθεί η πρώτη οινική διαδρομή που θα συνδέει την περιοχή του Αγίου Ορους με τον Μακεδονικό δρόμο, «ο Δήμος Αριστοτέλη θα είναι η ‘ομπρέλα’ αυτού του cluster» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, πέρα από τον γαστρονομικό τουρισμό, προωθείται και ο ιστορικός και πολιτιστικός τουρισμός, «με όχημα τον μεγάλο Ελληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, όλες οι μορφές τουρισμού θα κουμπώσουν κάτω από το βαρύ brand, που λέγεται Αριστοτέλης».  

Ο γεωργοδιατροφικός τομέας

Ως τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τον γεωργοδιατροφικό τομέα ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Κιλτίδης, λέγοντας ότι έχει συμμετοχή 27% του ΑΕΠ και ότι το μέλλον της Ελλάδας.

«Έπονται ο τουρισμός και η βιομηχανία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιλτίδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης και του τρόπου με τον οποίο η γαστρονομία αποτελεί άρρηκτο κρίκο στην αλυσίδα της ποιοτικής τουριστικής εξέλιξης. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι θα αναδειχθούν καλλιέργειες, εκτροφές, θα σηματοδοτηθούν και οι ήδη υπάρχουσες θα αποκτήσουν εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ισχύουν στην Ευρώπη.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/, 17/11/2019]