Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που ενδιαφέρονται σοβαρά για την Ελλάδα επενδυτές με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμο, όπως στο πρόσφατο παρελθόν, δηλώνει στο liberal.gr ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, μεταφέροντας το κλίμα που εισέπραξε από τις επαφές με fund managers στο Λονδίνο, κατά το διήμερο ετήσιο Greek Roadshow.
Επισημαίνει την επανεμφάνιση funds που απείχαν τα τελευταία χρόνια, και το γεγονός ότι φέτος τα ερωτήματα επικεντρώθηκαν στις ελληνικές εταιρείες, τα σχέδια τους και τις ευκαιρίες συγκεκριμένων κλάδων, όχι στα μακροοικονομικά γύρω από την ελληνική οικονομία, όπως συνέβαινε έως πέρυσι.
«Το σημαντικό δεν είναι να λέμε ότι η Ελλάδα αρχίζει απλώς να έχει “ζήτηση”, αλλά ότι αυτή αφορά ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών επενδυτών, όχι μόνο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την δραστική μείωση του ελληνικού κόστος δανεισμού, επισημαίνει ότι αυτό διευκολύνει την επιτάχυνση ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων ή την έναρξη καινούργιων, ενώ επαναλαμβάνει ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, καθώς η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ σε σχέση με το ΑΕΠ είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
– Κρίνοντας από το θετικό κλίμα στο roadshow του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, θα λέγατε ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον φακό των ξένων funds;
Είναι εμφανές από το επίπεδο των συναντήσεων ότι δικαιούμαστε να αισιοδοξούμε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις από παλιούς γνώριμους, αλλά και καινούργιους.
Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι στο παρελθόν οι ερωτήσεις επικεντρώνονταν στα μακροοικονομικά γύρω από την ελληνική οικονομία και το μέλλον της. Φέτος τα ερωτήματα επικεντρώθηκαν στις εταιρείες, στα σχέδια τους, και στις ευκαιρίες συγκεκριμένων κλάδων.
Το κύριο ερώτημα των ξένων στους Έλληνες συνομιλητές τους δεν ήταν για το αν η χώρα διατρέχει κινδύνους, αλλά για την επόμενη ημέρα, και τις επενδυτικές ευκαιρίες συγκεκριμένων επιχειρήσεων και τομέων. Το εισέπραξα τόσο εγώ στις επαφές που είχαμε ως Ελληνικά Χρηματιστήρια, όσο και στα ραντεβού που είχαν οι άλλοι επιχειρηματίες, με τους οποίους συνομίλησα.
– Ισχύει αυτό που μας μεταφέρουν στελέχη επιχειρήσεων ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αρχίζουν να εμφανίζονται μακροπρόθεσμοι επενδυτές;
Εγώ μπορώ να σας πω για τις συναντήσεις που έκανα ως ΕΧΑΕ. Η ποιότητα των fund managers που ήρθαν στο φετινό roadshow ανήκαν στην κατηγορία των μακροπρόθεσμων επενδυτών, εικόνα που μου μετέφεραν και επιχειρηματίες με τους οποίους μίλησα. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, και γενικά όσοι έδωσαν το παρών τους στο επενδυτικό συνέδριο, είχαν περισσότερο μακροπρόθεσμο προφίλ, παρά βραχυπρόθεσμο.
Επίσης, φέτος, έκαναν την επανεμφάνισή τους funds που είχαμε να τα δούμε πάρα πολλά χρόνια και τα οποία μέχρι πέρυσι απείχαν από το συνέδριο.
Εντυπωσιακό επίσης ήταν το επίπεδο των ερωτήσεων που δεχθήκαμε : Σημαίνει ότι καθένας είχε κάνει ένα αρκετά καλό homework και ήρθε με στοχευμένα ερωτήματα, όπως για τις προοπτικές της επόμενης 5ετίας ή ακόμη και πάνω σε τεχνικές λεπτομέρειες. Είδαμε δηλαδή fund managers που είχαν αφιερώσει χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά στο κεφάλαιο “Ελλάδα”, με συγκεκριμένες ερωτήσεις για την αγορά, τις επενδυτικές ευκαιρίες, τους κλάδους, και πάντως όχι για τα μακροοικονομικά, όπως τα προηγούμενα χρόνια.
– Δείχνουν όλα αυτά ότι η Ελλάδα αρχίζει ξανά να “πουλάει” ;
Δείχνουν όλ’ αυτά ότι η Ελλάδα αρχίζει ξανά να έχει “ζήτηση”. Το σημαντικό όμως δεν είναι να λέμε ότι η Ελλάδα αρχίζει απλώς να έχει “ζήτηση”, αλλά ότι ξεκινήσαμε να κεντρίζουμε το ενδιαφέρον, και αυτό σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτών, όχι μόνο σε βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα hedge funds. Αρχίζουμε να μιλάμε για άλλου τύπου επενδυτές που βλέπουν ευκαιρίες σε assets, και περιουσιακά στοιχεία με καλές αποδόσεις.
– Τα πολλά θετικά νέα για την Ελλάδα λειτουργούν ενισχυτικά και για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που έκανε χθες νέα χαμηλά. Πως εκλαμβάνεται από τους ξένους μάνατζερ η περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού ;
Όταν πέφτουν οι αποδόσεις, το όφελος λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. Το συνυπολογίζουν φυσικά αυτό τα ξένα funds. Δραστική μείωση των επιτοκίων, σημαίνει ότι διευκολύνει την επιτάχυνση ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων ή την έναρξη καινούργιων. Χαμηλότερα επιτόκια, μεταφράζονται σε βελτίωση της απόδοσης μιας επένδυσης καθιστώντας την ταχύτερα κερδοφόρα. Αυτό μετρά πολύ στις επενδυτικές αποφάσεις.
– Είμαστε επομένως πάνω σε ένα θετικό επενδυτικό μομέντουμ, που μένει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα. Τι άλλο θέλουν να δουν οι ξένοι;
Αυτό που περιμένουν να δουν σε κάθε επίπεδο, είναι ότι όλα όσα σχεδιάζουμε, θα τα προετοιμάσουμε καλά και θα τα εφαρμόσουμε, είτε πρόκειται για πολιτικές, είτε για στρατηγικές μεταρρυθμίσεις, είτε για επιχειρηματικά projects.
– Στη προ ημερών συνέντευξη που δώσατε στο Bloomberg, είπατε ότι οι ελληνικές μετοχές έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, καθώς και ότι η οικονομία βγήκε σοφότερη από την κρίση, πιο προετοιμασμένη απέναντι σε τυχόν διεθνείς αναταραχές. Δεν υπάρχει ανησυχία λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος;
Ναι, παρά τις αρνητικές εξελίξεις διεθνώς, η Ελλάδα διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς είμαστε πιο ώριμοι μετά την πολυετή ύφεση και άρα καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι στις προκλήσεις. Σίγουρα οι διεθνείς επιπλοκές μας επηρεάζουν, ωστόσο η οικονομία είναι πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες.
Όσο για τις ελληνικές μετοχές, πράγματι έχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου, παρ’ ότι εμφανίζουν ήδη την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως για το 2019. Έπειτα δείτε τα στατιστικά για το δείκτη κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου προς το ΑΕΠ της χώρας (market cap to GDP). Σήμερα βρίσκεται στο 1/3-1/4 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Στις εποχές προ κρίσης είμασταν στα 4/5 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Άρα έχουμε ακόμη μεγάλη διαδρομή να διανύσουμε, μέχρις ότου ανέβει η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από το 1/3 που είναι σήμερα, στα 4/5 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Το μέλλον είναι μπροστά μας.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν χαιρόμαστε που εμφανίζουμε ήδη την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως για το 2019.
Τα παραπάνω σχετίζονται με τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με τη σταθερότητα στη χάραξη της πολιτικής, με την επιτάχυνση της προσπάθειας των τραπεζών να μειώσουν τα βάρη από τα μη εξηπρετούμενα δάνεια, προκειμένου να ανοίξουν τις στρόφιγγες για την πραγματική οικονομία, καθώς και ότι έπειτα από εννέα χρόνια κρίσης, έχουμε πολύ καλές μακροοικονομικές επιδόσεις.
[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 21/9/2019]