ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

(Γυναίκες μεταλλωρύχων διαμαρτύρονται κατά την επίσκεψη Τσίπρα στη ΔΕΘ του 2015)

Σαφή αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά την επένδυση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές επιφύλασσε η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τη φετινή ΔΕΘ.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα συμμετάσχει ως αντιπολίτευση σε εκδηλώσεις αντίδρασης, όπως πριν από το 2015, στις Σκουριές της Χαλκιδικής, τόνισε ότι πλέον το κόμμα του έχει μακρά εμπειρία στον τόπο –και κυβερνητική–, κατά συνέπεια θα ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα μαχητική, όπου χρειάζεται.

Από την απάντηση του κ. Τσίπρα συνάγεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός παίρνει αποστάσεις από τη μαχητική στάση που είχε κρατήσει το κόμμα του μέχρι το 2015.

Της διαφαινόμενης αλλαγής στάσης του κ. Τσίπρα είχαν προηγηθεί ορισμένα εξαιρετικά αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά αποτελέσματα. Στις βουλευτικές εκλογές το μέχρι τότε κυβερνών κόμμα στη Χαλκιδική έχασε περίπου 7 μονάδες και η τοπική βουλευτής και επικεφαλής των κινητοποιήσεων κατά της εξόρυξης χρυσού έχασε περίπου το 55% των σταυρών που είχε πάρει το 2015 και δεν επανεξελέγη.

Λίγο νωρίτερα, στις τοπικές εκλογές, ο κ. Στέλιος Βαλιάνος είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο και με διαφορά 20 μονάδων το υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ αντίπαλο σχήμα του απερχόμενου δημάρχου Γ. Ζουμπά, με επικεφαλή τον Αργύρη Τσακνή.

Ουσιαστικά, η στρατηγική της ρήξης με την επένδυση της εξόρυξης χρυσού είχε αποδοκιμαστεί από την τοπική κοινωνία.

Μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός, αλλά δεν ήταν πλέον τόσο αρνητικός όσο συνήθως στην επένδυση.

Αντίθετα, η κριτική του εστιάστηκε στο ότι η εταιρεία που κάνει την επένδυση στη Χαλκιδική, η Eldorado Gold, θα μπορεί, σύμφωνα με την ερμηνεία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, να χρηματοδοτηθεί από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Αφού έκανε κριτική στην περιβαλλοντική οπτική που έχει η κυβέρνηση για την επένδυση, πρόσθεσε: «Δεν θα μείνω σε αυτά. Αλλά να θέλουν με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο να επιδοτήσουν κι από πάνω με δημόσιο χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Eldorado, ε, αυτό πραγματικά μας ξεπερνάει! Να θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της χώρας και να εξάγουν το υλικό στο εξωτερικό κι εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας, ε, αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία!».

Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να διατηρήσει την έντονη κριτική στην περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης. Μάλιστα, στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας απέφυγε να χρησιμοποιήσει τις λέξεις «εξόρυξη» και «χρυσός», αλλά και να προσδιορίσει ότι μιλά για τη Χαλκιδική.

Την δε επόμενη μέρα, στη συνέντευξη Τύπου, έθεσε το ζήτημα κατά πόσο «μπορεί να γίνει εξόρυξη χρυσού χωρίς δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον», αποφεύγοντας και πάλι να είναι κατηγορηματικά αρνητικός απέναντι στην επένδυση αυτή καθαυτήν.

Χλιαρές αντιδράσεις

Οι συγκεκριμένες αναφορές του κ. Τσίπρα έγιναν αφότου στο μεταξύ η εταιρεία πήρε κάποιες από τις άδειες οι οποίες εκκρεμούσαν και επί υπουργίας Σκουρλέτη και επί υπουργίας Σταθάκη, παρά τη σαφή εντολή του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι έπρεπε να εκδοθούν.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της λειτούργησε σταθερά ως εμπόδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του, η οποία, παραδόξως, είχε πολύ χλιαρές αντιδράσεις.

Ακόμη και η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, σφοδρού αντιπάλου της εξόρυξης χρυσού, ήταν εξαιρετικά χαμηλών τόνων. «Κατά την άποψή μας, λοιπόν, όλος ο θόρυβος των τελευταίων ημερών γύρω από την υποτιθέμενη “επανεκκίνηση” των Σκουριών δεν είναι παρά μια υποκινούμενη από την εταιρεία επικοινωνιακή φούσκα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο, το οποίο εξέφραζε την άποψη ότι η εταιρεία θέλει να πουλήσει και να φύγει από τη Χαλκιδική.

«Η Eldorado προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι τα προβλήματά της στην Ελλάδα έχουν λυθεί ή οδεύουν προς τη λύση τους, για να προσελκύσει πιθανούς αγοραστές ή χρηματοδότες. Και ήδη, μεταξύ μετόχων και αναλυτών, έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα υποψήφιων μνηστήρων: η Barrick Gold, από την οποία προέρχεται ο σημερινός CEO της Εldorado, Τζορτζ Μπερνς, ή η Newmont Mining».

Η Eldorado και ο Χατζηδάκης

Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Μπερνς, μιλώντας στο Denver Gold Forum, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία συζητά με την ελληνική κυβέρνηση την αύξηση των δικαιωμάτων χρήσης και θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του κόστους, ύψους 680 εκατ. δολαρίων, της επένδυσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με δήλωσή του στο Reuters επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση με την Eldorado γίνεται εφ’ όλης της ύλης: «Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια σύμβαση η οποία από τη μια πλευρά θα στέλνει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις μήνυμα και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα μεταλλευτικά δικαιώματα (royalties) και ξεκάθαρη περιβαλλοντική προστασία για την περιοχή σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις. Αυτό που είπαμε στην Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλουμε να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με όποιο κόστος».

Από την τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη προκύπτει σαφώς ότι η συνολική διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, ο κ. Μπερνς καθησυχάζει την κυβέρνηση αποδεχόμενος υψηλότερα μεταλλευτικά δικαιώματα, αλλά και προαναγγέλλει νέο εταίρο, τον οποίο ο κ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς διαβεβαιώνει ότι δεν θα ενισχύσει τις ακραίες αντιδράσεις του παρελθόντος.

«Το κόμμα μου θα ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση και ταυτόχρονα μαχητική, όπου χρειάζεται» είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά διαθέσιμος για μάχες δεν δείχνει κανένας από τους αντιπάλους της επένδυσης

[ΠΗΓΗ: https://freesunday.gr/, του Χρήστου Μάτη, 22/9/2019]