ΣΤ. ΒΑΛΙΑΝΟΣ: «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

Το όραμά του για το Δήμο Αριστοτέλη ξεδιπλώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, σε συνέντευξή του στο halkidikifocus. Ο κ. Βαλιάνος, με αιχμή του δόρατος τον Τουρισμό, αναπτύσσει τους άξονες του προγράμματός του, χωρίς να παραλείψει να ασκήσει κριτική στην παρούσα διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη.

Την τρέχουσα πενταετία διατελέσατε Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Τι ήταν αυτό που αποκομίσατε από την πρώτη ενασχόλησή σας με την Αυτοδιοίκηση;

«Η επιβεβαίωση αυτού που πάντα πίστευα. Τα ελλείμματα αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα –που ασφαλώς πρέπει να αυξηθούν μαζί με τους ανάλογους πόρους- μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως άλλοθι αδράνειας, είτε ως κίνητρο δράσης. Η θητεία στο περιφερειακό συμβούλιο μου προσέθεσε μια μεγάλη γκάμα γνώσεων, για το πώς μπορεί αυτή η δράση να λάβει υπόσταση, προκειμένου να μετουσιωθεί σε αποτέλεσμα για τον τελικό αποδέκτη κάθε πτυχής της εφαρμοσμένης πολιτικής: τον πολίτη».

Τι σας ώθησε να στραφείτε στον Πρώτο Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας τον Δήμο Αριστοτέλη;

«Αυτή ήταν μια απόφαση που “κυοφορήθηκε” και τελικά “γεννήθηκε” μέσα στην ίδια την τοπική κοινωνία. Πριν ενάμιση χρόνο, ήμουν πεπεισμένος πως θα ακολουθούσα την κοινοβουλευτική προοπτική που ανοιγότανε με την παράταξή μου να κερδίζει διαρκώς έδαφος για επικράτηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός, τόσο εισέπραττα σε συζητήσεις με συμπατριώτες μου, μια διαρκή παραίνεση “να μπω μπροστά” για μια ουσιαστική αλλαγή και αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής στον Δήμο Αριστοτέλη. Καλώς ή κακώς, διατηρώ αλώβητο τον ρομαντισμό με τον οποίο μπήκα στην πολιτική και αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, να υπηρετώ εκεί που η κοινωνία μου το ζητά. Αυτό έκανα λοιπόν. Αλλά όχι χωρίς σωστή προετοιμασία. Πέρασα ένα εξάμηνο συζητώντας με συνεργάτες και σχεδιάζοντας όσα θα μπορούσαν να γίνουν από μια σύγχρονη, δυναμική και αποτελεσματική δημοτική διοίκηση. Και μόνο τότε, αποφασισμένος να ανταποκριθώ στις προσδοκίες της κοινωνίας, έκανα το βήμα και ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου».

Ο συνδυασμός σας φέρει το όνομα «Ομοφωνία». Κατά πόσο πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, σε μια περιοχή που γνώρισε μεγάλες εντάσεις τα προηγούμενα χρόνια;

«Αν όχι με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, τότε με ποιου τη συνδρομή; Αν δεν αισθανθεί ο Δήμαρχος το βάρος της ευθύνης να επουλώσει τις πληγές του παρελθόντος και να ενώσει τις δημιουργικές, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ποιος θα το πράξει; Και η αρχή γίνεται, αναδεικνύοντας την ευκαιρία να δούμε μαζί όλα εκείνα που μας ενώνουν σ` αυτόν τον τόπο! Δεν έχουμε ομοφωνία, στην ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου; Δεν έχουμε ομοφωνία στην ανάγκη για περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας; Δεν έχουμε ομοφωνία στην ανάγκη για επάρκεια και ποιότητα νερού; Για καλύτερη περίθαλψη; Για καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη από τις υπηρεσίες του Δήμου; Για πραγματική καθαριότητα; Φυσικά και έχουμε ομοφωνία για όλα αυτά και πολύ περισσότερα. Η Ομοφωνία βλέπετε λοιπόν, προϋπήρχε στον τόπο που μας ενώνει. Απλώς περίμενε κάποιον να την αναδείξει και να την κάνει θεμέλιο δράσης και δημιουργίας. Και θα είναι τιμή μου η εντολή των συμπολιτών μου, να είμαι αυτός που θα κληθεί να αφοσιωθεί σ` αυτόν τον σκοπό. Όσον αφορά στο θέμα που δίχασε τον τόπο, τη μεταλλευτική δραστηριότητα, ο καθένας είναι θεμιτό να έχει την άποψή του. Αν όμως συνειδητοποιήσουμε πως η μεγάλη απόφαση για αν θα μείνει ή θα φύγει η επένδυση ανήκει στην κεντρική Πολιτεία, τότε θα μπορέσουμε με καθαρό μυαλό να πάρουμε την άλλη μεγάλη απόφαση που μας αναλογεί ως κοινωνία. Είτε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι κάθε εξέλιξη και να πάμε μπροστά, είτε να διχαστούμε ξανά και να μείνουμε στα ίδια… Για μένα η επιλογή είναι μία: Το “μπροστά” είναι μονόδρομος…».

Πώς αξιολογείτε το έργο της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου;

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε “έργο” την απουσία. Η απερχόμενη διοίκηση, με το σχεδόν μονοθεματικό ενδιαφέρον της, κατά της μεταλλουργίας, εγκατάλειψε όλα τα υπόλοιπα, ή έστω περιορίστηκε σε μια μίζερη διαχείριση χωρίς φαντασία και προοπτική. Για μένα αυτό είναι αποτυχία. Και απλώνεται σε όλους σχεδόν τους τομείς. Καθαριότητα, εξυπηρέτηση, υποδομές, τουρισμός… Μετά από πέντε χρόνια θητείας μιλά για “έργα που δρομολογούνται” και για εγχειρήματα που “σχεδιάζονται”. Κοινότητες είναι εγκαταλελειμμένες. Πιστεύω λοιπόν πως οι απερχόμενοι αποτελούν παρελθόν ήδη. Όσο κι αν ονειρεύονται επανάληψη του 2014 με την πανελλήνια πρωτοτυπία να καμουφλάρεται ο απερχόμενος Δήμαρχος, ως υποψήφιος σύμβουλος με “βιτρίνα” τον Αντιδήμαρχό του, οι πολίτες έχουν και κρίση και γνώση, αλλά και όραση. Είναι καιρός να κάνουμε δουλειά. Να οικοδομήσουμε έναν “έξυπνο” Δήμο, με κίνητρα για νέες επιχειρήσεις, με προσέλκυση επενδυτών, με τον τουρισμό να αναδεικνύεται σε πυλώνα ανάπτυξης. Έναν Δήμο με Ομοφωνία

Ποιες είναι πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβετε, εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος;

«Θα γίνουν κάποια πράγματα ταυτόχρονα.

 

  • Το ένα θα είναι τουριστική καμπάνια, για τον χειμώνα του 2019 και το καλοκαίρι του 2020,που θα φέρει σε συνεργασία τις ορεινές και τις παραθαλάσσιες τουριστικές επιχειρήσεις, εκπέμποντας πρώτα σε όλη την Ελλάδα και σε δεύτερο στάδιο διεθνώς, το μήνυμα πως ο τόπος μας είναι ξανά ενωμένος, γαλήνιος και περιμένει τους επισκέπτες να απολαύσουν τα χαρίσματά του. Και στο εξής θα έχουμε θεματικές τουριστικές καμπάνιες κάθε χρόνο.
  • Το δεύτερο, θα είναι η αναδιοργάνωση του τομέα της Καθαριότητας, με στόχο την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας.
  • Τρίτο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Τεχνικό Επιμελητήριο, τόσο για τον έλεγχο πτυχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας, όσο και για τη συνδρομή στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.
  • Τέταρτο, η θέσπιση κινήτρων ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας.

 

  • Πέμπτον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ή έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι ντροπή ο Δήμος που φέρει το όνομα του Μακεδόνα Αριστοτέλη, να σιωπά σ` αυτό το θέμα!».

Ποιοι είναι οι κυρίαρχοι άξονες του προγράμματός σας;

«Κατ` αρχήν αυτό που ετοιμάζουμε είναι η εφαρμογή ενός πολυδιάστατου μοντέλου ανάπτυξης που μπορεί να χωρέσει όλες τις δραστηριότητες, πάντα με προϋπόθεση τον σεβασμό στο περιβάλλον, στην περιοχή και στους ανθρώπους της.

Κυρίαρχοι άξονες οι εξής:

 

  • Η επένδυση στον τουρισμό. Με τη σύσταση Διεύθυνσης Τουρισμού και της γνωμοδοτικής Επιτροπής Τουριστικής Πολιτικής, αποτελούμενης από επιχειρηματίες του κλάδου. Και με ένα λεπτομερές πρόγραμμα σε όλα τα είδη θεματικού τουρισμού που αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου: Τη μοναδική σχέση με το Άγιον Όρος, τον Αριστοτέλη ως οικουμενική προσωπικότητα, τον σπάνιο συνδυασμό ορεινών και παραθαλάσσιων προορισμών, τα παραδοσιακά προϊόντα και τους δραστήριους συλλόγους μας.
  • Το πρόγραμμα «16 πρωτεύουσες» με τοπικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, που έχουν όμως μεγάλη σημασία για την καθημερινότητα σε όλες τις κοινότητες, ώστε καμία να μην ξαναμείνει στο περιθώριο. Για τον σωστό Δήμαρχο δεν υπάρχουν “μικρά” θέματα. Κάθε πρόβλημα για τον κάτοικο που το ζει είναι το μεγαλύτερο και κάθε έργο για εκείνον που το έχει ανάγκη είναι το σημαντικότερο.
  • Το πρόγραμμα “έξυπνος Δήμος” με τη εισαγωγή της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα της εξυπηρέτησης του πολίτη. Κάρτα δημότη, ΑΤΜ πιστοποιητικών ξεκινώντας από τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες, ηλιακός φωτισμός.
  • Κοινωνική Πολιτική. Με ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών προς την Τρίτη Ηλικία, τις εργαζόμενες ή μόνες μητέρες, τους νέους γονείς, τους πολύτεκνους, τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

 

  • Μεγαλεπήβολο εγχείρημα το Αριστοτέλειο Ινστιτούτο Επιστημών και Επιχειρηματικότητας, που θα λειτουργήσει ως κόμβος επενδυτικών κεφαλαίων και ανάδειξης του Αριστοτέλη σε τουριστικό, επιχειρηματικό και ερευνητικό προορισμό. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και προφανώς η έκταση που έχει δεσμευτεί για το σκοπό αυτό στην Ολυμπιάδα, αλλά δεν θα περιοριστούμε σε μια προεργασία που βάζει χαμηλά τον πήχη. Οι στόχοι μας είναι πολύ υψηλότεροι και θα έχουν και ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης, ενώ η πρόθεσή μας είναι σε συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΚΜ να πραγματοποιηθεί ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, που αφενός θα “διαφημίσει” το εγχείρημα εκτός συνόρων εν τη γενέσει του, αφετέρου θα εξασφαλίσει τα υψηλότερα δυνατά αισθητικά πρότυπα για την κτιριακή υποδομή του».

Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στον τομέα της απασχόλησης ώστε η νεολαία να παραμένει στον τόπο της;

«Η λέξη-κλειδί είναι “εργασία”. Να δημιουργήσουμε δουλειές λοιπόν. Γι αυτό θέλουμε να δώσουμε κίνητρα με μείωση δημοτικών τελών και όχι μόνο, για νέους επιχειρηματίες. Γι` αυτό θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δημοτική περιουσία προσελκύοντας επενδυτές, γι` αυτό θέλουμε να «τρέξουμε» την τουριστική ανάπτυξη…».

Πώς οραματίζεστε την τουριστική ανάπτυξη στον Δήμο Αριστοτέλη;

«Κατ` αρχάς να συμφωνήσουμε πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον Τουρισμό, όχι ως πρόσχημα αντιπαράθεσης, αλλά ως όχημα ανάπτυξης. Να μιλήσουμε για Τουρισμό, όχι δυσφημώντας αυτόν τον τόπο, αλλά αναδεικνύοντας τα κάλλη του, την ιστορία του, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του και την ποιότητα των ανθρώπων του. Η τουριστική προοπτική του Δήμου Αριστοτέλη για την «Ομοφωνία» και για μένα προσωπικά, δεν αποτελεί εξαγγελία. Ούτε υπόθεση εργασίας. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα και βασικό άξονα ενεργοποίησης των στελεχών της.

Γι` αυτό ο σχεδιασμός μας βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος, προβλέπει την παράλληλη δράση σε έξι τομείς, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης του τουριστικού προϊόντος.

– Την εξασφάλιση της παροχής βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

– Τα έργα υποδομής.

– Την ανάδειξη και δημιουργία Σημείων Ενδιαφέροντος.

– Την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Δήμου.

– Την προώθηση της τουριστικής δραστηριότητας και θεσμών-πόλων επισκεψιμότητας.

– Τη σύνδεση με τον Πολιτισμό και την Παράδοση.

Κι ας νιώθουν σίγουροι οι συμπολίτες μας, πως μια αποφασισμένη Δημοτική Διοίκηση με σχέδιο, μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα, από μια αδρανή δημοτική διοίκηση που περιμένει απλώς… τα ευρωπαϊκά κονδύλια να έρθουν».

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, 19/5/2019]