Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ «X-Mine» ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ψηφιακή ορυκτολογική ανάλυση και 3D απεικόνιση κοιτασμάτων στη μεταλλευτική δραστηριότητα

Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Αρναίας εκδήλωση με θέμα «Νέες τεχνολογίες για αποδοτική και βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου», με πρωτοβουλία της Ελληνικός Χρυσός σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα X-Mine.

Το X-Mine χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας “Ορίζοντας 2020” και αποτελεί μία πρωτοπόρα συνεργασία μεταξύ εταίρων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοιτασματολογικής έρευνας και της μεταλλευτικής παραγωγής στην Ευρώπη. Στόχος του είναι η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας στην ανίχνευση και επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών με πολλαπλά οφέλη στη γεωλογική έρευνα και εξόρυξη. Τα βασικά στάδια εφαρμογής της νέας τεχνολογίας είναι η ανάλυση πυρήνων γεωτρήσεων σε πραγματικό χρόνο με ακτίνες Χ, η τρισδιάστατη μοντελοποίηση των κοιτασμάτων και η εφαρμογή μιας αποδοτικότερης μεθόδου διαχωρισμού του στείρου από το μετάλλευμα κατά τον εμπλουτισμό του.

Η νέα τεχνολογία του X-Mine θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 4 ενεργά μεταλλεία σε Σουηδία, Βουλγαρία, Κύπρο, καθώς και στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ελλάδα. Τα οφέλη που θα προκύψουν είναι οικονομοτεχνικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά και αφορούν σε όλο τον κύκλο της μεταλλευτικής δραστηριότητας, από την έρευνα στην εξόρυξη και την επεξεργασία.

Η εκδήλωση στην Χαλκιδική

Η εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο Αρναίας άνοιξε με την παρουσίαση του βιβλίου «Χαλκιδική φτιαγμένη από γη και θάλασσα» του κ. Νικόλαου Αρβανιτίδη, Ερευνητή και Συντονιστή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Γεωλογικού Ινστιτούτου Σουηδίας, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Σταμούλη, με τη συμβολή της Ελληνικός Χρυσός.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, κ. Δημήτρης Δημητριάδης, προλόγισε το ολοκληρωμένο αυτό έργο ανάδειξης της ιστορίας, της ομορφιάς και των φυσικών πόρων της Χαλκιδικής και έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του Διευθυντή του τμήματος ορυκτών πρώτων υλών του Φορέα Γεωλογικής ‘Έρευνας της Σουηδίας,  Kaj Lax, όπως αναφέρεται στο βιβλίο: «Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι φτιαγμένος από φυσικούς πόρους και ανθρώπινη ευφυία. Αν κάποιο από τα δύο έλλειπε δε θα είχαμε σήμερα όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα.»

Ο συγγραφέας και διακεκριμένος γεωλόγος σε Ελλάδα και εξωτερικό συνέχισε εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να γράψει αυτό το βιβλίο, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Χαλκιδικής ως όχημα ώστε ο κάθε αναγνώστης να ανακαλύψει πόσο στενά είμαστε επηρεασμένοι από τη γεωλογία οπουδήποτε στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η έκδοση του βιβλίου ηλεκτρονικά: http://www.euromines.org/files/book_nikos_final.pdf

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα X- Mine και η συμβολή της Ελληνικός Χρυσός, ως εταίρου του προγράμματος, μεταξύ άλλων εταιρειών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων.

H Ελληνικός Χρυσός, ως βασικός εταίρος του προγράμματος X- Mine, συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας με τη συμμετοχή της έμπειρης ομάδας γεωλόγων της. Συνεισφέρει στην υλοποίηση και την επίτευξη των στόχων του έργου προσφέροντας την τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία της σε θέματα εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων, ενώ οι μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της θα αποτελέσουν πιλοτικό πεδίο εφαρμογής των πρωτοποριακών μεθόδων που αναπτύσσονται. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια υιοθέτησης καινοτομιών με στόχο την υπεύθυνη και βιώσιμη μεταλλευτική ανάπτυξη στην Ευρώπη με πολλαπλά οφέλη για τους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο, το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία.

Την παρουσίαση έκανε η ερευνητική ομάδα επιστημόνων της Ελληνικός Χρυσός, Βαγγέλης Μπακάλης, Παύλος Τσιτσάνης και Τηλέμαχος Πεύκος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα X-Mine: http://www.xmine.eu/