ΔΙΠΛΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τιμήθηκαν η 106η Επέτειος Απελευθέρωσης και η μνήμη των Αγίων Αναργύρων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεοκλήτου, παρουσία πλήθους πιστών, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αρναίας Χαλκιδικής, παράλληλα με τον εορτασμό για την συμπλήρωση 106 χρόνων από την Απελευθέρωση της περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό.

Εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου στο Ναό για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τον Εσπερινό. Ανήμερα της εορτής των Αγίων, τελέστηκαν η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αθανάσιος Καραθανάσης καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στη συνέχεια ακολούθησε η περιφορά της Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της γραφικής κωμόπολής μας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου της Απελευθέρωσης και η κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Βουλευτή Χαλκιδικής Γιώργο Βαγιωνά, τον Αντιδήμαρχο Αριστοτέλη Αργύρη Τσακνή, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας Γιώργο Διαμαντούδη, τον εκπρόσωπο του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας, τον προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δημήτριο Αλεξανδρή, τον πρόεδρο του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Καρτσιώτη, τον Ιωάννη Κέκερη για τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χαλκιδικής, τον Άγγελο Κατσάγγελο Πρόεδρο της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Ν. Χαλκιδικής για την Λ.Ε.Δ., τον Χρήστο Λαλιώτη για τους Πολεμιστές της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου 1974, τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής και Επιμορφωτικής Εταιρείας Αρναίας Αγαπητό Κιάτο, τον Δημήτριο Ζαμπούνη για τους απογόνους των Μακεδονομάχων και εκπροσώπους από όλες τις σχολικές μονάδες της Αρναίας, που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση με τις σημαίες τους.

«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για την απελευθέρωση της Βόρειας Χαλκιδικής, αλλά και ταυτόχρονα ημέρα τιμής και μνήμης για όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Η επέτειος της Απελευθέρωσης της Αρναίας συμπίπτει με τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, των Αγίων Αναργύρων, και η διπλή αυτή γιορτή υπενθυμίζει σε όλους μας την άρρηκτη σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και των αγώνων του Ελληνικού Έθνους. Χρέος όλων μας είναι να τιμούμε τους προγόνους μας και παράλληλα να στεκόμαστε με το ίδιο απαράμιλλο θάρρος απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, διδασκόμενοι από τον ηρωισμό και το ήθος τους. Σήμερα είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ το παράδειγμα όσων αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης, ο τέως Δήμαρχος Αριστοτέλη και τέως Υπουργός Χρήστος Πάχτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, Στυλιανός Βαλιάνος και Τζηρίτης Δημήτριος, οι Αντιδήμαρχοι Αριστοτέλη Γιώργος Κωτάκης και Γιάννης Μητροφάνης, ο Γιάννης Δουλάκης Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δήμου Αριστοτέλη, πρώην Δήμαρχοι Αρναίας, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

[φωτογραφίες: Στέλιος Ρήγας]

[ΠΗΓΗ: https://www.halkidikifocus.gr/, του Χρήστου Πέτρου, 1/11/2018]