ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΣΥΡΣΗΣ ΤΩΝ «ΔΙΧΤΥΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΔΕΣ

Την υποθαλάσσια περιοχή των βραχονησίδων Ελευθερίδες στη Χαλκιδική, όπου συγκεντρώνονται “αλογάκια της θάλασσας” και είναι καλυμμένος τα τελευταία χρόνια από αλιευτικά δίχτυα, καθαρίζουν  εθελοντές από τις 3 έως 5 Νοεμβρίου στο Στρατώνι. Η Η ανάσυρση διχτυών «φαντασμάτων», όπως αποκαλούνται τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα στις θάλασσες, διοργανώνεται από τις οργανώσεις Ghost Fishing Greece και Healthy Seas, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου και τη συμμετοχή καταδυτικών ομάδων.

Ήδη η επιχείρηση προχώρησε με μεγάλη επιτυχία όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης από τους συμμετέχοντες.

Η κα Τζένη Ιωάννου από τη Healthy Seas, δήλωσε πως «Υποθαλάσσιος στόχος της ομάδας είναι οι βραχονησίδες «Ελευθερίδες», περιοχή όπου έχει ανακαλυφθεί αποικία ιππόκαμπων, από τις ελάχιστες στην Ελλάδα», επικαλούμενη και στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), σύμφωνα με τα οποία οι ιππόκαμποι βρίσκονται υπό απειλή στη Μεσόγειο, κυρίως λόγω της υποβάθμισης ή της απώλειας του ενδιαιτήματος από καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές.

Στην δράση συμμετείχαν γνωστοί μας στην περιοχή του Στρατωνίου αυτοδύτες, όπως ο Βασίλης Μεντόγιαννης, ο οποίος με την ομάδα του UFR Team συνεργάζεται με την Ελληνικός Χρυσός σε πολλά επίπεδα, ο Γιώργος Κολίκης, ο Άγγελος Πασχάλης, η Ελίνα Σαμαρά, ο Νίκος Καρατζάς, ο Τάσος Χατζηλιάδης, η Αρετή Κομνηνού, ο Κώστας Κατσιούλης, αλλά και κάτοικοι που πρόσφεραν υποστήριξη  από την επιφάνεια, όπως ο Γιώργος Παπαδοπέτρος και άλλοι.

Όπως βλέπουμε από το βίντεο εδώ, οι συνθήκες δεν ήταν και οι ιδανικές, αφού υπήρχε κυματισμός.

Παράλληλα στο Στρατώνι η Healthy Seas οργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρά παιδιά με αντικείμενο την προστασία των θαλασσών από τα εγκαταλειμμένα αλιευτικά εργαλεία, με την κα Ειρήνη Δημητρίου, μουσειοπαιδαγωγό, Κατερίνα Τσικαλάκη βιολόγο και τον δύτη κο Νίκο Καρατζά.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες εθελοντές και στις διοργανώτριες οργανώσεις. Τέτοιες δράσεις θα θέλαμε να βλέπουμε συχνότερα στην περιοχή μας.

Οι οργανώσεις Healthy Seas και Ghost Fishing Foundation

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σ΄ αυτά εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες.

Η οργάνωση Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς, έχουν συγκεντρωθεί 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισοδυναμεί με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών.  Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα μετατρέπονται από πολυεθνική εταιρία σε νήμα που αποτελεί πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.

Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.