ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 250 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ

Τον Ιούνιο του 2012 η μετοχή της ΔΕΗ είχε βρεθεί στο 1,64 ευρώ καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό. Χθες το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τη μετοχή να σπάει ένα ακόμη ρεκόρ ιστορικού χαμηλού στο 1,16 ευρώ, με σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,28%.

Την ημέρα λοιπόν που η μετοχή της ΔΕΗ βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ανακοινώθηκε από τον υπουργό ενέργειας ένα νέο πακέτο μέτρων που αφορά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο έχει σαφή κατεύθυνση και στόχευση να ενισχύσει την οικονομική θέση της εταιρείας, η οποία έχει περιέλθει σε δύσκολη οικονομική θέση, εξαιτίας των επιλογών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά και εξαιτίας των εξαιρετικά αρνητικών συγκυριών.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα τα οποία μέσα στην επόμενη τριετία θα ωφελήσουν τη ΔΕΗ με ένα ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ:

Πρώτον προχωρά στην πλήρη κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το μέτρο μεταφράζεται σε μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ 130 εκατ. ευρώ το 2019 και 70 εκατ. ευρώ το 2020, ποσά που δεν θα χρειαστεί πλέον μετά τη ρύθμιση να πληρώσει. Η κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή δεν ωφελεί μόνον τη ΔΕΗ αλλά συνολικά όλους τους προμηθευτές, οι οποίοι επίσης απαλλάσσονται από τη σχετική υποχρέωση.

Δεύτερον προχωρά στην κατάργηση του τέλους λιγνίτη που θεσπίστηκε το 2012 και το οποίο επιβάρυνε με περίπου 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη λιγνιτική παραγωγή. Το μέτρο απευθύνεται τόσο στη ΔΕΗ που είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός παραγωγός λιγνίτη αλλά και στη διαδικασία αποεπένδυσης αφού μειώνει ισόποσα το κόστος παραγωγής και των δύο εργοστασίων που τελούν υπό πώληση δηλαδή της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Το μέτρο της κατάργησης του τέλους λιγνίτη μεταφράζεται σε ένα συνολικό όφελος για τη ΔΕΗ της τάξης των 25 – 30 ευρώ ετησίως.

Τρίτον αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως εντούτοις, βρίσκεται στο τραπέζι με αστερίσκο (ακόμη δεν έχει πάρει το πράσινο φως) η θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα για τα τιμολόγια του ρεύματος. Η συγκεκριμένη ρήτρα όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας θα εξεταζόταν σε βάθος πενταμήνου ανάλογα με την πορεία των ρύπων, εντούτοις η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ λειτουργεί ως καταλύτης.

Τέταρτον, προκειμένου η  ενεργοποίηση της ρήτρας καυσίμων, πιθανόν από τις αρχές του 2019 να έχει μικρότερη επίπτωση στα τιμολόγια, το ΥΠΕΝ φέρεται να έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει μέρος του πλεονάσματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ για να μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ.

Πέμπτον, ένα ακόμη ποσό της τάξης των 100 εκ. ευρώ αναμένεται να ανακοινωθεί ότι επιστρέφεται στους προμηθευτές (κυρίως στη ΔΕΗ) και αφορά σε διορθωτικές εκκαθαρίσεις ποσών από το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) για τα έτη μέχρι το 2016.  

Το ενδιαφέρον με τα μέτρα αυτά που ανακοινώνονται είναι ότι δεν αποτελούν μόνο εφάπαξ ενισχύσεις της ΔΕΗ, όπως συνέβη στο παρελθόν με τις επιστροφές των ΥΚΩ, αλλά είναι κυρίως δομικές αλλαγές όπως η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ, η κατάργηση του τέλους λιγνίτη και η ενδεχόμενη εισαγωγή της ρήτρας καυσίμων.

Στο ΔΣ το SPA

Εν τω μεταξύ στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ αναμένεται να εγκριθεί το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) για τις υπό πώληση εταιρείες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με το πρώτο κείμενο και οι προτάσεις των επενδυτών είτε για άτυπη συνιδιοκτησία (συμμετοχή της ΔΕΗ στα κέρδη ή τις ζημιές των μονάδων) είτε για το θέμα των ορυχείων της Μελίτης ή για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων που θα μετακινηθούν στις νέες εταιρείες, αποφασίστηκε να μην ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο. Υπό το πρίσμα αυτό έχει ενδιαφέρον να φανεί πως θα αντιδράσουν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι υπό την τρέχουσα συγκυρία της αγοράς και κυρίως εξαιτίας των υψηλών τιμών των ρύπων, τα πωλούμενα assets της ΔΕΗ δεν είναι ελκυστικά.

Εδώ να σημειωθεί τέλος ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση προκοινοποίησε στην Κομισιόν το σχήμα για το νέο μηχανισμό διασφάλισης ισχύος που προβλέπει και την επιδότηση των μονάδων λιγνίτη. Ωστόσο η τελική έγκριση (που θα έδινε σημαντική ανάσα και στη ΔΕΗ αλλά και αξία στις υπό πώληση μονάδες) τελεί υπό πολλούς και σημαντικούς αστερίσκους…

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 23/10/2018]