Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ “Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ.Μ. ΜΟΝΙΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”

Την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε σήμερα στην τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι για τέταρτη συνεχή χρονιά πρώτη στη χώρα τόσο στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, όσο και στην υλοποίηση έργων.

Βάσει μάλιστα των στοιχείων που παρουσίασε ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής του Προγράμματος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ Γιώργος Λογοθέτης, μεταφέροντας το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης Παναγιώτη Κορκολή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρώτη στην Ελλάδα σε απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και από τις πρώτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Χαιρόμαστε όταν ενεργοποιούνται τα προγράμματα και βλέπουμε τόσο σημαντική υλοποίηση και τόσο σημαντική κάλυψη των διαθέσιμων πόρων, όπως το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε και σε όρους συνολικής δημόσιας δαπάνης, η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ είναι στο 84% οι εντάξεις στο 65%, οι συμβάσεις στο 44% και οι δαπάνες στο 20%, με την Κεντρική Μακεδονία να παρουσιάζει απορρόφηση 24,2% και να κατέχει την πρώτη θέση. Εκτιμούμε ότι θα ενταχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα έργα της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ και θα διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια οι κορυφαίες θέσεις που έχει η Ελλάδα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίπεδο κρατών μελών», τόνισε ο κ. Λογοθέτης, συγχαίροντας τον κ. Τζιτζικώστα για τις επιδόσεις της Κεντρικής Μακεδονίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας. Είναι ο μοχλός για την ανάπτυξη του τόπου μας, πάντα σε συνδυασμό με τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Στο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα κυριολεκτικά. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι οι δύο διαρκείς στόχοι μας, στόχοι που έχουμε κατακτήσει».

Η πορεία της υλοποίησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ, που παρουσίασε ο κ. Τζιτζικώστας:

-Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 95,3% του προγράμματος.

-Εκδόθηκαν 130 προσκλήσεις ύψους 860 εκ. ευρώ.

-Εντάχθηκαν 350 έργα προϋπολογισμού 740,5 εκ. ευρώ.

-Συμβασιοποιήθηκαν έργα σε ύψος 361,6 εκ. ευρώ.

-Μέχρι σήμερα η απορρόφηση ξεπερνάει τα 236,3 εκ. ευρώ.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μόνιμη εθνική Πρωταθλήτρια της χώρας στο ΕΣΠΑ και Περιφέρεια – Πρωταγωνίστρια σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, επιδόσεις για τις οποίες δέχτηκα για ακόμα μία φορά, τα συγχαρητήρια από την αρμόδια Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου, κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στις Βρυξέλλες. Δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ για εμάς αυτοσκοπός οι αριθμοί και οι πρωτιές. Αυτά είναι το μέσο για τον μεγάλο στόχο που έχουμε:

-Η Κεντρική Μακεδονία να αποκτήσει ένα πλήρες και σύγχρονο δίκτυο υποδομών.

-Να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα βγει πραγματικά από την κρίση.

-Να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα.

-Να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

-Να γίνει καλύτερη η ζωή και η καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επικέντρωσε την παρέμβασή του στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, ως κυρίαρχα ζητήματα της επόμενης μέρας για τη χώρα, αλλά και ειδικότερα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι βασικοί άξονες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Οι τρεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της Περιφέρειας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι:

1.Η μείωση των γραφειοκρατικών βαρών, τα οποία αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξη και την επιτάχυνση των επενδύσεων.

2.Η ισχυρή δέσμευση στην καινοτομία.

3.Η επένδυση στη δικτύωση των επιχειρήσεων και στην εξωστρέφεια τους, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να το κάνουν μόνες τους και πολύ συχνά ούτε και τα απαραίτητα κεφάλαια να το πετύχουν.

Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στη χώρα που αποκτά φορέα για να υλοποιηθούν οι δράσεις επιχειρηματικότητας και να διατεθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «πόροι 140 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατευθύνονται το αμέσως επόμενο διάστημα, σε δράσεις έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με στόχο την ενδυνάμωση του παραγωγικού μας συστήματος, αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της αποτελεσματικής διείσδυσης των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας στις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως η επιτυχής εκτέλεση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οφείλεται στη στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια, τους δήμους, τους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, τα πανεπιστήμια, την ίδια την κοινωνία: «Χτίζουμε όλοι μαζί, στρατηγικές και πολιτικές που ξεκινούν από κάτω, από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω, για να μην αφήσουμε κανένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα ανεκμετάλλευτο. Αυτή ήταν πάντα η φιλοσοφία μας και μ’ αυτό τον τρόπο κερδίσαμε τις σημαντικές μάχες για τον τόπο μας. Την πρωτιά εδώ και τέσσερα χρόνια στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ. Την πρωτιά εδώ και τρία χρόνια στις αφίξεις τουριστών, στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, στη μεταφορική δραστηριότητα της χώρας. Και βέβαια την ομόφωνη ανάδειξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, της Κεντρικής Μακεδονίας ως Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης’ για το 2018. Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε. Για να βγούμε πρώτοι και μια ώρα αρχύτερα από την κρίση, Για να γίνουμε η πιο φιλική περιφέρεια στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Για να γίνει η Κεντρική Μακεδονία, η Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς».

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου και τα στελέχη της Περιφέρειας για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, για την εξαιρετική πορεία του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή για την αγαστή συνεργασία στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ)

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 23/10/2018]