ΦΕΣΣΑΣ: ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΙΓΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η τόνωση της παραγωγής και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας σε παρέμβαση του στη σημερινή εκδήλωση της ECONOMIA για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Φέσσας έκανε λόγο για “για σημαντικά βήματα προόδου που σταδιακά εκσυγχρονίζουν την ελληνική οικονομία και την κάνουν πιο ανταγωνιστική”, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι και τα τρία προγράμματα προσαρμογής και -ειδικά το τελευταίο- χτίστηκαν με τη συμμετοχή των εταίρων μας πάνω σε ένα λάθος μίγμα πολιτικής με την υπερφορολόγηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας.

“Δυστυχώς αυτό το λάθος μίγμα πολιτικής συνεχίζεται και σήμερα μετά τη λήξη των Μνημονίων”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

“Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής οφείλει να είναι η τόνωση της παραγωγής κυρίως μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας, που με τη σειρά της θα φέρει πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης”, ανέφερε ο  πρόεδρος του ΣΕΒ και πρόσθεσε: “Αποδέκτες αυτής της μείωσης φόρων και εισφορών πρέπει να είναι πρωτίστως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που βλέπουν μεγάλο τμήμα του εισοδήματός τους να κατευθύνεται σε μη ανταποδοτικούς φόρους και εισφορές.”

Σε άλλο σημείο ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι ο ΣΕΒ ουδέποτε υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί στον διεθνή ανταγωνισμό ως επενδυτικός προορισμός χαμηλού κόστους. “Η Ελλάδα δεν προσφέρει σήμερα μια ελκυστική πρόταση προς ξένους και εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι σημειωτέον έχουν πληθώρα εναλλακτικών, πολύ πιο ανταγωνιστικών, επενδυτικών προορισμών”, ανέφερε.

“Το πρόβλημα είναι ότι η Ελληνική οικονομία καθημερινά εγκλωβίζεται στην κατηγορία των χωρών χαμηλών μισθών, χαμηλών δεξιοτήτων και χαμηλής καινοτομίας, ακριβώς διότι υστερεί σημαντικά σε όλους τους υπόλοιπους παράγοντες που συνθέτουν το προφίλ μιας ελκυστικής οικονομίας. Γι’ αυτό, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή  στο ζήτημα του μη μισθολογικού κόστους”, πρόσθεσε.

“Για να πετύχουμε τους στόχους μας σε ότι αφορά τις αποδοχές και την απασχόληση”, τόνισε, “δεν πρέπει να αποσύρουμε τη μόνη πετυχημένη μεταρρύθμιση, αυτή στην αγορά εργασίας, που συγκράτησε μέσα στην κρίση θέσεις εργασίας, και ταυτόχρονα να ολοκληρώσουμε τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και λογικής φορολογίας.”

Τέλος,  ο Πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι είμαστε μια χώρα που γερνάει, σημειώνοντας ότι εάν δεν αλλάξει η ασκούμενη οικονομική πολιτική θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν οι πλέον δυναμικές ομάδες του πληθυσμού και των επιχειρήσεων”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 23/10/2018]