ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ… ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η πολιτική συζήτηση για το ελληνικό αίτημα ακύρωσης/αναβολής της περικοπής των συντάξεων από την 1η/1/ 2019 δεν θα γίνει πριν από το Οκτώβριο.

Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας. Αυτό κατέστησε χθες σαφές Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την υπουργική σύνοδο της προσεχούς εβδομάδος.

Ουσιαστικά οι θεσμοί, αλλά και παράγοντες των κρατών μελών, κάνουν σαφές όλο το τελευταίο διάστημα ότι κυβέρνηση πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δηλαδή ότι θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή συμφωνία και το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και ότι θα αποδείξει πως μπορεί να διασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Διαφορετικά, δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων….

Οι συστάσεις αυτές, γίνονται με το βλέμμα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και αναμένεται να οριστικοποιηθούν την προσεχή εβδομάδα. Ο “κλοιός” που έχουν διαμορφώσει οι δανειστές δεν δημιουργείται μόνο από λεκτικές τοποθετήσεις.

Οριοθετείται και από δύο πάρα πολύ σημαντικά γεγονότα:

  • Το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου που θα λάβει χώρα λίγο πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο να δίδει στους ομολόγους του ένα περίγραμμα των ελληνικών θέσεων), αλλά και από
  • την κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα που θα λάβει χώρα αμέσως μετά, στις 10 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Όσον αφορά στις τοποθετήσεις της Ελληνικής πλευράς, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δανειστών. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντιπρόεδρος Γάννης Δραγασάκης κατέστησε σαφές ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων και ότι οι ελαφρύνσεις που θα αποφασισθούν θα είναι μόνιμες.

Σε πιο “ήπιο” ύφος ο Πρωθυπουργός χθες μίλησε για ανάγκη βαθύτερων μεταρρυθμίσεων και για σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι, προαναγγέλλοντας βεβαίως ελαφρύνσεις.

Από την άλλη πλευρά, ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για την ανάγκη λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων τα επόμενα χρόνια αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εάν δεν διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι με την ολοκλήρωση του κύκλου των μνημονίων κλείνει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Σχολίασε, δε, ότι ενδεχομένως στην παρούσα φάση να μην χρειάζονται περικοπές, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν αλλάξει ο οικονομικός κύκλος. Εξήγησε ότι “υπάρχει μια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και αυτό πρέπει να επιτευχθεί” τα επόμενα χρόνια και ότι “όλα εξαρτώνται από αυτό”.

Αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας μιλώντας από την Αθήνα είπε ότι η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη. Ο κ. Βάιντμαν σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη αποκατάστασης και διατήρησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, προειδοποίησε ότι οι αγορές θα είναι σκληρές με την Ελλάδα και θα παρακολουθούν στενά τις οικονομικές πολιτικές της, ενώ τόνισε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 1/9/2018]