ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ανάμεσα στις πληγείσες περιοχές

Άκρως ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας. Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που είχαν δηλωθεί για εφέτος στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν φτάσει τα 107 εκ των οποίων τα 30 είχαν διαγνωσθεί τις τελευταίες έξι ημέρες. Μόλις την τελευταία εβδομάδα έξι ασθενείς

έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο ανεβάζοντας τα θύματα του ιού που είχαν καταγραφεί από τις αρχές του καλοκαιριού σε 11. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς που κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. Ήδη ο φετινός αριθμός των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό έχει ξεπεράσει τους αντίστοιχους των τελευταίων πέντε ετών καταδεικνύοντας έλλειμμα στην έγκαιρη προετοιμασία πολλών περιοχών της χώρας για τον έλεγχο των κουνουπιών.  Σημειώνεται ότι από το 2010 όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έως εφέτος η πιο δύσκολη χρονιά ήταν το 2010 όταν είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα της νόσου και 35 θάνατοι. Το 2012 είχαν καταγραφεί 161 περιστατικά και 18 θάνατοι ενώ τα υπόλοιπα έτη τα κρούσματα κυμάνθηκαν από 100 έως και κανένα 2015 και 2016. Από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί εφέτος 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλίτιδα μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Έως και το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 19 ασθενείς νοσηλεύονταν, οι τέσσερεις εξ αυτών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σε 19 περιπτώσεις οι ασθενείς εμφάνισαν ήπια συμπτώματα και κυρίως πυρετό. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθούν από τον ιό δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, περίπου το 20% θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ίωσης και λιγότερο από το 1% θα παρουσιάσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και γενικά τα άτομα με χρόνια νοσήματα. Όσοι μολυνθούν αποκτούν εν συνεχεία ανοσία έναντι του ιού η οποία θεωρείται ότι διαρκεί εφ όρου ζωής αν και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ατονεί με το πέρασμα των χρόνων. Παράλληλα με τον αριθμό των κρουσμάτων αυξάνεται και ο αριθμός των περιοχών στις οποίες όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος κυκλοφορούν μολυσμένα κουνούπια: από 33 δήμους στους οποίους φαίνεται ότι είχαν εκτεθεί οι ασθενείς στον ιό έως και την Πέμπτη 16 Αυγούστου σε 39 τη Δευτέρα 20 Αυγούστου και σε 42 δήμους την Τετάρτη 22 Αυγούστου.

Ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του στις περιοχές Αττικής ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας Θεσσαλονίκης, Έβρου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κορίνθου, Πέλλας, Κιλκίς, Ρεθύμνου, Σερρών, Ροδόπης και Χαλκιδικής. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί η Δυτική Αττική αλλά και περιοχές του Πειραιά.

Εθνικό σχέδιο δράσης

Με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας τονίζει την ανάγκη εθνικού σχεδίου δράσης, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων εντατικοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια ακόμα και με μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, ειδικά στις πληγείσες περιοχές αλλά και εντατικοποίηση των ψεκασμών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ Πατούλης επιτίθεται ξανά στην Περιφέρεια Αττικής την οποία κατηγορεί για αναποτελεσματικότητα στις δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών. Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε νέους ψεκασμούς για τα κουνούπια σε ρέματα της Βόρειας Αθήνας, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ψυχικό, Φιλοθέη, Πεντέλη, Κηφισιά, Βριλήσσια κ.ά και οι οποίοι θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. «Η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο» σχολιάζει ο κ Πατούλης και προσθέτει «την ίδια ώρα η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να αναμασά τα ίδια παρουσιάζοντας τις δράσεις ενός προγράμματος ψεκασμών το οποίο εκ του αποτελέσματος κρίθηκε εντελώς ανεπαρκές».

[ΠΗΓΗ: ΑΞΙΑ, 1/9/2018]