ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΔΕΘ

Την ανάγκη υλοποίησης όλων των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με πρώτη την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας να ακούσουν τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει από το βήμα της φετινής, 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις τους προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου τονίζουν πως επιβάλλεται η καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου αυτό, μετά από τρία μνημόνια, να καταστεί πραγματικά φιλικό για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, οι επικεφαλής των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, μιλώντας προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να εξαγγείλει συγκεκριμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και να αποφύγει ”την παροχολογία και την υποσχεσεολογία”, ενώ προσβλέπουν στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσω και της τόνωσης των επενδύσεων. Επισημαίνουν ότι πρέπει να υιοθετηθεί νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, χωρίς οριζόντιες πολιτικές λιτότητας και ”δείχνουν” ώς επίμονα προβλήματα για την επιχειρηματικότητα, που ζητούν επειγόντως λύση, την υπερφορολόγηση, την ελλιπή πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την αντιμετώπιση των ”κόκκινων δανείων”, τη γραφειοκρατία, το παραεμπόριο, την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και το υψηλό κόστος ενέργειας.

Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ:

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε πως «η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια ανταγωνιστικότερη, αλλά φτωχότερη. Είναι καθοριστικής σημασίας να αποδείξει ότι βγαίνει και σοφότερη. Με την ικανότητα να μετουσιώσει όλες τις οδυνηρές εμπειρίες σε σύνεση και συνεργασία. Να πείσει την εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα για την δέσμευσή της στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και στην δημιουργία ενός ιδιαίτερα φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Να προσελκύσει το απαραίτητο ύψος και μείγμα επενδύσεων που θα ξαναβάλουν την οικονομία στην Ευρωπαϊκή κανονικότητα, σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης με πολλές καλές θέσεις εργασίας και ευημερία στους πολίτες. Και κυρίως να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πισωγυρίσματος και κάθε σενάριο πολιτικής αστάθειας που θα μεταφραστεί αμέσως σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού αποτυπώματος και νέα περίοδο περιδίνησης και μιζέριας».

Και σημειώνει χαρακτηρστικά ότι «η δουλειά που μένει να γίνει για το μετασχηματισμό της σε μια οικονομία της παραγωγής και των εξαγωγών είναι πολλή και απαιτητική. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι η μεταμνημονιακή περίοδος της οικονομίας απαιτεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όση επέδειξαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και ριζική αλλαγή ύφους και τρόπου διακυβέρνησης, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον το δίχτυ ασφαλείας για την εγγυημένη χρηματοδότηση του χρέους».

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕ:

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρει στη δήλωσή του ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας «διότι τα μνημόνια τελείωσαν, αλλά η προσπάθεια για την επόμενη ημέρα τώρα ξεκινά και οι προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστούμε είναι σημαντικές».

«Το αν θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση» συνεχίζει ο ίδιος «θα εξαρτηθεί κυρίως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα εφαρμοστούν από εμάς. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μπροστά μας. Τώρα είναι η ώρα να τις εφαρμόσουμε, στη βάση ενός εθνικού σχεδίου, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Διαφορετικά, η ανάκαμψη θα είναι κατώτερη των προσδοκιών και σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ξανά κρίση χρέους».

«Τώρα, είναι η ώρα για συναίνεση, για δημιουργικές προτάσεις και γενναίες αποφάσεις» συνέχισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, με πρώτη την εγκαθίδρυση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος που παράλληλα θα συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη.

Επίσης υπογραμμίζει «χρειάζεται άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας χορήγησης νέων πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, σε συνέχεια της εξυγίανσης των τραπεζών και της σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων. Επιπλέον όμως, παρά τις οριακές ή επιμέρους βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί, οι αδυναμίες που καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό παραμένουν: έλλειψη σταθερότητας στην εφαρμογή πολιτικών, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Στη βάση αυτών των προβλημάτων, βρίσκεται ένα κράτος το οποίο αποτυγχάνει συστηματικά, στην εξυπηρέτηση του πολίτη και της επιχείρησης, αλλά και στη διαχείριση κρίσεων, στην προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών».

Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΚΕΕ:

«Οι εξαγγελίες στην 83η Δ.Ε.Θ. για την επιχειρηματική κοινότητα, σηματοδοτούν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη πραγματική οικονομία» τονίζει στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης ανέφερε τα εξής «οι εξαγγελίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης από το βήμα της 83ης Δ.Ε.Θ., ουσιαστικά, θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στη πραγματική οικονομία και θα προσδιορίσουν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ΔΕΘ, που διοργανώνεται έπειτα από 8 χρόνια σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής και όπως όλα δείχνουν θα έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019. Βεβαίως, σε τέτοιες περιόδους ελλοχεύει ο κίνδυνος για την εκάστοτε κυβέρνηση να επιστρατεύει το ”όπλο” της πλειοδοσίας υποσχέσεων».

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ακόμη ότι «το βέβαιο είναι ότι από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα καθοριστούν πολλά για τη μετέπειτα εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος ευελπιστεί, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση να μην παρασυρθούν από τις ”σειρήνες” της παροχολογίας, καθώς έτσι κινδυνεύει να υπονομεύσει τα όποια δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας που στηρίχτηκαν στις αιματηρές θυσίες των μέτρων λιτότητας και την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων. Γενικότερα, η Δ.Ε.Θ. αποτελεί έναν ετήσιο απολογισμό της οικονομίας, των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της ζωής του τόπου, στο βαθμό που αντανακλά τη φυσιογνωμία, την εξέλιξη και την προοπτική του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας για το οποίο, ως κοινωνικοί εταίροι και παραγωγικοί φορείς, έχουμε καταθέσει πολλές φορές στο παρελθόν τις απόψεις μας. Δυστυχώς, όμως, έπειτα από τρία μνημόνια ακόμη συζητάμε για μία καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για ένα σύγχρονο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Για μία συνολική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Για τη δημιουργία σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα αποδομούν τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της. Για έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ώστε αυτό να γίνει ταχύτερο και αποδοτικότερο. Για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με στόχο τη κατάσχεση της ανεργίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα για την επιχειρηματική κοινότητα, τα οποία αναμένουμε, να διατυπωθούν ρεαλιστικά και να δρομολογηθούν αποτελεσματικά, από το βήμα της φετινής ΔΕΘ. Κατά τη γνώμη μου, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν επιζητά ένα ”γεμάτο καλάθι”, αλλά ένα ”καλάθι” με τα απολύτως ”απαραίτητα”».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

[Φωτό: EUROKINISSI]

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, 1/9/2018]