Με πρωθυπουργικές παρεμβάσεις, ολιγωρίες και άλλα κόλπα εκπέμπει σήμα αποθάρρυνσης όσων θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά
Στο όραμα του Αλέξη Τσίπρα, όπως το αφηγήθηκε το περασμένο Σάββατο με την ομιλία του στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ, συμπεριλαμβανόταν και η προσωπική του δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό για την προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και τη συνέχιση της «επιτυχημένης» πορείας των δυο τελευταίων ετών.
Η δέσμευση όμως αυτή δεν κράτησε παρά μόνο λίγα λεπτά… Ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας την ομιλία του, προχώρησε σε μια πρωτοφανή παρέμβαση – κι αυτή αφορούσε τον εν εξελίξει διαγωνισμό πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν. Και ενώ έχουν κατατεθεί οι προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, εκείνος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του στο Δημόσιο. Στο σκέλος της ομιλίας του για τις πολιτικές επιλογές στον τομέα της Υγείας έθεσε ως στόχο την «επαναφορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο ξανά στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση» είπε χαρακτηριστικά. Η πρωθυπουργική αναφορά αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ευθεία παρέμβαση αφενός σε έναν διαγωνισμό και αφετέρου στέλνει αρνητικά σινιάλα στους ιδιώτες που συμμετέχουν στη διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν. Εκπέμπει σήμα αποθάρρυνσης των όποιων επενδυτών θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην ελληνική αγορά.
«FOLLI FOLLIE GATE». Και δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση. Το σκάνδαλο της Folli Follie σέρνεται από τον περασμένο Μάιο με τις παροιμιώδεις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόσο σε επίπεδο ελέγχου των δραστηριοτήτων της εισηγμένης όσο και στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Funds κι άλλοι επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούν το «Folli Follie gate» ως παράδειγμα αποφυγής των επενδύσεων στη χώρα μας. Η ζημιά που υπέστησαν τόσο η Fosun, και αποτιμάται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, όσο και οι ομολογιούχοι από τη θολή εικόνα των οικονομικών της μεγεθών κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει την έλευση ζεστού ξένου χρήματος στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί όχι τρεις μήνες μετά και η Δικαιοσύνη, εξαιτίας της απουσίας και αδράνειας των αρμόδιων εποπτικών Αρχών, δεν έχει στα χέρια της τα αναγκαία ευρήματα των ελέγχων προκειμένου να προχωρήσει τη δικαστική έρευνα. Κομβικό σημείο μάλιστα για την εξέλιξη αυτή είναι και η εκδίκαση της αίτησης της Folli Follie στο Πρωτοδικείο στις 13/9 για την προστασία της από τους επενδυτές. Η υπόθεση της εισηγμένης έχει τραυματίσει σοβαρά το κύρος της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βαρίδι και για μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει απόπειρες εισαγωγής σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι ξένες κεφαλαιαγορές είναι επιφυλακτικές απέναντι τους.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Μνημεία… όμως της ιδεολογικής εμμονής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στις ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν και οι επενδύσεις του Ελληνικού καθώς και της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Το εμβληματικό έργο της αξιοποίησης της έκτασης ίων 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή του Ελληνικού με την επένδυση 8 δισ. ευρώ από τη Lamda Development και τους διεθνείς εταίρους της πέρασε από 40 κύματα προκειμένου να μπει σε μια τροχιά υλοποίησης. Οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των δημόσιων υπηρεσιών υπουργείων που εμφάνιζαν κάθε λίγο και λιγάκι εμπόδια στο project, όπως αρχαιολογικός χώρος, δασική έκταση κ.λπ., πήγαν πίσω την επένδυση, η οποία θα προσφέρει 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής και 75.000 κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Η συνεισφορά δε στο ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 2,4%
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Η υπόθεση επίσης της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, της εταιρείας-μέλους της καναδικής Eldorado Gold, δεν έχει πάρει καν τον δρόμο της για την κατασκευή του έργου στις Σκουριές που θα αφορά την εκμετάλλευση και την επεξεργασία του χρυσού.
Αν και από τον περασμένο Απρίλιο το διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε το ελληνικό Δημόσιο έχει δικαιώσει την εταιρεία, εν τούτοις το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων. Στο τέλος του Ιουλίου η Eldorado Gold δεν έκρυψε για μία ακόμη φορά τον προβληματισμό της απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς και δεν απέκλεισε τη λήψη νομικών μέτρων.
Καθυστέρηση, όμως, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στην αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων. Η ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών δεν αποκλείεται να πάει πιο πέρα και από τον αρχικώς προγραμματισμένο μήνα του Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν πηγές, η παρεμπόδιση από συνδικαλιστές των επισκέψεων αντιπροσωπειών των υποψήφιων επενδυτών (Glencore και Vitol) στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων δυσχεραίνει το έργο τους για την προετοιμασία των οικονομικών τους προτάσεων. Οι ενέργειες αυτές από ομάδα συνδικαλιστών δεν αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση
[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Χρήστου κολώνα, 12/9/2018]