ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΙΛΕΧ)

Τα βήματα του Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη ακολουθεί η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής στη Μικρά Ασία όπου βρέθηκε κάποια χρόνια της ζωής του, όπως ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος και ο Ηράκλειτος και αναδείχθηκε, ζώντας στον Αταρνέα και στην Άσσο της Τρωάδος, ανάμεσα σε φίλους της Πλατωνικής Ακαδημίας. Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή του μεγαλύτερου στοχαστή όλων των εποχών που συνεχίζει να είναι επίκαιρος μέχρι σήμερα.

Το επιστημονικό βάρος της Ημερίδας ανέλαβε το Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών και Μελέτης των Αρχαίων Σταγείρων που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και λειτουργεί ως Παράρτημα της Εταιρείας από το 1987 στα ιδιόκτητα Γραφεία του στη Θεσσαλονίκη (Αλ. Σβώλου 10, όπισθεν Ι.Ν. Αγ. Σοφίας). Αξίζει να τονισθεί ότι το Κέντρο αυτό της ΙΛΕΧ έχει στο ενεργητικό του Πανελλήνια Συνέδρια, Ημερίδες, διαλέξεις και σειρά άλλων εκδηλώσεων που καταγράφονται σε εκδόσεις του (Πρακτικά, μονογραφίες κλπ) σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή (www.ilechalkidiki.gr, e-mail: ilechalkidiki@gmail.com), έχει δε βραβευθεί 4 φορές από την Ακαδημία Αθηνών και άλλους Επιστημονικούς φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Θέμα της Ημερίδας είναι: «Ο Αριστοτέλης ανάμεσα στη Χαλκιδική και τη Μικρά Ασία».

Εισηγητές: οι Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι Χρ. Αραμπατζής και Ευστ. Πελαγίδης και οι Δρ Χρ. Σίνου και Χρ. Μπαλόγλου. Προλογίζει και συντονίζει ο Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Χ. Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας στην Αίθουσα Διαλέξεων Ι.Λ.Ε.Χ. (Αλ. Σβώλου 10, τηλ. 2310226170) το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 (έναρξη 9.30 π.μ.).

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΙΛΕΧ Δρ Βασίλειος Πάππας μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τη ζωή του Αριστοτέλη στην Μ. Ασία επιχειρείται να φωτισθεί στην Ημερίδα, με καταξιωμένους εισηγητές, στοιχεία τελείως άγνωστα μέχρι σήμερα. Με ελεύθερη την είσοδο στο κοινό δίδεται η ευκαιρία σε σπουδαστές και ερευνητές του Μεγάλου φιλοσόφου να προσεγγίζουν, σε έναν νέο χώρο, το έργο του Πανεπιστήμονα όλων των εποχών Αριστοτέλη».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σας προσκαλεί στην Ημερίδα που οργανώνει με θέμα: «Ο Αριστοτέλης ανάμεσα στη Χαλκιδική και τη Μικρά Ασία» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας (Αλ. Σβώλου 10, 1ος ορ.) με ώρα έναρξης την 09:30 π.μ.

Εισηγητές:

  1. Χρήστος Αραμπατζής, καθηγητής ΑΠΘ με θέμα: «Η Μικρά Ασία ως λίκνο της ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης».
  2. Ευστάθιος Πελαγίδης, Ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Τα δεινοπαθήματα των Ελλήνων στις περιοχές της Νικομήδειας και Νικαίας (Καλοκαίρι του 1920)».
  3. Χριστίνα Σίνου, Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο Αριστοτέλης στη Μικρά Ασία. Ο βίος και το έργο του φιλοσόφου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας».
  4. Χρήστος Μπαλόγλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, με θέμα: «Πολιτικοί στοχαστές εκ Μικράς Ασίας στα ηθικά και πολιτικά συγγράμματα του Αριστοτέλους».

Την ημερίδα θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας, δικηγόρος -τ. βουλευτής, ο οποίος θα συντονίσει και τη σχετική συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com/, 13/9/2018]