Μήνυμα ότι για να ενεργοποιήσει επιπλέον επενδύσεις 1 δις δολαρίων στη μεταλλευτική της δραστηριότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση από τις τοπικές κοινωνίες και συνεργασία με την κυβέρνηση έστειλε ο Άντορ Λιπς, αντιπρόεδρος της Eldorado Gold στο Government Relations, από το βήμα του συνεδρίου με θέμα «Οι ορυκτές πρώτες ύλες ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
«Έχουμε μέχρι σήμερα επενδύσει 1,5 δισ. δολ. και δημιουργήσει συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς ορυκτούς πόρους, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά η Eldorado Gold για να προχωρήσει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων στις Σκουριές και γενικότερα στην υλοποίηση των projects που έχει έτοιμα και τα οποία δεν μπορούν “να περιμένουν στο ράφι”, χρειάζεται τη συνεννόηση και συνεργασία και από πλευράς κοινωνίας όπως και από πλευράς κυβέρνησης» πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Κεφάλας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «βρίσκονται on hold» στον μεταλλευτικό τομέα της Ελλάδας σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το συνολικό ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων στον κλάδο. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο επενδύονται στον κλάδο στην Ελλάδα περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική συμμετοχή του μεταλλευτικού τομέα στο ΑΕΠ διαμορφώνεται στο ύψος των 5,4 δισ. ευρώ ή σταθερά πάνω από το 3% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή εισφέρει περίπου το 4% των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης που υφίστανται στην ελληνική βιομηχανία, ήτοι περισσότερες από 100.000 (τέταρτη στην ευρωπαϊκή κατάταξη και 7η μεταξύ των κλάδων της βιομηχανίας στην Ελλάδα-ειδικά στην περιφέρεια). Προς τις ΗΠΑ -την τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ- οι ελληνικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε περίπου 180 εκατ. ευρώ και αποτελούνται από βιομηχανικά ορυκτά (22%), μη σιδηρούχα μεταλλεύματα όπως αργίλιο και αλουμίνα (10%) και αλουμίνιο (4%).
Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ώριμα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου, αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, τόνισε ο καθηγητής μεταλλουργίας του ΕΜΠ Ιωάννης Πασπαλιάρης.
[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 11/9/2018]