ΤΟ 7% ΤΟΥ ΑΕΠ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

18 δισ. η αξία του ορυκτού πλούτου στη Βόρεια Ελλάδα! – Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, πρόεδρος του Ελληνο- Καναδικού Επιμελητηρίου: «Δεν θα πρέπει τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, να μετατρέπονται σε πολιτικά».

Την ευκαιρία που παρουσιάζεται στην Ελλάδα να αποτελέσει μέρος μιας σημαντικής παγκόσμιας βιομηχανίας, του κλάδου των Ορυκτών Πρώτων Υλών, αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στις εργασίες της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης «Οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες ως Βασικός Μοχλός Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 83η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Όσοι πήραν μέρος στη συζήτηση –διπλωμάτες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί- αναγνώρισαν τα θετικά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και παράλληλα κωδικοποίησαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε η χώρα να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική, βιώσιμη μακροπρόθεσμη οικονομία μέσω και της επέκτασής της σε νέες αγορές και κλάδους.

H ανάπτυξη του κλάδου των Ορυκτών Πρώτων Υλών βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης ως ένας τομέας που μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη δημιουργίας πλούτου για τη χώρα. Σήμερα εισφέρει το 3,4% του ΑΕΠ και αν υπάρξει θετική και δημιουργική απάντηση στις προκλήσεις που υπάρχουν το ποσοστό αυτό βασίμως μπορεί να ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρέσβης των ΗΠΑ  στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ο οποίος υπογράμμισε το ενδιαφέρον αλλά και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, λέγοντας επίσης ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για σχέσεις στενότερης συνεργασίας της χώρας μας με τους γείτονές μας των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος διπλωμάτες από δύο ευρωπαϊκές χώρες με έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η πρέσβειρα της Σουηδίας Charlotte Sammelin, σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη μεταλλευτική βιομηχανία αλλά η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πρέπει να γίνεται με όρους αειφορικής λειτουργίας, ενώ ο πρέσβης της Φινλανδίας Juha Pyykko, υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ισορροπιών μεταξύ επιχειρήσεων, τοπικών κοινωνιών και κράτους και περιβαλλοντικής προστασίας, σε μία χώρα που τα μεταλλεία είναι ανοικτά στην κοινωνία.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας ζήτησε άρση των εμποδίων στις αδειοδοτήσεις λατομικών μονάδων, που σήμερα μπορεί να πάρουν από λίγα χρόνια ως και δεκαετίες, ενώ μίλησε για τα αντικίνητρα του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κόστους χρήματος. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε ότι η συμμετοχή της εξορυκτικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ μπορεί εύκολα, σε βάθος πενταετίας, να αυξηθεί από το 3,4%, στο 7%, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση καθυστερεί να δημοπρατήσει 20 εκτάσεις για την εκμετάλλευση ορυκτών, παρότι από τον Οκτώβριο του 2014 είχε έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης.

18 δισ. Η αξία του ορυκτού πλούτου στη Βόρεια Ελλάδα!

Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ώριμα κοιτάσματα χρυσού, ψευδαργύρου και μολύβδου, αξίας περίπου 18 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις, τόνισε ο καθηγητής μεταλλουργίας του ΕΜΠ Ιωάννης Πασπαλιάρης, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιολογηθεί η διεθνής αγορά στην οποία υπάρχει τεράστια αύξηση της ζήτησης για πολλά μέταλλα από την Κίνα.

H Eldorado Gold έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 1,5 δισ. δολ. στην Ελλάδα και έχει δημιουργήσει συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας. Βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξουν επενδύσεις επιπλέον ενός δισ. δολ., που θα διπλασιάσουν τις θέσεις απασχόλησης, είναι το σταθερό θεσμικό πλαίσιο και το σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους. τόνισε ο κ. Andor Lips, αντιπρόεδρος  της Eldorado Gold στο European Government Relations. Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα του κ. Κωνσταντίνου Κατσιγιάννη, προέδρου του Ελληνο- Καναδικού Επιμελητηρίου, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα πρέπει τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, να μετατρέπονται σε πολιτικά.

Υψηλές προδιαγραφές, σταθεροί κανόνες

Το στίγμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τον ορυκτό πλούτο έδωσε στη συζήτηση η κ. Corina Hebestreit, διευθύντρια της Euromines, αναφερόμενη στην πρόσφατη απόφαση κατά της εισαγωγής στην Ευρώπη φθηνών κινεζικών ελαστικών, λέγοντας που η ΕΕ είναι υπέρ των υψηλών προδιαγραφών στην εξορυκτική βιομηχανία.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε ότι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, απαιτεί συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική, χαμηλότερα ενεργειακά κόστη και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον. Παράλληλα ο εκτελεστικός διευθυντής εταιρικών υποθέσεων του ΤΙΤΑΝΑ κ. Γιάννης Πανιάρας διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός πολυεθνικός όμιλος, που παράγει στην Ελλάδα και δέκα ακόμη χώρες θα συνεχίσει να επενδύει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο κ. Gustav Kilden, ανώτερος αντιπρόεδρος στρατηγιών πελατών και ανάπτυξης επιχειρήσεων της ΟUTOTE, είπε ότι η τεχνολογική πρόοδος έχει αλλάξει τη μεταλλευτική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι ο κλάδος έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή, στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει τον εντοπισμό κοιτασμάτων ορυκτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ κ. Δημήτριος Χανής, αναφέρθηκε στις εξαγωγές προς ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, λέγοντας ότι η θέση της Ελλάδας ενισχύει την εξαγωγική προοπτική του κλάδου. Επίσης, ο κ. Εμμανουήλ Τσοντάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι υποστήριξε ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας είναι συνταγματική επιταγή άρα και υποχρέωση της Πολιτείας.

Η αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Ικτίνος Ελλάς ΑΕ κ. Ιουλία Χαϊδά στην τοποθέτησή της μίλησε για την «άκαμπτη και γραφειοκρατική δημόσια διοίκηση», ενώ μιλώντας για τον κλάδο μαρμάρου είπε ότι μεταξύ των ετών 2018-2020 προβλέπεται αύξηση της ζήτησης κατά 5%.

Σημαντικά αποθέματα στα Βαλκάνια

Ο Σέρβος ιδρυτής και πρόεδρος της FORINVEST και σύμβουλος της Γεωλογικής και Μεταλλευτικής Ένωσης Σερβίας κ. Milan Paribvodic, ανέδειξε την είσοδο Κινέζων και άλλων ξένων επενδυτών που άλλαξαν το πρόσωπο της σερβικής ζημιογόνας κρατικής μεταλλουργικής βιομηχανίας, ενώ εκτίμησε θα εισρεύσουν στο μεταλλευτικό κλάδο της χώρας του 3,5 δισ. δολάρια. Από την πλευρά του ο κ.

Νικόλαος Αρβανιτίδης, στέλεχος του Geological Survey of Sweden, υπογράμμισε τα πολύ σημαντικά αποθέματα σε χρυσό και χαλκό που υπάρχουν στη Βαλκανική και συγκεκριμένα στη χώρα μας, προτείνοντας τη διερεύνηση συνοδών μετάλλων για τα οποία υπάρχει ζήτηση στην αγορά (αύξηση 14,5% στη ζήτηση για κοβάλτιο).

Αισιόδοξοι οι επιστήμονες

Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Βασίλης Μέλφος αναφέρθηκε στα «κρίσιμα ή αλλιώς σπάνια» μέταλλα που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα, τα οποία όμως πρέπει να ερευνηθούν πιο συστηματικά από τις μεταλλευτικές εταιρείες, ενώ ο επίσης πανεπιστημιακός του ΑΠΘ κ. Τριαντάφυλλος Κακλής, πρότεινε την εκμετάλλευση και της γεωθερμίας για τον εντοπισμό των συνοδών ορυκτών.

Τη σημερινή συζήτηση ξεκίνησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας, ο οποίος επεσήμανε ότι ο μεταλλευτικός κλάδος πραγματοποιεί ετησίως πωλήσεις 2 δισ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις απασχολούν 100.000 εργαζομένους.

[ΠΗΓΗ: http://www.thestival.gr/, 10/9/2018]