ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ο Μπόικο Μπορίσοφ πραγματοποίησε προσκυνηματική επίσκεψη στον Άγιο Όρος

Στις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας και στις, επίσης, πολύ καλές προσωπικές σχέσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Μπόϊκο Μπορίσοφ, αναφέρθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, στη διάρκεια της σημερινής προσκυνηματικής επίσκεψης του στο Άγιον Όρος, που είναι και η πρώτη για τον ίδιο στο Περιβόλι της Παναγίας.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην αίθουσα της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, στις Καρυές, ο κ. Μπορίσοφ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη φιλοξενία και για το γεγονός ότι έστειλε ως εκπρόσωπο του τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος ήταν μαζί του σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Αναφέρθηκε, ακόμα, στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι οποίοι ενισχύονται και λόγω της Ορθοδοξίας.

Στην προσφώνηση του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης καλωσόρισε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας στο Άγιον Όρος, εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού και σημείωσε: «Οι είκοσι Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές και οι εκατοντάδες σκήτες, κελιά και ασκητήρια -με τη φροντίδα και επιστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου- αποτελούν μία μοναδική πνευματική όαση, όπου παράγονται μεγάλοι καρποί αγιότητας, λογιότητας και τέχνης.

Γνωρίζω το μεγάλο σεβασμό που τρέφει ο λαός σας για το Άγιο Όρος και τη βυζαντινή παράδοση, που ενδιάθετα φέρει. Σημαντικές προσωπικότητες του σλαβικού κόσμου διαμορφώθηκαν πνευματικά εντός της μοναστικής κιβωτού της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Από την εποχή της ακμής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα οι Βούλγαροι στην καταγωγή μοναχοί γίνονται δεκτοί στην Ιερά Κοινότητα του Άθωνα, ενώ έπειτα από την απελευθέρωση του Ιερού Τόπου το 1912, η Ελληνική Δημοκρατία τούς παρέχει τα εχέγγυα της ισονομίας και της αρωγής που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες Πολίτες».

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, συνοδευόμενος από πέντε υπουργούς, έφτασε χθες το απόγευμα, με ελικόπτερο, στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, όπου και διανυκτέρευσε.

Τα ξημερώματα επιβιβάστηκε σε ταχύπλοο σκάφος και μετέβη στη Μονή Ζωγράφου, όπου υπάρχουν και βουλγαρόφωνοι μοναχοί. Στο λιμάνι της Μονής Ζωγράφου τον υποδέχτηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμήρογλου.

Μαζί κατευθύνθηκαν στη Μονή και στις 7 το πρωί παρακολούθησαν τη λειτουργία για τη μεγάλη εορτή του Αγίου Γεωργίου, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Αμανατίδης είπε το «Πάτερ ημών».

Αμέσως μετά κάθισαν στην τράπεζα, όπου έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών.

Στη συνέχεια παρέστησαν στην τελετή εγκαινίων της ανακαινισμένης πτέρυγας της Μονής.

Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Μονή Ζωγράφου ο κ. Μπορίσοφ, οι πέντε υπουργοί του και ο κ. Αμανατίδης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αρκετούς προσκυνητές, μεταξύ αυτών και κάποιοι που ταξίδεψαν από τη Βουλγαρία για την εορτή του Αγίου Γεωργίου.

Από τη Μονή Ζωγράφου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μετέβη στη Δάφνη και από εκεί στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές.

Εκεί τον υποδέχτηκε η Ιερά Επιστασία με τον Πρωτοεπιστάτη Γερβάσιο, τον Ιβηρίτη, και ξεναγήθηκε στο ναό του Πρωτάτου, όπου προσκύνησε την ιερή εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί» και θαύμασε τις υπέροχες τοιχογραφίες που κοσμούν το ναό.

Στην αίθουσα της Ιεράς Επιστασίας ακολούθησε το παραδοσιακό Αγιορείτικο κέρασμα και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αντάλλαξε δώρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και τον Πρωτοεπιστάτη.

Ο γέροντας Γερβάσιος τον ενημέρωσε για τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας του Αγίου Όρους.

Ο κ. Μπορίσοφ ευχαρίστησε όλους για τη φιλοξενία και αναχώρησε για το λιμάνι της Δάφνης, όπου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με προσκυνητές και συμπατριώτες του.

Εκεί τον ξεπροβόδισε ο κ. Αμανατίδης και ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Ουρανούπολη και εν συνεχεία με το ελικόπτερο για τη Βουλγαρία.

[ΠΗΓΗ: http://www.in.gr, 6/5/2018]