ΠΑΕΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΜΕΛΕΤΗ

Συνάντηση με εκπροσώπους της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς και με δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με επίκεντρο το συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση, είχαν το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν αφενός η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου οι πόλεις και οι περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες με τα δίκτυα αερίου κεντρικών αγωγών, να μπορούν να αναπτύξουν τα δίκτυά τους με συμπιεσμένο (CNG) ή υγροποιημένο αέριο (LNG), και αφετέρου ο τρόπος με τον οποίο θα πληρώνονται αυτά τα έργα από τους καταναλωτές.

Ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια για διασυνδεδεμένες και μη περιοχές

Οι φορείς κατέληξαν στη διαδοχική λήψη όλων των ρυθμιστικών αποφάσεων τόσο από τη ΡΑΕ όσο και μέσω υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις περιοχές με CNG και LNG αέριο, καθώς και την ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο των περιοχών που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο όσο και των περιοχών που θα χρησιμοποιήσουν τις έτερες μορφές αερίου.

«Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές έχουν ίση αντιμετώπιση και ταυτόχρονα επιτρέπεται η βιωσιμότητα των έργων του CNG και των περιοχών όπου αυτά θα λειτουργήσουν», δήλωσε ο κ. Σταθάκης προσθέτοντας πως «ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση ολοκλήρωση των έργων που έχουν σχεδιαστεί με ξεκαθαρισμένο το τοπίο και τον τρόπο τιμολόγησης».

«Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία με υψηλά στάνταρ περιβάλλοντος και ασφάλειας», τόνισε εν συνεχεία ο κ. Φάμελλος, ο οποίος έκανε λόγο για έναρξη ενός ευρύτατου προγράμματος έργων με την αξιοποίηση και ιδιωτικών κονδυλίων για την πρόσβαση των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος στο «φθηνό και ασφαλές περιβαλλοντικά καύσιμο».

Τον Ιούνιο η μελέτη για αέριο στη Χαλκιδική

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μελέτη για την επέκταση του δικτύου στον νομό Χαλκιδικής, η οποία θα παρουσιαστεί μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, εφόσον η μελέτη εγκριθεί από τους μετόχους της εταιρείας, εκτιμάται ότι περί τα τέλη 2019-αρχές 2020 θα γίνουν εφικτές οι πρώτες συνδέσεις κωμοπόλεων της Χαλκιδικής -όπως ο Πολύγυρος, η Ιερισσός, τα Νέα Μουδανιά, η Μεγάλη Παναγία κ.ά.- με φυσικό αέριο.

Συμπληρώνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, υπογράμμισε τη δέσμευση της ΡΑΕ «να ανοίξει την πρόσκληση για τον νομό Χαλκιδικής προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται».

Παράλληλα, ο κ. Μπακούρας επισήμανε πως «μέσα στον επόμενο μήνα θα λυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και έτσι θα προχωρήσουν τα έργα για να συνδεθούν με φυσικό αέριο τα Κουφάλια, ο Λαγκαδάς, η Χαλάστρα και περιοχές της Θεσσαλίας, όπως η Καλαμπάκα και η Ελασσόνα».

Το 2018 η σύνδεση στο Νέο Ρύσιο, το 2019 σε Βασιλικά – Ταγαράδες – Αγία Παρασκευή και Σουρωτή

Αποδεκτή έγινε η πρόταση του δήμου Θέρμης για αλλαγή του σχεδιασμού που αφορά τη σύνδεση των Βασιλικών. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το 2019 να γίνει η σύνδεση των Βασιλικών με CNG αέριο, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνει με το δίκτυο του Νέου Ρυσίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. «Αποτελεί σημαντική παράμετρο για τον δήμο Θέρμης η εν λόγω απόφαση» τόνισε ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, «καθώς κατά μήκος του δικτύου από το Νέο Ρύσιο έως τα Βασιλικά υπάρχουν τρία ακόμη χωριά τα οποία θα συνδεθούν και αυτά με τον ίδιο τρόπο». Τα χωριά που θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο του Νέου Ρυσίου είναι οι Ταγαράδες, η Αγία Παρασκευή και η Σουρωτή.

Νέα τεχνολογία CNG σε Λαγκαδά και Τύρναβο

Τόσο ο δήμος Λαγκαδά όσο και ο δήμος Τυρνάβου θα είναι οι πρώτες περιοχές που θα συνδεθούν με τη νέα τεχνολογία CNG αερίου. «Τέλος Μαΐου τελειώνει η “μίνι” περιπέτεια με το ρυθμιστικό πλαίσιο» δήλωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης χορήγησης του συμπιεσμένου αερίου στο ήδη ολοκληρωμένο δίκτυο της περιοχής, κατόπιν μάλιστα αιτήσεων από «χιλιάδες συνδημότες -συνδρομητές που θέλουν να συνδεθούν στο δίκτυο».

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Τυρνάβου, Παναγιώτης Σαρχώσης σημείωσε «Τα νέα που πήραμε ήταν πολύ σημαντικά και πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν λυθεί τα διαδικαστικά που αφορούν την ολοκλήρωση της εκπόνησης του ρυθμιστικού πλαισίου».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύνδεσης σε Καλλιθέα και Μυγδονία

Ανοιχτό άφησαν στη συνάντησή τους οι φορείς το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι δημοτικές ενότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας στο φυσικό αέριο. «Έστω και η απόσπαση αυτής της πληροφορίας είναι ένα θετικό βήμα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης.

Στα σκαριά οι συνδέσεις σε Άγιο Αθανάσιο και Χαλκηδόνα

«Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα δίκτυα για τα Κουφάλια» ανέφερε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς, μετά το πέρας της συνάντησης, προσθέτοντας πως έχουν γίνει συνδέσεις στη Μεσήμβρια, όπου αποτελεί την πηγή του αερίου. Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε πως οι συνδέσεις πρόκειται να προχωρήσουν και στον Άγιο Αθανάσιο και τη Χαλκηδόνα.

Δείτε εδώ σχετικά βίντεο με δηλώσεις του κου Σταθάκη, του κου Φάμελλου και του κου Μπακούρα.

[ΠΗΓΗ: http://www.voria.gr, της Αρετής Τασούλα, 5/5/2018]