ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟ-ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ;

Περίεργες διαστάσεις παίρνει το θέμα της αντιμετώπισης ορισμένων οικισμών από τη δημοτική αρχή Αριστοτέλη. Μετά τους παράνομους σκουπιδότοπους στο Στρατώνι και την Αρναία, για τους οποίους αδιαφορεί παντελώς ο Δήμος, η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Όραμα Πολιτών», αποκαλύπτει και την αδιαφορία για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Αρναίας, ενός έργου 700.000 ευρώ, το οποίο ξεκίνησε από την τέως δημοτική αρχή με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του απλού πολίτη είναι πως ο δήμος αδιαφορεί για τους φιλο-μεταλλευτικούς οικισμούς… Ειλικρινά ελπίζουμε να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, διότι προϋποθέτει δόλο, και απλά να οφείλονται όλα στην γενικότερη ανικανότητα της σημερινής δημοτικής αρχής…

Ακολουθεί η ανακοίνωση από το «Όραμα Πολιτών»:

«Συνεχής προσπάθεια υποβάθμισης του οικισμού από τη δημοτική αρχή Αριστοτέλη, καρκινοβατεί έργο 700.000 ευρώ!

Ημιτελή παραμένουν τα έργα ανάπλασης σε αρκετά σημεία  της Δημοτικής Κοινότητας  Αρναίας από τη νυν Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη σχεδόν τρία  χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Η νέα Δημοτική Αρχή, που επιδεικνύει απόλυτη αδιαφορία και αρνητισμό για κάθε έργο της προηγούμενης Διοίκησης οδηγεί την Αρναία σε σταδιακή υποβάθμιση μη σεβόμενη την Ιστορία, τα στοιχεία πολιτισμού και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική φυσιογνωμία  του οικισμού. Ενδεικτικό της αδιαφορίας και της ανικανότητας της είναι το γεγονός ότι έχει αφήσει ημιτελή την ανάπλαση της πλατείας  Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ έμπροσθεν του Δημαρχείου καθώς και τα υπόλοιπα υποέργα ενός σημαντικού έργου ανάπλασης της Αρναίας.

Αναλυτικότερα: Το έργο «Ανάπλαση της πλατείας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ και παρακείμενων δρόμων της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας» είχε ενταχθεί και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013 με προϋπολογισμό 704.163 Ευρώ, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορούσε τον σχεδιασμό, την ανάπλαση και τη διαμόρφωση της πλατείας Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ (Πλατείας Δημαρχείου), της πλατείας Γερογιάννη και των παρακείμενων οδών καθώς και της Πλατείας Ταχυδρομείου.

Η νέα Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και ενώ το έργο ανάπλασης βρισκόταν σε εξέλιξη με εγκατεστημένο εργολάβο, απαξιώνοντας το έργο, θέλησε να παρέμβει καταστροφικά και επιχείρησε τη διακοπή του .  Όταν αντιλήφθηκε πως αυτό θα την υποχρέωνε βάσει  των Ευρωπαϊκών  Οδηγιών να επιστρέψει στα Ευρωπαϊκά Ταμεία τα χρηματικά ποσά που είχαν ως τότε δαπανηθεί για το έργο, υπαναχώρησε και διατήρησε τη συνεργασία με τον ανάδοχο. Στη συνέχεια θέλησε να αλλάξει το φυσικό αντικείμενο του έργου επιθυμώντας και πάλι καταστροφικά να αναπλάσει άλλες περιοχές της Αρναίας από εκείνες που είχαν αρχικά σχεδιαστεί. Ο ερασιτεχνισμός της δεν είχε όρια και σε αυτό. Όταν διαπίστωσε πως και αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί και πάλι εξ’ ορισμού της σύμβασης του έργου, έδωσε ξανά εντολή στον ανάδοχο να συνεχίσει τις εργασίες. Ωστόσο, είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και οι πολιτικές εξελίξεις «πρόλαβαν» και πάλι τη Δημοτική Αρχή. Η επιβολή των capital controls επέβαλλε επίσης ένα πλήγμα στο έργο και αποτέλεσε πρόσχημα για τη Δημοτική Αρχή ούτως ώστε να σταματήσει τις πληρωμές στον ανάδοχο, άρα κατ’ ουσία να σταματήσει  το έργο.

Τα απομεινάρια της προχειρότητας και επικινδυνότητας της νυν Δημοτικής Αρχής Αριστοτέλη είναι εμφανή στον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας και προκαλούν έντονα ερωτηματικά και απορίες τόσο στους κατοίκους όσο και στους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής..

Η Πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α’ παραμένει ημιτελής. Είναι «κομμένη στη μέση» καθώς έχει εκτελεσθεί μόνο το μισό έργο της ανάπλασης ενώ  δεν έχουν ολοκληρωθεί οι  επίγειες και οι  υπόγειες εργασίες φωτισμού του έργου.  Πολλά οχήματα συνωστίζονται στη μη ολοκληρωμένη  Πλατεία ενώ δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που σταθμεύουν παράνομα στο ημιτελές λιθόστρωτο  θεωρώντας ότι αποτελεί χώρο στάθμευσης.

Στην Πλατεία Γερογιάννη, δεν έχουν τοποθετηθεί οι ξύλινες πέργκολες αλλά και τα ξύλινα καθίσματα στα παγκάκια.

Η Πλατεία Ταχυδρομείου παραμένει επίσης ανολοκλήρωτη κατά το 50% των παρεμβάσεων και παρουσιάζει άθλια εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης.

Το τελείωμα της οδού μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων είναι ανολοκλήρωτο και υπερυψωμένο  και τα διερχόμενα οχήματα υφίστανται συνεχώς ζημιές.

Στην οδό Αλεξάκη την εικόνα εγκατάλειψης συνθέτουν τα νεκρά φυτά στα εγκαταλελειμμένα παρτέρια  καθώς μετά την αποχώρηση του εργολάβου η Δημοτική Αρχή δε μερίμνησε στοιχειωδώς ούτε και για τη φροντίδα  των καλλωπιστικών φυτών.

Η νυν Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη επί τρία χρόνια δεν έχει προσθέσει ούτε  ένα λιθαράκι, ούτε ένα έργο ενός σέντς στην περιοχή. Προφανώς  αρεσκόμενη  στο να  έχει βάλει στην «κατάψυξη» την αναπτυξιακή πορεία της Αρναίας και της ευρύτερης περιοχής καθώς και την ανάδειξη της εξαιρετικής πολιτισμικής φυσιογνωμίας της λειτουργεί και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε τόσες άλλες , αφοριστικά ως προς κάθε έργο και ως προς κάθε επιτυχία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Αδιαφορώντας, λειτουργεί  εις βάρος ενός τόπου που προικισμένος από τη φύση και την Ιστορία, έστεκε αγέρωχος επί αιώνες και αποτελούσε ισχυρή κωμόπολη της Χαλκιδικής.

Τα ατοπήματα της σημερινής Δημοτικής Διοίκησης δεν έχουν τέλος. Εμείς ωστόσο της υπενθυμίζουμε ότι η Ιστορία  και η ομορφιά ενός τόπου δε μπορούν να παραγραφούν όσο και αν κάποιοι “ασελγούν” εις βάρος του».