ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΛΜΑ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΕΒ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ €7,5 ΔΙΣ. ΣΤΟ ΑΕΠ

Γεμάτη μηνύματα για την στρατηγική της επόμενης ημέρας της χώρας ήταν η σημερινή παρουσίαση του ψηφιακού συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ στις 11 και 12 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα “Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας – Ο Δρόμος για την Ανάπτυξη”. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ πλαισιωνόταν από δύο σημαίνοντα μέλη του Συνδέσμου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Μιχάλη Τσαμάζ, επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του Συνδέσμου και το Μιχάλη Στασινόπουλο ισχυρό άνδρα της ΕΛΒΑΛ και πρόεδρο της Επιτροπής Βιομηχανίας και Μεταποίησης, δείχνει τη βαρύτητα και τη σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει το ψηφιακό άλμα ο ΣΕΒ.

Πολλώ δε μάλλον όταν σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε από την Accenture Greece δείχνει ότι η ώθηση της ψηφιακής οικονομίας μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες ή αλλιώς κατά 7,5 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 50.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, την περίφημη γενιά των Millennials, σταματώντας το δραματικό braindrain που πλήττει στα χρόνια της κρίσης τη χώρα μας.

Τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι (με τη συμφωνία) είναι καιρός να δούμε πως θα γίνουν βήματα για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό που προτείνουμε είναι άλμα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας,  υπογραμμίζοντας ότι ο Σύνδεσμος θέλει να δώσει την αφορμή για την αφύπνιση που απαιτείται ώστε να ξεφύγει η χώρα από το χαμηλό σημείο στο οποίο έχει βρεθεί σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τεχνολογία.

Πράγματι σύμφωνα με τη μελέτη της Accenture που παρουσιάστηκε η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την κατάταξη των δεικτών για την ψηφιακή ωρίμανση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Προκειμένου να προχωρήσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό δε χρειάζεται να δημιουργηθεί μια νέα Google στην Ελλάδα αρκεί να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα και να προωθηθούν δράσεις που θα ανεβάσουν τους δείκτες, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ.  

Μιχάλης Τσαμάζ: Προϋπόθεση η εθνική συναίνεση

Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται ένα ψηφιακό άλμα, χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα και συγκεκριμένη στρατηγική για να δημιουργήσουμε αυτό το άλμα, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ Μιχάλης Τσαμάζ.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εάν δεν κάνουμε το ψηφιακό άλμα τότε οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, ανέφερε εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι δημιουργηθεί έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες θα υστερούν σε ποιότητα και θα παραμείνουν ακριβά, η χώρα δε θα καταφέρει να παράξει καινοτομία και το κράτος θα παραμείνει αντιπαραγωγικό, κοστοβόρο και μη ικανοποιητικό για τους πολίτες. Και φυσικά θα συνεχιστεί και θα γίνει μη αναστρέψιμο το braindrain.

Ο κ. Τσαμάζ παρουσίασε αναλυτικά τις συγκεκριμένες προτάσεις και τις εμβληματικές ψηφιακές δράσεις που προτείνει ο ΣΕΒ όπως η εφαρμογή της ενιαίας ψηφιακής αναγνώρισης, η παροχή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων, η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου των αδειοδοτήσεων για τα ευρυζωνικά δίκτυα, η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, οι συμφωνίες πλαίσιο για εξωτερική ανάθεση ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου.

Να συνειδητοποιήσουν όλοι οι φορείς ότι οι αποφάσεις τους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ψηφιακή οικονομία, θα πρέπει να έχει εμπλοκή και να παρακολουθεί ο ίδιος την εφαρμογή και υλοποίηση των δράσεων ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ο κ. Τσαμάζ. Καταλήγοντας τάχθηκε υπέρ της θέσπισης υπερκομματικού επικεφαλής γενικού γραμματέα ψηφιακής οικονομίας με συγκεκριμένη θητεία που θα επιβλέπει και θα συντονίζει το όλο εγχείρημα της ψηφιακής μετάβασης. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι και αυτό σε ένα βαθμό συμβαίνει ότι το ψηφιακό άλμα είναι ένα υπερκομματικό θέμα κατέληξε.

Μ. Στασινόπουλος: Η ψηφιακή εποχή “εκδημοκρατίζει” την παραγωγή

Το ψηφιακό άλμα αφορά ακόμη και παραδοσιακούς κλάδους της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας όπως η βιομηχανία και την παραγωγή. Μάλιστα στη σημερινή παρουσίαση του συνεδρίου του ΣΕΒ, συμμετείχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Μεταποίησης και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ κ. Μιχάλης Στασινόπουλος. Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Στασινόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις πάντοτε πραγματοποιούσαν επενδύσεις  εκσυγχρονισμού και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Σήμερα αυτό που ζούμε είναι μια πραγματική επανάσταση στην παραγωγή που προέρχεται κυρίως από την ωρίμανση και το συνδυασμό των τεχνολογιών, τόνισε ο κ. Στασινόπουλος.

“Κάποιες εταιρείες αδυνατούν να παρακολουθήσουν αυτήν την επανάσταση και το συνέδριο μπορεί να δώσει και το έναυσμα και το μήνυμα ώστε να κινητοποιηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση” ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος. Ειδικά για τη βιομηχανία, υπογράμμισε ότι το ψηφιακό άλμα, η περίφημη “Βιομηχανία 4.0” εκδημοκρατίζει την παραγωγή και δίνει την ευκαιρία ακόμη και σε μικρές εταιρείες να χρησιμοποιούν εργαλεία σύγχρονα, να μπορούν να λειτουργούν ένα εργοστάσιο από ένα tablet και να έρχονται σε επαφή με αγορές που άλλοτε δε θα μπορούσαν να προσεγγίσουν. “Πρόκειται για εργαλεία που μέχρι σήμερα διέθεταν μόνο μεγάλες πολυεθνικές. Αυτό συνιστά μια τεράστια ευκαιρία για την εφαρμογή καινοτομίας από εταιρείες και επιχειρηματικά σχήματα” τόνισε ο κ. Στασινόπουλος. Καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη  να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση της παιδείας και της καινοτομίας με την παραγωγή ώστε η ψηφιακή επανάσταση να αποδώσει καρπούς πρωτίστως για τους νέους.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr , του Χάρη Φλουδόπουλου, 9/5/2017]