ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

moon-miningΗ σελήνη τοποθετείται ψηλά στη λίστα για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων νικελίου, σιδήρου, κοβαλτίου και πλατινοειδών που διαθέτει, την ώρα που η μεταλλευτική αξία της εκτιμάται σε 150 έως 500 τετράκις εκατομμύρια δολάρια! Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου παράξενο που ήδη πέντε εταιρίες εξορύξεων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και σχεδιάζουν πώς θα στείλουν αποστολές στο φεγγάρι εντός του 2017.

Η Google, εν τω μεταξύ, έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό Lunar Xprize και η πρώτη εταιρία που θα καταφέρει να προσγειώσει ένα ρόβερ στο φεγγάρι θα λάβει ως δώρο το ποσό των 30.000.000 δολαρίων.

Ίσως, ωστόσο, υπάρξει ένα εμπόδιο στα σχέδιά τους. Εάν ισχύσει το διεθνές διαστημικό δίκαιο, θα απαγορεύσει στους δισεκατομμυριούχους ενδιαφερομένους να πλουτίσουν από τα πολύτιμα μέταλλα του σεληνιακού εδάφους.

Προειδοποίηση

Ο νόμος για τέτοιες περιπτώσεις ορίζει πως κανείς δεν μπορεί να οικειοποιηθεί μέρος του Διαστήματος, αλλά, ακόμα κι αν το κάνει, οτιδήποτε εξαχθεί στο Διάστημα πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια, κάτι που προφανώς στενεύει έως και εξαφανίζει τα περιθώρια κέρδους. Την επισήμανση προειδοποίηση έκανε ο καθηγητής Σεντ Μοστεσάρ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστήματος του Λονδίνου (London Space Institute of Property and Law), ο οποίος εξήγησε ότι κάθε αποστολή και κάθε επιχείρηση που εξουσιοδοτείται να δραστηριοποιηθεί στο φεγγάρι πρέπει να υπόκειται σε έλεγχο . Η προειδοποίηση έρχεται λίγο αφότου η εταιρία Moon Express ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη δημιουργία ορυχείου στη Σελήνη, ενώ επενδυτές και επιχειρηματίες ελπίζουν η πρώτη αποστολή να ξεκινήσει από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ τον Νοέμβριο του 2017.

[Σχόλιο: Τώρα καταλαβαίνουμε και την βιάση να ιδρυθεί η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία… Ο κος Παππάς δικαιώνεται…]

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 04/02/2017]