ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

donald-trump-elected-president-523ee643-c794-4263-add3-67537c7e9b05Mετά από μια αναμέτρηση θρίλερ, είναι πλέον γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήδη οι διεθνείς αγορές καταγράφουν μια πρώτη, αρνητική αντίδραση.

Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε από κάθε άποψη ένας άθλος. Έχοντας απέναντί του ολόκληρο το αμερικανικό κατεστημένο, ολόκληρο το κατεστημένο του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σχεδόν όλο τον συστημικό Τύπο και, φυσικά, το «βαθύ κράτος» της αμερικανικής γραφειοκρατίας, κατάφερε να κερδίσει έστω και στο νήμα τη Χίλαρι Κλίντον και να αποδείξει ότι στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν οι θεσμοί και οι «αόρατες δυνάμεις» που θα στρεβλώσουν την αντισυστημική ψήφο και θα τη διοχετεύσουν προς «ανώδυνους» υποψήφιους.

Ο Τραμπ δεν απέφυγε τις ακρότητες κατά την προεκλογική περίοδο. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτές ήταν ως ένα βαθμό «υπολογισμένες», προκειμένου να διαπεράσει το πυκνό σύννεφο του αμερικανικού κατεστημένο.

Η εκλογή Τραμπ έχει, όπως είναι φυσικό, σημαντικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο: Κατ αρχήν αναμένεται μια πτώση των χρηματαγορών, λόγω του αντισυστημικού χαρακτήρα του Τραμπ. Οι προτάσεις του μεγιστάνα που μετακομίζει στο Λευκό Οίκο κάνουν λόγο για ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ανάκληση και αντικατάσταση του Obamacare, επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας NAFTA, απαγόρευση στα hedgefunds να τη «γλυτώνουν για φορολογικά εγκλήματα που έχουν διαπράξει» και επιβολή φόρων στις εισαγωγές ως και 35%.

Η γερμανική Ευρώπη θα έχει πρόβλημα με την εκλογή Τραμπ: Η διακηρυγμένη θέση του νέου προέδρου των ΗΠΑ περί μειώσεως της διεθνούς παρουσίας της Αμερικής, καθώς φιλοδοξεί να αναστήσει το πνεύμα του «δόγματος Μονρόε», θα αναγκάσει την Ευρώπη να προβληματιστεί σχετικά με την άμυνά της, πέραν του ΝΑΤΟ. Επίσης οι διεθνείς συνθήκες για το ελεύθερο εμπόριο TTIP, CETA κλπ θα επανεξεταστούν υπό το πρίσμα των νέων προτεραιοτήτων που θέτουν οι ΗΠΑ. Η θετική άποψή του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που δεν κρύβεται, αποτελεί έναν ακόμα πονοκέφαλο για την ΆγκελαΜέρκελ. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί φόβοι ότι η απόλυτη αντίθεσή του στους Μουσουλμάνους ίσως εκθρέψει ένα νέο κύμα τρομοκρατών, που θα έχουν βρει στο πρόσωπο του νέου προέδρου των ΗΠΑ τον ιδανικό «εχθρό» για να πολεμήσουν.

Τέλος ο Τραμπ θεωρείται ότι θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία. Παρά το ότι είχε υποσχεθεί να «βομβαρδίσει» τη χώρα, ωστόσο η εσωστρέφεια την οποία θα ακολουθήσει η Αμερική, επιβάλλει τον τερματισμό του πολύνεκρου πολέμου στη Συρία.

Λίγη ώρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το επιτελείο του Τραμπ πίστευε ότι εάν κέρδιζε την Φλόριντα, είχε ελπίδες να περάσει για έναν ή δυο εκλέκτορες τη Χίλαρι: Ήξερε ότι σε ψήφους ανά την αμερικανική επικράτεια, Η Χίλαρι ήταν μπροστά, πόνταρε όμως στο σύστημα εκλογής προέδρου με εκλέκτορες, που δεν αντικατοπτρίζει πάντοτε τη λαϊκή ψήφο σε όλη την επικράτεια.σ Ο Τραμπ υπολόγιζε να έλθει πρώτος στο Οχάιο, την Αϊόβα, τη Νεβάδα και το Μέην, ενώ σκληρή μάχη ψήφο με ψήφο ήξερε ότι θα δώσει με τη Χίλαρι σε Πενσυλβάνια και Νέο Μεξικό. Μπροστά, παραδεχόταν ο Τραμπ, ήταν η Κλίντον στο Νιού Χαμσάιρ. Με αυτά ως παραδοχές, το επιτελείο του Τραμπ περίμενε να φτάσει τους 243-244 εκλέκτορες (χρειάζονται 270 για να εκλεγεί πρόεδρος) και έτσι, η προεδρική εκλογή θα παιζόταν στη Φλόριδα, που έχει 25 εκλέκτορες. Οι επιτελείς του Τραμπ πίστευαν ότι το σενάριο 269-269 εκλέκτορες δεν ήταν απίθανο, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κέρδιζαν τους 25 της Φλόριδα.

Λίγο νωρίτερα, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε:

Περισσότερη από πιθανή φαίνεται η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, ακόμη και σε πολιτείες κλειδιά που η Χίλαρι Κλίντον και το δημοκρατικό κόμμα εμφανίζονταν να προηγούνται με διαφορά. Ο Ντόναλντ Τραμπκέρδισε σχεδόν όλες τις πολιτείες – κλειδιά στο νότο με εξαίρεση τη Βιρτζίνια απ’ όπου κατάγεται ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζιμ Κέιν (Βόρεια Καρολίνα Φλόριδα, Τζόρτζια), καθώς και την Αϊόβα στις μεσοδυτικές πολιτείες. Επικράτησε επίσης στο Οχάιο, παρά το γεγονός ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του, Τζον Κέισικ δεν τον υποστήριξε. Επίσης μέχρι στιγμής προηγείται στο Νου Χάμσαϊρ, στο Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν την Πενσυλβάνια και την Αϊόβα, καθώς και την Αριζόνα. Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με μικρή διαφορά στη Μινεσότα, στη Νεβάδα και το Μέιν. Οι πιθανότητες που δίνει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» στον Τραμπ να κερδίσει την προεδρία είναι 95%, ενώ για να κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον πρέπει να κερδίσει όλες τις πολιτείες που απομένουν. Τα exitpoll έδειξαν ότι η επανάσταση των λευκών ψηφοφόρων, κυρίως των βιομηχανικών εργατών που ανησυχούσαν για την εργασία τους και τις επιπτώσεις από τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν οι ΗΠΑ, δημιούργησαν ένα μεγάλο ρεύμα υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και τους έκανε να παραβλέψουν τόσο την απειρία του, όσο και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο και τις πολιτικές του παλινδρομήσεις. Αυτοί οι ψηφοφόροι επίσης είχαν αποφασίσει να τιμωρήσουν την κυρίαρχη μερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος, θεωρώντας ότι αδιαφόρησε για τις ανησυχίες τους. Από την άλλη, τα exitpolls έδειξαν ότι ούτε οι γυναίκες εξέφρασαν την πολύ μεγάλη υποστήριξη που αναμενόταν στην πρώτη γυναίκα που διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ, ούτε οι αφροαμερικανοί συμμετείχαν το ίδιο μαζικά στις εκλογές, όπως στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Κι αυτό είχε σοβαρές επιπτώσεις σε πολιτείες κλειδιά που κέρδισε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012, όπως η Βόρεια Καρολίνα και η Φλόριδα.

 

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουναπιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 09/11/2016 07:19

[ΠΗΓΗ: http://www.politically.gr/, του Καλλικέλαδου, 09/11/2016]

photo: David Zalubowski/AP