ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: «ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ»

2556617Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στον στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», και απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Παπαδάκης και Σοφία Παπαδοπούλου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην επένδυση της Χαλκιδικής.

Με την ανάληψη κοινής ευθύνης από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει «να έχει ένα αξιολογημένο, δημόσιο, αποτελεσματικό, γρήγορο δίκαιο» και από τη μεριά της επιχειρηματικότητας, ώστε «να μη θέλει παραθυράκια και ημετέρους», θα πρέπει να προσεγγιστούν υποθέσεις επενδύσεων, όπως αυτή στις Σκουριές, «μία πολύ δύσκολη περίπτωση, γιατί συνδυάζει θέματα περιβαλλοντικά με θέματα εργασίας σε πολύ κρίσιμο βαθμό» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Εδώ η Πολιτεία πρέπει να έχει τον κανόνα δικαίου, που ζητάμε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Δηλαδή, εάν αυτό που κάνεις ως δραστηριότητα είναι τέτοιο, ώστε να μη δημιουργεί καταστροφή που δεν αναστρέφεται στο περιβάλλον -όπως το προβλέπει η νομοθεσία, χωρίς να δημιουργήσουμε κάτι από το μυαλό μας- τότε προφανώς και πρέπει να έχεις την προστασία και την υποστήριξη της Πολιτείας. Αν όμως δημιουργείς καταστροφικά προβλήματα στο περιβάλλον, είναι πολύ απλό ότι και η Πολιτεία δε μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια για τις θέσεις απασχόλησης» είπε ο κ. Φάμελλος.

Επισήμανε δε ότι «η Πολιτεία δεν είναι πάντα υπεύθυνη για όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις, για όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις υπεύθυνος είναι κάθε φορά ο επιχειρηματίας, που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, ενώ η Πολιτεία είναι υπεύθυνη να έχει ίσους κανόνες για όλη την επιχειρηματικότητα[…] Δε μπορούμε, δηλαδή, να ζητούμε ούτε σκληρή νομοθεσία ή σκληρή Πολιτεία, γιατί υπάρχουν κάποιες τοπικές αναγνώσεις, παραδείγματος χάρη, ούτε όμως χαλαρή νομοθεσία, γιατί υπάρχουν άλλες αναγνώσεις τοπικές, που αφορούν την εργασία» εξήγησε.

Ο αν. υπουργός επισήμανε ότι «υπάρχει δυνατότητα με βάση τους φυσικούς πόρους της χώρας να ενισχυθούν η εργασία και η απασχόληση» σημειώνοντας ότι στους τομείς όπου εμπλέκεται το περιβάλλον στην ανάπτυξη, έμφαση δίδεται «στην ταχύτητα της αδειοδότησης και στην πιστότητα και ισονομία των ελέγχων, γιατί καθένας που θέλει να επενδύσει και θέλει να κάνει μία δουλειά – από μία μικρή συνεταιριστική επιχείρηση, μία βιοτεχνία, μέχρι μία μεγάλη επιχείρηση παραγωγική, θέλει γρήγορη αδειοδότηση, αλλά θέλει και ίδιους κανόνες, όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στον έλεγχο».

Δεν μας είπε κάτι καινούργιο ο κος Φάμελλος, αλλά οπωσδήποτε η ρητορική του εμφανίζεται σαφώς διαφοροποιημένη σε σχέση με την αδιάλλακτη στάση προηγουμένων «συναδέλφων» του… Και αυτό εκνεύρισε τον Αρχιμ. Χριστόδουλο Αγγελόγλου ΑΚΑ Βασιλίνο, ο οποίος δεν έχασε ευκαιρία να αναρτήσει τις αντιρρήσεις του στο μπλογκ του και στου Τόλη, δηλώνοντας απογοητευμένος από τα όσα είπε ο κος Φάμμελος…

Πάντως αναγνωρίζω το χιούμορ του Αγγελόγλου:

«Υ.Γ.: Η υπόθεση αδελφοποίησης του Δήμου Αριστοτέλη με τους αυτόχθονες του Αμαζονίου, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Μπορούν οι αρμόδιοι να μας ενημερώσουν με δελτίο τύπου, καθώς έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε; Και μήπως πρέπει να γίνει και καμμία ενέργεια να δικτυωθούμε ως Δήμος και με τα κινήματα της Ανταρκτικής για το λιώσιμο των πάγων λόγω υπερθέρμανσης;»…. Καρφί για Ζουμπά για όσους δεν κατάλαβαν…