Η ΚΙΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

xrimatistirio-kina_3-750x400«Με βάση τα νέα δεδομένα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι εταιρείες του εξορυκτικού κλάδου είναι να συνεχίσουν να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος τους».

Η πρόβλεψη των τιμών των εμπορευμάτων συχνά μοιάζει με… μάταιη προσπάθεια. Με όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, κανείς δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια Αρχή που θα εκτιμά με ασφάλεια τις τάσεις των τιμών στο εγγύς μέλλον. Ορισμένοι, βέβαια, υποστηρίζουν πως η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στην κινεζική οικονομία. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως ο επόμενος καταλύτης στη διαμόρφωση των τιμών θα είναι οι αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, που έρχεται να πάρει τα σκήπτρα από την Κίνα. Ένα όμως είναι βέβαιο: οι μεταλλευτικές εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούν χαμηλά το κόστος τους αν θέλουν να ελπίζουν σε κάποια κέρδη στο άμεσο μέλλον.

«Πολλοί μιλούν για την Ινδία σαν να πρόκειται για την επόμενη Κίνα, αλλά η χώρα αποτελεί μια εντελώς διαφορετική περίπτωση κυρίως εξαιτίας της δημοκρατίας της, γεγονός που επηρεάζει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο από εκείνον της Κίνας», σχολιάζει ο Kieran Daly, επικεφαλής του τμήματος πρώτων υλών της UBS Investment Bank στη Νότια Αφρική. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, ακόμα και όσοι μιλούν για την Αφρική, αγνοούν ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα διαφορετικών χωρών που είναι δύσκολο να παρομοιαστεί με μια ιστορία συλλογικής ανάπτυξης.

Από την άποψη της ζήτησης, ο Daly είναι κάθετος: Η περίπτωση της Κίνας δεν θα επαναληφθεί. Όπως εξηγεί, αυτό που θα συμβεί από εδώ και πέρα είναι η επιστροφή της παγκόσμιας αγοράς στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τον υπερκύκλο των εμπορευμάτων, όπερ σημαίνει περισσότεροι μικροί κύκλοι που θα υποκινούνται από διάφορα θέματα και εξελίξεις γύρω από μεμονωμένα εμπορεύματα, είτε πρόκειται για τον χαλκό, την πλατίνα, τον χρυσό είτε για οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα.

Ως εκ τούτου, ο Daly εκτιμά πως, με βάση τα νέα δεδομένα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι εταιρείες του εξορυκτικού κλάδου είναι να συνεχίσουν να διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος τους. Η «εξωπραγματική» ζήτηση που καταγράφηκε την περίοδο του υπερκύκλου (2005-2012) ή έστω επίπεδα κοντά σε αυτήν δεν πρόκειται να επαναληφθούν, παρότι οι εταιρείες του κλάδου μπορούν να ελπίζουν σε μια αύξηση των τιμών μελλοντικά, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων χρεοκοπιών και της συμπίεσης κόστους των μεταλλευτικών. Όσες εταιρείες έχουν χαμηλό κόστος και καλό προϊόν δεν πρέπει να νοιάζονται για το τι συμβαίνει με την Κίνα ή τις τιμές, καταλήγει το στέλεχος της UBS.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 09/07/2016]