Η ΜΕΙΩΣΗ EΞΟΡΥΞΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

2265448_533_355

«Αν κλείσει το ορυχείο, είναι να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε από την περιοχή, και οι τοπικοί άρχοντες του τόπου θα πρέπει να εξαφανιστούν»

Ανάσταστοι είναι οι κάτοικοι των Σερβίων Βελβεντού εξαιτίας των δυσοίωνων μηνυμάτων που αφορούν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των δύο ορυχείων λιγνίτη της περιοχής.

Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου ως φθηνότερου καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεάσει σημαντικά την εξόρυξη του λιγνίτη, που έως πρότινος ήταν το βασικό στερεό καύσιμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα τα ορυχεία της να έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Το φαινόμενο επηρεάζει ιδιαίτερα και τα ιδιωτικά ορυχεία, που έχουν αναλάβει να τροφοδοτούν με λιγνίτη τα εργοστάσια της περιοχής.

Στον Δήμο Σερβίων Βελβεντού λειτουργούν δύο ορυχεία λιγνίτη της ΛΑΡΚΟ (εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο) και το ορυχείο της METE Α.Ε. Η υπολειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα καθώς και η μειωμένη λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς και των πέντε μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έχουν αποτέλεσμα οι εταιρίες να μειώσουν δραματικά την ημερήσια εξόρυξή τους. Στην έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, ο εκπρόσωπος της MEΤE Α.Ε. Κώστας Μεσσήνης ανέφερε ότι η εταιρία του «θα αναγκαστεί τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στον περιορισμό των εργασιών της και να μειώσει κατά 50% την ημερήσια εξόρυξη στο ορυχείο, προκειμένου να απορροφηθεί η πλεονάζουσα παραγωγή και η εξόρυξη από εδώ και στο εξής να ακολουθεί τις μειωμένες ανάγκες της ΔΕΗ».

Η απώλεια θέσεων εργασίας στα δύο ορυχεία, που απασχολούν περίπου 350-400 εργαζομένους, είναι θέμα χρόνου και το ενδεχόμενο αυτό έχει κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σερβίων Γιάννης Θύμνιος δήλωσε: «Αν κλείσει το ορυχείο, είναι να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε από την περιοχή, και οι τοπικοί άρχοντες του τόπου θα πρέπει να εξαφανιστούν».

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 07/06/2016]