ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ…

grexit-1-630x400Στις αποφασιστικές ενέργειες που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής και τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, όπως η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, η ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε «να μπορέσει η χώρα να γράψει ξανά το δικό της αφήγημα, με συστατικά την παραγωγή, την προκοπή, την ευημερία» αναφέρθηκε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι και μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας στο αναπτυξιακό/χρηματοδοτικό φόρουμ: «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η επόμενη μέρα» που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Μαρτίου στην Αθήνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ένα θέμα πραγματικά ζωτικής σημασίας αυτή τη στιγμή για την πατρίδα μας.

Οι επιχειρήσεις, οι επενδύσεις, η ιδιωτική οικονομία είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Αυτές παράγουν εισόδημα, αυτές παρέχουν θέσεις εργασίας. Μέσα από την ιδιωτική οικονομία θα έρθει ξανά ευημερία στον τόπο μας.

Κι όμως, έχουμε εισέλθει αισίως στον τρίτο χρόνο χωρίς αναπτυξιακό νόμο, αφού η τελευταία προκήρυξη για επενδυτικά σχέδια έγινε τον Ιανουάριο του 2014. Υπάρχουν δε ακόμα εκκρεμότητες ελέγχου επενδυτικών σχεδίων που φτάνουν και τα επτά χρόνια! Ο νέος νόμος, που η συγκυβέρνηση έχει αναγγείλει από πέρσι, ακόμα να βρει το δρόμο του για το Κοινοβούλιο.

Οι πρώτες προκηρύξεις του νέου ΕΣΠΑ – του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 – 2020 – βγήκαν μόλις πριν λίγες ημέρες, εντός του 2016, με τεράστια δηλαδή καθυστέρηση.

Το Πακέτο Γιουνκέρ, που είναι και ένα από τα ειδικά θέματα της ημερίδας, είναι άλλη μία ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πηγή που η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει ακόμα. Από τα 145 έργα που τρέχουν ήδη, ούτε ένα δεν είναι ελληνικό, ενώ η πρόοδος της απορρόφησης σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει ήδη φτάσει το 19,5 %.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πακέτο, με την έννοια ότι δεν επιμερίζεται με κάποιο τρόπο στα κράτη μέλη αλλά πρέπει αυτά να διεκδικήσουν μέρος της χρηματοδότησης με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και όποιος προλάβει!

Δεδομένης της κακής εμπειρίας της Ελλάδας με τέτοιου είδους “ανοιχτά” προγράμματα, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Άμεσα πρέπει να ζητηθεί τεχνογνωσία και τεχνική βοήθεια από άλλες χώρες. Ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που «τρέχει» το πακέτο, αποφάσισε να στείλει μία επιτροπή ειδικών για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Μετά από ένα καταστροφικό και «χαμένο» 2015, αν το κράτος θέλει πράγματι να στηρίξει τις επιχειρήσεις, δεν πρέπει να αφήσει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές και βελτιώσεις για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, ανοιχτού σε κάθε σοβαρό επιχειρηματία.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται:

– Ένα Εθνικό Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Δεν αρκεί να ονοματίσουμε ένα Υπουργείο, χρειάζεται δουλειά. Να εντοπίσουμε τους τομείς της πραγματικής παραγωγής όπου η χώρα μας μπορεί να έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα: ο αγροδιατροφικός τομέας, η βιοτεχνολογία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η εφοδιαστική, οι μεταφορές.

– Βελτίωση των διαδικασιών και της παράλογης γραφειοκρατίας, με συγκεκριμένα και αυστηρά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα.

– Επανασχεδιασμός των κινήτρων και των αντικινήτρων του αναπτυξιακού νόμου

– Αξιολόγηση και παρακολούθηση της οικονομικής πορείας των επιχειρήσεων και για πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του κάθε επενδυτικού σχεδίου ώστε να διαπιστώνεται η βιωσιμότητα της επένδυσης και να αποκτάται εμπειρία σε σχέση με την αξιολόγηση, ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει επιτυχημένα επενδυτικά σχέδια στο παρελθόν θα προτιμώνται και στο μέλλον.

– Σταθερό φορολογικό σύστημα: Δεν θα κουραστώ να το λέω, η σταθερότητα, η μείωση του ρίσκου, είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στην προσέλκυση επενδύσεων.

Όσο πιο γρήγορα σηκώσουμε τα μανίκια και προχωρήσουμε στις αποφασιστικές ενέργειες που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η χώρα να γράψει ξανά το δικό της αφήγημα, με συστατικά την παραγωγή, την προκοπή, την ευημερία.»

 

[ΠΗΓΗ: http://topotami.gr/, 9/03/2016].]