Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

newego_LARGE_t_1101_54590658Τα οικονομικά αδιέξοδα φαίνεται να πληθαίνουν στον λαβύρινθο της ελληνικής οικονομίας και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να ορίσει διυπουργική επιτροπή που σκοπό θα έχει την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον απόφαση του Πρωθυπουργού, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «συνιστάται Επιτροπή με την ονομασία “Επιτροπή Εξωστρέφειας” για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και το συντονισμό των διεθνών οικονομικών δράσεων της Ελλάδας».

Στην Επιτροπή Εξωστρέφειας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη συνδρομή στον πρωθυπουργό για τον συντονισμό, παρακολούθηση και έλεγχο της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την προώθηση, επιτάχυνση και υλοποίηση των επενδύσεων στη χώρα, ως α’ αντιπρόεδρος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μάρδας ως β’ αντιπρόεδρος.

Ως μέλη συμμετέχουν ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας κ. Ηλίας Ξανθάκος, ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Τσίπρας, ο ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας κ. Γιώργος Τζιάλλας, ο ΓΓ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νικόλαος Στούπης, ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο ΓΓ Συντονισμού κ. Μιχάλης Καλογήρου και ο ΓΓ Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας κ. Ευστράτιος Ζαφείρης.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τσίπρα, η Επιτροπή Εξωστρέφειας είναι αρμόδια για:

– Την έγκριση και την παρακολούθηση σχεδίων δράσης σχετικών με την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά με την πολιτική οικονομικής διπλωματίας και θα στηρίζουν τη συνολική προσπάθεια για τη βελτίωση της οικονομίας.

– Τον εντοπισμό των αδυναμιών και καθυστερήσεων σχετικών με την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και την παρέμβαση προκειμένου αυτές να αντιμετωπιστούν.

– Τον συντονισμό και την παρακολούθηση των δράσεων όλων των επιμέρους φορέων και οργανισμών του δημοσίου τομέα που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη του εξαγωγικού εμπορίου, καθώς και την εν γένει προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

– Την παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων σε χώρες ή ομάδες χωρών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της διεθνούς οικονομικής πολιτικής και συνεργασίας, την εξέταση των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από την διεθνή οικονομική συγκυρία.

[ΠΗΓΗ: www.dealnews.gr/, 10/03/2016]