ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

panos-skourletisΣτο φιλόξενο STUDIO 3 της ΕΡΤ1 βρίσκουν συνήθως καταφύγιο όσοι κυβερνητικοί επιθυμούν να δηλώσουν κάτι, ή απλώς θέλουν να ισιώσουν λίγο το τσαλακωμένο τους προφίλ… Έτσι από την εκπομπή με τους συμπαθείς και «οικείους» παρουσιαστές, Μαριλένα Κατσίμη και Σίλα Σεραφείμ, έχουν παρελάσει πολλοί, όπως ο Βαρεμένος μετά από ατυχείς δηλώσεις του, ή ο Πολάκης μετά την κατακραυγή για την κατάσταση στην υγεία… Χθες ήταν η σειρά του κυρίου Σκουρλέτη, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την περίφημη δήλωσή του περί σορταρίσματος της μετοχής της Eldorado Gold από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η οποία έκανε το γύρω του κόσμου σε 80… λεπτά…

Ο κος Σκουρλέτης, μίλησε για πολλά θέματα, και βέβαια και για τις Σκουριές. Αν και συγκριτικά με άλλες φορές, ο υπουργός ήταν κάπως πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του, αλλά εμμένει στην υπόθεση του σορταρίσματος:

Σκουρλέτης: «Η επένδυση είναι μεγάλη έχει πολλές επιπτώσεις… Τι οφείλει να κάνει η εταιρεία; Να ελέγχει την νομιμότητα διαρκώς και αυτό κάνουμε».

»Τι γινόταν πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ; Είχαμε μια σύμβαση ραμμένη στα μέτρα της εταιρείας και των προηγούμενων κυβερνήσεων και πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί από τους επιθεωρητές και τα κρατούσαν στα συρτάρια από το 2012 έως το 2015. Έπρεπε να έρθουμε εμείς για Να τα δούμε. Αυτό δείχνει και την πολιτική διάθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και έχουμε μπροστά μας νέες αδειοδοτήσεις τις οποίες εξετάζουμε

»Έρχεται ο εκπρόσωπος της ELDORADO και λέει με προσβλητικό απειλητικό τρόπο η με βεβαιώνετε ότι θα πάρω Τις άδειες η θα φύγω Τι μας ζητάει δηλαδή να δώσουμε τις άδειες με κλειστά μάτια; Δεν υπάρχει δημόσιο συμφέρον; Δεν υπάρχει περιβάλλον;

Δημοσιογράφος: «Μπορεί να πιστεύει ότι νόμιμα θα τις πάρει».

Σκουρλέτης: «Έχετε δει πολλούς να συμπεριφέρονται έτσι; Αυτές οι εξορύξεις χρυσού δεν είναι σαν τις άλλες… Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχουν αλλού στην Ευρώπη εκτός από Ρουμανία Τουρκία και Ελλάδα…»

»Το ΣτΕ δεν κρίνει συνολικά την επένδυση… Εξετάζει κατά περίπτωση επιμέρους προσφυγές… Σε όσα θέματα κρίθηκαν σεβαστήκαμε απολύτως τις αποφάσεις του. Είναι ψευδές ότι δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αυτό που έγινε εκτός από την απόφαση σχετικά με την απόφαση που είχα λάβει τον Αύγουστο, κρίθηκε και μια άλλη απόφαση για την άδεια του εργοστασίου που θέλουν να φτιάξουν… ξεμπλόκαρε η άδεια, δεν υπήρξε νέα αδειοδότηση. Αυτό που μας ζητάνε είναι να πάψουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον.  Δεν θα το κάνουμε.»

Δημοσιογράφος: «Και πως θα συνεχίσετε; Με αγωγές;»

Σκουρλέτης: «Το θέμα της αγωγής είναι προσωπικό αφορά εμένα και τον Paul Wright που θεωρεί ότι θίγεται το όνομα του… Εγώ πολιτικές εκτιμήσεις ανέφερα στο Bloomberg. Το είχα κάνει και εδώ στην ΕΡΤ. Μετέφερα τον διάλογο που είχαμε μεταξύ μας δεν είπα τίποτα άλλο… Μετέφερα τον διάλογο και τις πολιτικές μου εκτιμήσεις τίποτα περισσότερο…»

Δημοσιογράφος: «Το σορτάρισμα πάντως είναι βαριά κατηγορία»

Σκουρλέτης: «Είναι τίτλος που δώσανε οι δημοσιογράφοι κατά την συνέντευξη… Εγώ είχα μιλήσει μαζί του και του έθεσα το ερώτημα: “Δεν γνώριζες ότι θα πέσει κατά 19% η μετοχή; Δεν το ξέρανε οι φίλοι σου; Δεν μπορούσαν Να επωφεληθούν;” Δεν απάντησε… Πολιτική θέλει να κάνει η εταιρεία… Από κει που κάνανε εκβιασμούς τώρα κάνουν απειλές για αγωγές… »

«….Η εταιρεία έχει υποβάλει μελέτες θα αξιολογηθούν μέχρι τέλος Μαρτίου. Η εταιρεία δήλωσε ότι με βάση αυτή την αξιολόγηση των μελετών θα συνεχίσει η όχι το έργο. Χθες είχαμε τραγικό ατύχημα. Συλλυπητήρια στον έμπειρο άνθρωπο. Θα δουν τι θα κάνουν από δω και πέρα. Έχουν ήδη παγώσει ένα μέρος του έργου.»

Δημοσιογράφος: «Υπάρχει μέριμνα της κυβέρνησης για τους απολυμένους που μπορεί να είναι και όλοι;»

Σκουρλέτης: «Θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για όλους αλλά αν βγω εγώ και το πω θα θεωρηθεί ότι θέλω να τους διώξω από το σύνολο των εργασιών… Θα έδινα τροφή για σχόλια και θα δημιουργούσαν την λανθασμένη αίσθηση ότι είμαι a priori κατά των επενδύσεων… Τέσσερις μήνες στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα…»

Ακούγοντας τη συνέντευξη δεν εντοίσαμε καμιά στροφή του κου Σκουρλέτη, –όχι πως περιμέναμε κάτι τέτοιο βέβαια–, απλά σίγουρα διακρίναμε πιο ήρεμους τόνους. Ίσως η διεθνής κατακραυγή για τις ατυχείς δηλώσεις του περί σορταρίσματος τον έκαναν πιο προσεκτικό. Δεν μπορούμε πάντως να μην του αναγνωρίσουμε την ανθρώπινη ευαισθησία να συλλυπηθεί για τον τραγικό χαμό του άτυχου μεταλλωρύχου προχθές. Κατά τα άλλα, μια από τα ίδια…