ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Σήμερα_005Η Αθήνα θα επαναξιολογήσει τις άδειες της καναδικής Eldorado έως τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή εντός της προθεσμίας που έχει θέσει η εταιρία ώστε να μην αναστείλει τις εργασίες στις Σκουριές, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο κ. Σκουρλέτης με χθεσινές δηλώσεις του τόνισε: «Η εταιρία υπέβαλε για έγκριση συγκεκριμένες μελέτες, θα αξιολογηθούν ως τα τέλη Μαρτίου». Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται λίγες ημέρες μετά την κορύφωση της κόντρας με τους Καναδούς και τις εκατέρωθεν σκληρές δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση του κ. Σκουρλέτη ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Πολ Ράιτ σόρταρε τις μετοχές της εταιρίας του προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τελευταίου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αγωγή κατά του υπουργού.

Προ εβδομάδων η διοίκηση της Eldorado Gold είχε αφήσει να εννοηθεί ότι, αν ως το τέλος Μαρτίου δεν έχει εξασφαλίσει την άδεια εγκατάστασης για την Ολυμπιάδα (αναπτύσσει ένα μεγάλο κοίτασμα θειούχων μεταλλευμάτων), τότε θα κατεβάσει ρολά στο σύνολο της επένδυσης.

Η προϋπόθεση: Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της, ακόμα και χωρίς τις αδειοδοτήσεις για τις Σκουριές η επένδυση μπορεί να στηριχθεί μερικώς για την επόμενη τετραετία από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρει εγκαίρως την άδεια εγκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση θα εργάζονται μόνο οι υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για τη συντήρηση, ώστε να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας της παγωμένης επένδυσης. Επισήμως ο κ. Ράιτ είχε δηλώσει ότι στόχος του καναδικού ομίλου είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης και όχι η αποχώρηση. Γι’ αυτό και απέφυγε να αναφερθεί σε προσφυγές στη διαιτησία κ.λπ.

 

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 02/03/2016]