ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ

SONY DSC

Ελληνικός Χρυσός: Πως κατάφερε εν μέσω κρίσης να φέρει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και έσοδα στο Ελληνικό κράτος

«Ως κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας, και της Βιομηχανίας της Βορείου Ελλάδος, η συγκεκριμένη επένδυση που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από Έλληνες μηχανικούς και επιστήμονες, αποτελεί στην συγκεκριμένη συγκυρία δείγμα γραφής για την εθνική στρατηγική μας όσον αφορά τις παραγωγικές επενδύσεις και την αξιοποίηση των ορυκτών μας πόρων». Με αυτή την δήλωση ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργαντζής παρέλαβε τον Δεκέμβρη από τον ΣΒΒΕ, το βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης Προσδιορίζοντας ως βασικό προσανατολισμό αυτής της επένδυσης την δημιουργία παραγωγικής υπεραξίας και την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, μέσα από την υγιή παραγωγικότητα, την επανεκκίνηση της εθνικής βιομηχανίας και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Επένδυση στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη: Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις αντιξοότητες που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την εξέλιξη της επένδυσης η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα, ενισχύοντας μάλιστα κεφάλαια και κοινωνική συνεισφορά, με 1,5 δις ευρώ συνολικές επενδύσεις, συνολικό όφελος για την εθνική οικονομία το 30-35% των εσόδων της ετησίως, 1,6 δις ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη 20ετία, 50 εκ ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 2012 μέχρι, και σήμερα περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας.

Έμπρακτη στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων και Ελλήνων προμηθευτών: 90% των προμηθευτών είναι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ 22% εξ αυτών έχουν έδρα στον Δήμο Αριστοτέλη. Και όσον αφορά την στόχευση για το μέλλον συνοψίζεται στην ακόλουθη τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου: «Το επενδυτικό μας σχέδιο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, ενισχύει και θα συνεχίσει να ενισχύει την συνεισφορά μας στον τόπο μας, στους ανθρώπους μας και στην χώρα μας. Η Ελληνικός Χρυσός είναι κομμάτι της Ελλάδας, συνεχίζει να παράγει και να δημιουργεί υπεραξία εδώ, στην χώρα μας. Μια πραγματικά χρυσή υπεραξία , η οποία για την Ελλάδα μας έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.»

Πως αύξησε εισοδήματα και πληθυσμό στην Χαλκιδική: Το πιο ισχυρό δείγμα της προσήλωσης στην συνέχιση και την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Χαλκιδική, είναι η πραγματική ανάπτυξη στην Χαλκιδική που εν μέσω κρίσης και μέσα σε λίγα χρόνια μετράει αντί για λουκέτα και ανεργία, 1.500 νέες θέσεις εργασίας, 800% ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αποκλειστικά και μόνο λόγω της μεταλλευτικής, οικιστική ανάπτυξη με αντίστοιχα δυναμική στην αγορά κατοικίας, τουριστική ανάπτυξη με 12μηνες πληρότητες, και δημογραφική αύξηση, με ενδεικτικό το παράδειγμα της Ολυμπιάδας, όπου ξεπερνά το 17%. Σε οικονομικούς όρους, την περίοδο 2006-2013 διατέθηκαν περισσότερα από 56 εκ ευρώ απευθείας στην τοπική οικονομία ενώ μόνο το 2014 διοχετεύτηκαν πάνω από 27 εκ ευρώ στην τοπική αγορά, μία αύξηση κατά 165% σε σχέση με το 2013.

Επένδυση στην κοινωνία: Πέραν της συμβολής της στην ενίσχυση της εισοδηματικής δυναμικής και την καταπολέμηση της φτώχειας, η Ελληνικός Χρυσός επενδύει διαχρονικά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, με έργα υποδομής, στήριξη δράσεων και δομών κοινής ωφελείας, πολιτισμού, αθλητισμού, υγείας και παιδείας. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν πάνω από 10 εκ ευρώ σε δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας, ενώ 3 εκ ευρώ επενδύθηκαν μόνο το 2014 στην περιοχή δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός. Σε αυτήν την φιλοσοφία εδραιώθηκε και το πρόγραμμα ανοιχτών θυρών που έφερε πάνω από 5.000 πολίτες από όλη την Ελλάδα στα έργα της Ελληνικός Χρυσός, ενώ πάνω από 350 φοιτητές απασχολήθηκαν μόνο το 2015 στο πρόγραμμα θερινής απασχόλησης.

Προτεραιότητα το περιβάλλον: Δείγματα γραφής το ISO 14001 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης στο σύνολο των εργασιών, η αποκατάσταση ολόκληρης της επιφάνειας της Ολυμπιάδας από όλες τις αποθέσεις των προηγούμενων εκμεταλλεύσεων και το νέο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή και θα δώσει την δυνατότητα σε όλους μας να μπορούμε να βλέπουμε στο ίντερνετ όλες τις περιβαλλοντικές μετρήσεις από τους σταθμούς παρακολούθησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων που τοποθετήθηκαν σε όλη την ΒΑ Χαλκιδική.

Αυστηρότερες προδιαγραφές: Στη λειτουργία των έργων σε σχέση με τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, που επικυρώνεται μέσα από μια σειρά πιστοποιήσεων και διακρίσεων:

  • CRIBronze του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας για τις δράσεις ΕΚΕ που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα
  • Πιστοποιητικό για το σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία. OHSAS1 8001:2007
  • Πρωτιά στον Τομέα Υγείας και Ασφάλειας και χρυσό για την ετοιμότητα και διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (H&S awards)
  • Διάκριση για την πολιτική και τις πρακτικές της στον τομέα ανθρώπινου δυναμικού (HR awards)

[ΠΗΓΗ: FREE SUNDAY, 25/03/2016]