ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

SKOURIES-20150525-014«H Eldorado Gold αναμένεται να ανακοινώσει, επισήμως, στην κυβέρνηση την πρόθεση της να αποχωρήσει από τις Σκουριές αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της αδειοδότησης.

Mέσα στις επόμενες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Π. Ράιτ, θα επισκεφθεί τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απευθύνει μία άμεση προειδοποίηση που, φυσικά, διατυπώνεται και ως απειλή: αν δεν βρεθεί άμεση λύση με την αδειοδότηση του έργου στις Σκουριές, η χρηματοδότηση θα σταματήσει. Η απόφαση θεωρείται ειλημμένη και ήδη έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τις μέρες των γιορτών απολύθηκαν 30 εργαζόμενοι και, αν η επένδυση σταματήσει, σε πρώτη φάση θα χαθούν άλλες 600 από τις 2.000 θέσεις εργασίας. Πηγές της Eldorado Gold εξηγούν ότι το 2016 θα είναι η τέταρτη χρονιά κατά την οποία θα δεσμευτούν 200 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα ξεκινήσει το έργο. «Οι μέτοχοι δεν μπορούν να εγκρίνουν αυτόν τον προϋπολογισμό» αναφέρουν.

Τις μέρες των γιορτών απολύθηκαν 30 εργαζόμενοι και, αν η επένδυση σταματήσει, σε πρώτη φάση θα χαθούν άλλες 600 από τις 2.000 θέσεις εργασίας. Και αυτό θα συμβεί επειδή, αν δεν υπάρχει αδειοδότηση για επεξεργασία του μεταλλεύματος, τότε το προϊόν της εξόρυξης θα αποστέλλεται στην Κίνα ή σε γερμανική εταιρία με έδρα τη FYROM.

Ο προγραμματισμός των Καναδών προβλέπει ότι μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους το πρωί της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου.»

Σχόλιο: Κακώς ο κος Τέλλογλου και μερίδα του τύπου, βλέπουν την πρόθεση της Eldorado Gold να αποχωρήσει από τις Σκουριές ως απειλή ή εκβιασμό. Τι δεν καταλαβαίνουμε από το «ότι το 2016 θα είναι η τέταρτη χρονιά κατά την οποία θα δεσμευτούν 200 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας, χωρίς να είναι βέβαιο αν θα ξεκινήσει το έργο». Και ο τελευταίος επιχειρηματίας που ασχολείται με τον ιδιωτικό τομέα, πραγματικά απορεί με την μέχρι σήμερα ανοχή των Καναδών επενδυτών στον ανελέητο πόλεμο κατά τις επένδυσης, τον οποίο δεν κατάφεραν να τερματίσουν ούτε αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, οι οποίες αμφισβητήθηκαν ευθέως από τους πολέμιους του έργου. Η επίσκεψη Ράιτ δεν είναι παρά μια ύστατη προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μια τελευταία –μάλλον– ευκαιρία να συνεχιστεί η επένδυση. Παρακολουθώντας στενά την υπόθεση εδώ και πέντε χρόνια, επιτρέψτε μου να κρατώ μικρό καλάθι σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ράιτ… Όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στο άρθρο του κου Τέλλογλου, «Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πρωτίστως πολιτικό καθώς έχει αποκομίσει οφέλη από τις κινητοποιήσεις κατά της επένδυσης». Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα…

[ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr/, του Τάσου Τέλλογλου, 10/01.2016]