ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΟΛΛΑΝΔΟ

dijsselbloem-jeroen_0Ψυχρολουσία για τον κ. Τσίπρα ήταν, χωρίς αμφιβολία, η δήλωση του «πολύ» Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι δύσκολη υπόθεση που θα πάρει μήνες και όχι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Το μήνυμα του στριφνού Ολλανδού έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο γιατί ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι παραδοσιακά ο «λαγός» του κ. Σόιμπλε αλλά και επειδή στη σημερινή συγκυρία είναι ο άνθρωπος-κλειδί για την ελληνική αξιολόγηση: εκτός από υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, είναι ο διαμορφωτής της ατζέντας του κρίσιμου αυτού εξαμήνου κατά το οποίο την προεδρία της Ευρώπης έχει η Ολλανδία.

Το Μαξίμου, όμως, αντί να πάρει στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις και να επιταχύνει τις διαδικασίες συμμόρφωσης στα συμφωνηθέντα, εξέδωσε μια εξυπνακίστικη ανακοίνωση στην οποία επιτίθεται στους «γνωστούς κύκλους της Ευρώπης που πριν από κάθε διαπραγμάτευση φροντίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δημιουργούν εντυπώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι αυτοί στο τέλος μειοψηφούν».

Θα περίμενε κανείς ότι ο κ. Τσίπρας έχει μάθει από πρώτο χέρι πως με μαγκιές, λεονταρισμούς και ψέματα το μόνο που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φρενάρει την ανάπτυξη της χώρας κατά δύο τουλάχιστον χρόνια και να υπογράψει τρίτο Μνημόνιο σκληρής λιτότητας το οποίο αύξησε το ελληνικό χρέος επιπλέον 85 δισ. ευρώ. Η μόνη οδός που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, όπως τόσες φορές έχει γράψει αυτή η στήλη, είναι να προχωρήσει εδώ και τώρα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και σε fast-track ιδιωτικοποιήσεις παντού έτσι ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στην απολύτως στεγνή ελληνική αγορά, να υπάρξουν νέες επενδύσεις που θα κινήσουν τον τροχό της παραγωγής και να σταλεί το μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα άφησε πίσω της τον Βαρουφάκη και τον Λαφαζάνη.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κινείται με ρυθμούς χελώνας. Αντί να βλέπει το δάσος, εστιάζει στο δένδρο.

Με τον κ. Σπίρτζη να δηλώνει ότι πονάει για την παραχώρηση των αεροδρομίων, τον κ. Κατρούγκαλο να υπόσχεται ότι δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων και τους κ.κ. Δρίτσα και Σκουρλέτη να πολεμούν τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Δουλειά δεν γίνεται με τέτοια μυαλά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να δικαιώσει τον Ντάισελμπλουμ.

 

[ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. του Νότη Παπαδόπουλου, 10/01/2016]