ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

25821DE6C4059441268C895ADB1AF5A6

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη: 2.000 εργαζόμενοι στα ορυχεία της Ελληνικός Χρυσός, στη Χαλκιδική, τέθηκαν χθες σε τρίμηνη διαθεσιμότητα μετά την ανάκληση των αδειών τεχνικών μελετών από τον (απερχόμενο) υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Η αιφνιδιαστική απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, 24 ώρες πριν ο Πρωθυπουργός προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ερμηνεύτηκε τότε ως κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα, ως μια προσπάθεια δηλαδή να καθησυχάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το αριστερό του ακροατήριο. Το αν τα κατάφερε, και σε ποιον βαθμό, μένει να φανεί. Αυτό που έχει ήδη φανεί, πάντως, είναι ότι οι εργαζόμενοι στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα θα απολυθούν οριστικά εάν μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο δεν βρεθεί μια λύση. Γι’ αυτό και βγήκαν χθες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Με άλλα λόγια, οι μεταλλωρύχοι διεκδικούν αυτό που κατ’ εξοχήν θα έπρεπε να υπερασπίζεται η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα , όπως αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός: το δικαίωμα στην εργασία.

Άγνωστο παραμένει, αντίθετα, τι ακριβώς διεκδικούσαν προχθές οι διαδηλωτές που συγκρούστηκαν με την Αστυνομία στον Κάκκαβο. Την αναστολή των εργασιών εξόρυξης Μα αυτό έχει γίνει ήδη. Την προστασία του περιβάλλοντος Μα υπάρχουν πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνουν την εταιρεία. Μάλλον λοιπόν επρόκειτο για τη γνωστή επαναστατική γυμναστική, καλά οργανωμένη μάλιστα, αν κρίνει κανείς από τον εξοπλισμό που κατασχέθηκε: μπουλόνια, πέτρες, σφεντόνες, μαχαίρια, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πυρίμαχα γάντια, κουκούλες, κράνη κ.λπ.

Υπάρχει όμως ένα παράδοξο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι 69 από τους 78 συλληφθέντες για τα επεισόδια ήταν αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους Γερμανοί, που μένουν σε γειτονικό κάμπινγκ. Η τάση αυτή παρατηρείται εδώ και καιρό: επαγγελματίες της επανάστασης απ’ όλον τον κόσμο, έχοντας μάθει ότι από την Ελλάδα θα ξεκινήσει η πτώση του παγκόσμιου καπιταλισμού, έρχονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους ντόπιους εξεγερμένους. Μόνο που δεν έμαθαν τα τελευταία νέα: η επανάσταση αναβλήθηκε. Επιπλέον, ο Αλέξης δεν είναι πια το αγαπημένο παιδί της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς. Λένε μάλιστα ότι μετά τις εκλογές θα κάνει και ανοίγματα στους ξένους επενδυτές. Αν βέβαια δεν το έχουν βάλει μέχρι τότε όλοι στα πόδια.

ΤΑ ΝΕΑ, 25/08/2015, στήλη «Διαστάσεις», του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ