ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

9CEEAA7F15A071A28C29AE5BE3BE326A

Σε κάμπινγκ αντιεξουσιαστών στην Ιερισσό συμμετείχαν οι αλλοδαποί που συνελήφθησαν την Κυριακή στα επεισόδια κοντά στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. Πρόκειται για 69 άτομα, οι περισσότεροι υπήκοοι Γερμανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για συμμετοχή σε επιθέσεις κατά αστυνομικών στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το κάμπινγκ διοργάνωσε από 18 έως 25 Αυγούστου στην Ιερισσό το διεθνές αντικαπιταλιατικό αντιεξουσιαστικό δίκτυο Beyond Europe.

Στην ιστοσελίδα του κάμπινγκ (www.beyondeurope.net) δημοσιεύεται κάλεσμα σε όσους θέλουν να δώσουν το “παρών” στον αγώνα για Γη και Ελευθερία (…) να συμμετάσχουν στη διαδήλωση που ετοιμάζεται στην απαγορευμένη ζώνη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από τους 78 συλληφθέντες στα επεισόδια με τα ΜΑΤ, εννέα είναι Ελληνες και 69 αλλοδαποί. Συγκεκριμένα: 41 Γερμανοί, πέντε Αυστριακοί, πέντε Ελβετοί, πέντε Γάλλοι, τρεις Βρετανοί, τρεις Βούλγαροι, δύο Ιταλοί, δύο Τούρκοι, ένας Πολωνός και δύο γερμανόφωνες γυναίκες που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητας τους. Σε βάρος των 74 από τους 78 συλληφθέντες ασκήθηκε δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα. Συμπληρωματική δίωξη για απείθεια ασκήθηκε σε βάρος τεσσάρων αλλοδαπών που προέβαλαν αντίσταση στους αστυνομικούς, αρνούμενοι είτε να αποκαλύψουν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς τους είτε να υποβληθούν σε διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Δικάστηκαν χθες στο αυτόφωρο και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης (εξαγοράσιμες ή με αναστολή) 17 και 18 μηνών. Σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες προσήχθησαν μέσα σε πούλμαν που είχαν μισθώσει για τη μεταφορά τους από την Ιερισσό στα μεταλλεία. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μπήκαν στο όχημα, εν μέσω επεισοδίων, για να διαφύγουν. Στο πούλμαν βρέθηκαν 118 μεταλλικά μπουλόνια, πέτρες, σφεντόνες, 30 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 23 ζεύγη πυρίμαχα γάντια, 5 κράνη, κουκούλες τύπου full face κ.ά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/08/2015