ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

eldorado

Μετά την χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση από το ΥΠΑΠΕΝ για ανάκληση των τεχνικών μελετών σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, η Eldorado Gold, η μητρική εταιρεία και κύριος μέτοχος της Ελληνικός Χρυσός, εξέδωσε μια ανακοίνωση άκρως ανησυχητική. Εκτός από τις αναμενόμενες δηλώσεις περί προσφυγής σε κάθε νόμιμο μέσο για τη δικαίωσή της, η καναδική εταιρεία μιλάει για ενδεχόμενη αναστολή όλων των μεταλλευτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της στην Χαλκιδική. Ακολουθεί η ανακοίνωση. Για τους αγγλομαθείς το πρωτότυπο κείμενο εδώ:

Η Eldorado Gold, επιβεβαιώνει ότι η Ελληνικός Χρυσός έλαβε γνώση της απόφασης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ανάκληση των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας στην Χαλκιδική.

Η ανάκληση βασίζεται στην ημιβιομηχανική δοκιμή που ολοκληρώθηκε σε σχέση με την διαδικασία του flash melting για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στην Φινλανδία ενώ το Υπουργείο υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εντός πεδίου στη Χαλκιδική.

Η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή αποτελεί τμήμα των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας. Οι μελέτες αποτελούν την  βάση μιας σειράς μελετών και αδειοδοτήσεων που απαιτούνται από την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει τα έργα της στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Η εταιρεία εξετάζει την Υπουργική απόφαση με τα νομικά και τεχνικά της τμήματα και αναμένεται να κινηθεί νομικά.

Ο Paul Wright, Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δηλώνει σχετικά: «Είμαστε απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από αυτή την απόφαση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ που θέτει σε άμεσο κίνδυνο 5.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 Ελλήνων εργαζόμενων και εργολάβων της Ελληνικός Χρυσός. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι θα κινηθούμε νομικά εναντίον της απόφασης  προκειμένου να διασφαλίσουμε και να υπερασπισθούμε με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε τα δικαιώματα της Eldorado, της Ελληνικός Χρυσός, τους Έλληνες εργαζόμενους μας και όλη την περιοχή και τους φορείς που στηρίζουν την δραστηριότητά μας στη Χαλκιδική. Η δραστηριότητά μας σε όλα τα εργοτάξια της εταιρείας στη Χαλκιδική συνεχίζεται κανονικά. Η Ελληνικός Χρυσός ωστόσο ενδέχεται να αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές δραστηριότητές της στην Χαλκιδική, λόγω αυτής της ξαφνικής απόφασης του Υπουργείου Παραγωγικής  Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας».