ΣΤΟ ΣτΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

assets_LARGE_t_420_54551130

Στο ΣτΕ προσφεύγει σύμφωνα με πληροφορίες η Ελληνικός Χρυσός μετά τη χτεσινή απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, να ανακαλέσει τις αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας τόσο στις Σκουριές όσο και στην Ολυμπιάδα. Μια απόφαση που από αρκετούς χαρακτηρίζεται ως προεκλογική. Πάντως ο ίδιος ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό έσπευσε να επισημάνει ότι η απόφασή του μεταφράζεται σε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρείας, στις Σκουριές . Αυτό που επικαλείται στην απόφαση είναι ότι η εταιρεία, αναφορικά με την εφαρμοστικότητα της μεθόδου της ακαριαίας τήξης που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την κατεργασία των συμπυκνωμάτων στη μεταλλουργία που θα λειτουργήσει στις Σκουριές, έκανε τις πιλοτικές δοκιμές σε κέντρο στη Φινλανδία με δείγματα που στάλθηκαν από τη Βόρεια Χαλκιδική και όχι επιτόπου στις εγκαταστάσεις της στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές. Επιμένει μάλιστα ότι συμβατική υποχρέωση της εταιρείας ήταν μέσα σε διάστημα τριών χρόνων να εγκαταστήσει ημιβιομηχανική μονάδα επιτόπου και να πραγματοποιήσει δοκιμές για την πυρομεταλλουργική μέθοδο της ακαριαίας τήξης, που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί όταν θα λειτουργήσει n μεταλλουργία.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της εταιρείας ήρθε από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος είπε ότι πληροφορήθηκε με έκπληξη την απόφαση του υπουργού, προσθέτοντας ότι η Ελληνικός Χρυσός ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνεί και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής . Ακόμη είπε ότι η Ελληνικός Χρυσός θα υπερασπισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τόσο την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτή. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες στο κύριο έργο της εταιρείας στη Βόρεια Χαλκιδική και μεγάλο μέρος των 2.000 εργαζομένων της να μείνουν χωρίς εργασία. Στην απόφαση του κ. Σκουρλέτη πάντως προβλέπεται ότι αυτή μπορεί να ανακληθεί αν σε διάστημα ενός χρόνου η εταιρεία καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη δημιουργία της ημιβιομηχανικής μονάδας, προκειμένου να γίνουν οι πιλοτικές δοκιμές.

Για τις εξελίξεις αναφορικά με την Ελληνικός Χρυσός ο Π. Σκουρλέτης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή του συνάντηση στο Μαξίμου. Όπως είπε, ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν το έργο και ότι με απόφαση του ανακλήθηκαν οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών. Κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Από την πλευρά των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός τονιζόταν ότι κατά τη συνάντηση που είχαν χτες εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Π. Σκουρλέτη, ο τελευταίος δεν τους ανέφερε τίποτα για τη συγκεκριμένη απόφαση και αντίθετα τους διαβεβαίωσε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει την εργασία του!

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, 20/08/2015